AR85238
Składniki: Chaga - Inonotus obliquus - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Chaga - Inonotus obliquus - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Chaga (Inonotus obliquus) to grzyb rosnący na pniach brzozy w chłodniejszym klimacie półkuli północnej. Na pierwszy rzut oka nie wygląda zbyt atrakcyjnie i w ogóle nie przypomina grzyba. Wygląda to tak, jakby ktoś podpalił fragment drzewa. Czasami znacznie wystaje z pnia i tworzy skupisko.
Ten grzyb nazywa się chaga. Od wieków stosowany jest w medycynie północnej i wschodniej Europy, głównie w postaci wywaru.
Cechy zdrowotne:
Wspomaga pracę układu odpornościowego
Chaga zawiera ogromną ilość beta-glukanu, który pomaga zrównoważyć układ odpornościowy. Oznacza to, że chaga może poprawić jego pracę, a w razie potrzeby może go również spowolnić, gdy jest zbyt aktywny. Badania wykazały również, że chaga aktywuje komórki układu odpornościowego odpowiedzialne za walkę z rakiem we wczesnym stadium. Badania trwają i potrzebne są dalsze testy w tej kwestii.
Wiemy na pewno, że chaga jest skuteczna we wspieraniu standardowych metod leczenia raka, takich jak chemioterapia, poprzez kompensację negatywnych skutków ubocznych. Nie można jednak z całą pewnością stwierdzić, że chaga spowalnia rozwój raka.
Pozytywny wpływ na błonę śluzową przewodu pokarmowego
Chaga wspomaga gojenie się ubytków w żołądku i dwunastnicy. Działa kojąco i łagodząco na wszelkie podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
Badania wykazały, że kwas betulinowy w chaga ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Zmiażdżona chaga:
Wlej 2-4 łyżki chaga do rondla z 2 szklankami wody. Gotuj przez 15-30 minut. Możesz spożywać bez ograniczeń. Wlej chagę i gotuj wiele razy, aż bulion straci swój kolor.
Mielona chaga:
Wsyp 1-2 łyżeczki proszku do likieru i zalej go wrzątkiem. Pozostaw na 15 minut lub dłużej. Napar można pić bez ograniczeń.
SKŁAD
Chaga - 100%. Surowiec najwyższej jakości!
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Chaga to wysoce skoncentrowana grzybnia wystająca z pnia brzozy zakażonej pasożytniczym (ale nietoksycznym) grzybem Inonotus obliquus. Zewnętrzna część jest ciemna, twarda i popękana, często wygląda jak spalone drewno i nazywana jest sklerocją. Wnętrze ma rdzawy żółto-brązowy kolor.