AR79807
Składniki: Piołun - Artemisia vulgaris - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Piołun - Artemisia vulgaris - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Artemisia vulgaris znacząco wpływa na procesy trawienne i pracę wątroby, ceniona jest również za działanie uspokajające. Występuje powszechnie w Polsce i Europie, gdzie zwykle uważany jest za chwast. Jednak w przeszłości zioło to cieszyło się dużym szacunkiem i wierzono w jego magiczną moc. W czasach starożytnych roślina ta była używana do usuwania węży i ochrony przed wścieklizną. Słowianie wykorzystywali jego charakterystyczny aromat w ziołowych kadzidłach, które oczyszczały powietrze ze złych mocy, a jego palenie w kominkach miało odpędzać chmury i burze. Był obecny nie tylko w kulturze Słowian, ale także u Celtów, Germanów i Bałtów jako roślina antymagiczna.
Właściwości prozdrowotne:
Związki aktywne obecne w zielu to cynel i tujon znajdujące się w olejkach eterycznych, adeina, inulina, chalkon, laktony - substancje gorzkie, flawonoidy, garbniki, związki żywicy i witaminy.
Ze względu na zawarte w nim substancje bioaktywne:
Wspomaga procesy trawienne poprzez wpływ na wydzielanie żółci i soków trawiennych
Pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia, niestrawność i zaparcia
Wspomaga pracę wątroby
Łagodzi bóle menstruacyjne
Pomaga się zrelaksować
Pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe
ZASTOSOWANIA:
Zaburzenia trawienia, uszkodzenie wątroby, bóle menstruacyjne, stres i zwiększone napięcie nerwowe.
SKŁADNIKI:
100% byliny. Surowiec najwyższej jakości.JAK
UŻYWAĆ:
W kuchni
jest obecnie rzadko stosowany w kuchni. W przeszłości był używany w Europie Środkowej jako przyprawa do pieczonego mięsa i ryb, a w Niemczech pieczona gęś doprawiona piołunem jest tradycyjnie przygotowywana na Boże Narodzenie. Od czasu do czasu młode liście spożywano na surowo lub dodawano do sałatek. Po wysuszeniu ma charakterystyczny aromat i gorzki smak. Substancje zawarte w piołunie poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Zagotuj
1 łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut. Spożywać pół szklanki dwa razy dziennie.
Nalewka
2 pełne łyżki suszonego ziela zalać 100 ml 70% alkoholu. Zamknij pojemnik i pozostaw go w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Następnie przefiltruj, przelej do ciemnej butelki i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Przyjmować 2-4 razy dziennie po jednej łyżeczce rozpuszczonej w wodzie.
Należy pamiętać, że tujon obecny w zgniliznie jest trujący. Nie należy przekraczać zalecanych dawek.
Przeciwwskazania
Okres ciąży i laktacji, nadwrażliwość na rośliny z rodziny astrowatych, ostre zapalenie żołądka i jelit oraz zapalenie wyrostka robaczkowego.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Piołun należy do rodziny astrowatych i występuje na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym. W Europie jest powszechny i często nazywany chwastem. Brązowa łodyga jest silnie rozgałęziona i dorasta do wysokości 0,5-2,5 m. Liście złożone z cienkich podłużnych części. Powierzchnia liści jest ciemnozielona, a spód srebrzysty. Kwiaty są jasnozielone, żółtawe lub czerwonawe, jajowate, koszyczkowate, wielkości 3-4 mm, a na wierzchołkach pędów tworzą okwiat.