Piołun - Artemisia vulgaris - 100g posiekany

AR79807

Składniki: Piołun - Artemisia vulgaris - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

26,25 zł

Więcej informacji

Składniki: Piołun - Artemisia vulgaris - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła

Artemisia vulgaris znacząco wpływa na procesy trawienne i pracę wątroby, ceniona jest również za działanie uspokajające. Występuje powszechnie w Polsce i Europie, gdzie zwykle uważany jest za chwast. Jednak w przeszłości zioło to cieszyło się dużym szacunkiem i wierzono w jego magiczną moc. W czasach starożytnych roślina ta była używana do usuwania węży i ochrony przed wścieklizną. Słowianie wykorzystywali jego charakterystyczny aromat w ziołowych kadzidłach, które oczyszczały powietrze ze złych mocy, a jego palenie w kominkach miało odpędzać chmury i burze. Był obecny nie tylko w kulturze Słowian, ale także u Celtów, Germanów i Bałtów jako roślina antymagiczna.


Właściwości prozdrowotne:
Związki aktywne obecne w zielu to cynel i tujon znajdujące się w olejkach eterycznych, adeina, inulina, chalkon, laktony - substancje gorzkie, flawonoidy, garbniki, związki żywicy i witaminy.

Ze względu na zawarte w nim substancje bioaktywne:

Wspomaga procesy trawienne poprzez wpływ na wydzielanie żółci i soków trawiennych
Pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia, niestrawność i zaparcia
Wspomaga pracę wątroby
Łagodzi bóle menstruacyjne
Pomaga się zrelaksować
Pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe

ZASTOSOWANIA:
Zaburzenia trawienia, uszkodzenie wątroby, bóle menstruacyjne, stres i zwiększone napięcie nerwowe.

SKŁADNIKI:
100% byliny. Surowiec najwyższej jakości.JAK

UŻYWAĆ:

W kuchni
jest obecnie rzadko stosowany w kuchni. W przeszłości był używany w Europie Środkowej jako przyprawa do pieczonego mięsa i ryb, a w Niemczech pieczona gęś doprawiona piołunem jest tradycyjnie przygotowywana na Boże Narodzenie. Od czasu do czasu młode liście spożywano na surowo lub dodawano do sałatek. Po wysuszeniu ma charakterystyczny aromat i gorzki smak. Substancje zawarte w piołunie poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Zagotuj
1 łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut. Spożywać pół szklanki dwa razy dziennie.

Nalewka
2 pełne łyżki suszonego ziela zalać 100 ml 70% alkoholu. Zamknij pojemnik i pozostaw go w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Następnie przefiltruj, przelej do ciemnej butelki i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Przyjmować 2-4 razy dziennie po jednej łyżeczce rozpuszczonej w wodzie.

Należy pamiętać, że tujon obecny w zgniliznie jest trujący. Nie należy przekraczać zalecanych dawek.

Przeciwwskazania
Okres ciąży i laktacji, nadwrażliwość na rośliny z rodziny astrowatych, ostre zapalenie żołądka i jelit oraz zapalenie wyrostka robaczkowego.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Piołun należy do rodziny astrowatych i występuje na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym. W Europie jest powszechny i często nazywany chwastem. Brązowa łodyga jest silnie rozgałęziona i dorasta do wysokości 0,5-2,5 m. Liście złożone z cienkich podłużnych części. Powierzchnia liści jest ciemnozielona, a spód srebrzysty. Kwiaty są jasnozielone, żółtawe lub czerwonawe, jajowate, koszyczkowate, wielkości 3-4 mm, a na wierzchołkach pędów tworzą okwiat.



Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: