Hyzop lekarski - Hysoppus officinalis - 100g posiekany

AR85304

Składniki: Hyzop lekarski - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

26,25 zł

Więcej informacji

Składniki: Hyzop lekarski - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) to aromatyczne zioło, które znane jest od czasów starożytnych - Hipokrates klasyfikował go jako leczniczą roślinę wykrztuśną. Hyzop jest tradycyjnie stosowany w leczeniu chorób płuc. Doceniono go również za pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, właściwości antybakteryjne i przyjemny zapach.

Co ciekawe, świeże liście i kwiaty hizopu zwilżone wodą mogą być stosowane jako okłady łagodzące rany, siniaki, otarcia i oparzenia. Czyste zioło można nakładać bezpośrednio na skórę lub między warstwami gazy.

Właściwości prozdrowotne:

Hyzop wspomaga układ odpornościowy organizmu i pomaga zwalczać infekcje i infekcje.
Ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, pomagając łagodzić problemy trawienne, takie jak zgaga i wzdęcia.
Przyczynia się do utrzymania prawidłowego i regularnego cyklu miesiączkowego oraz łagodzi ból towarzyszący menstruacji.

ZASTOSOWANIE
Hyzop jako przyprawa
Hyzop znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale także do celów kulinarnych oraz w przemyśle perfumeryjnym. Jest również uprawiany w celach ozdobnych. Liście hyzopu mają miętowy aromat i ostry gorzki smak, a jego kwiaty przypominają anyż w smaku i aromacie, dzięki czemu mogą zastąpić go w przepisach, zarówno świeżych, jak i suszonych. Najdelikatniejsze w smaku są białe kwiaty. Hyzop powinien być starannie przyprawiony, ponieważ jest bardzo intensywny i może zdominować jedzenie. Wystarczy użyć 2-3 liści lub kwiatów. Hyzop nadaje się do sałatek, zup na bazie roślin strączkowych i dań z grzybów. Doda mocnego smaku domowym gulaszom, pasztetom i kiełbasom, a także pikantnym sosom. Dobrze komponuje się również z drobiem. Do przetworów owocowych warto dodać odrobinę hizopu. Hyzop jest również świetnym dodatkiem do alkoholu. Wytwarza się z niego gorzkie likiery z Chartreuse, nalewki, wódki ziołowe i wina wermutowe. Spróbuj dodać hizop do swoich napojów i domowych alkoholi.

DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Hyzop - herbata (zioło cięte):
1-2 łyżeczki ziela hyzopu zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Możesz trochę osłodzić. Pij szklankę 2-3 razy dziennie.
Schłodzony wywar z suszonego zioła gotowany przez 20 minut można użyć do przemywania ran.

Proszek:
Wlej pół łyżeczki proszku gorącą wodą i wypij razem z osadem po ostygnięciu.

Kulinarne:
Dodaj niewielką ilość do jedzenia lub alkoholu.

PRZECIWWSKAZANIA
Hyzop nie powinien być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią!

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Hyzop to mały półkrzew z rodziny Lamiaceae, zwykle o wysokości około 20-30 cm, ale zdarzają się też okazy znacznie wyższe. Rośnie z wąskimi lancetowatymi liśćmi i wytwarza małe białe, niebieskie, różowe lub fioletowe kwiaty na wierzchołkach łodyg. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie i w kuchni są jej liście i kwiaty. Hyzop pochodzi z regionów południowej i środkowej Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Kaukazu. Rozprzestrzenił się poza te obszary i obecnie występuje również w Ameryce Północnej.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: