AR85304
Składniki: Hyzop lekarski - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Hyzop lekarski - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) to aromatyczne zioło, które znane jest od czasów starożytnych - Hipokrates klasyfikował go jako leczniczą roślinę wykrztuśną. Hyzop jest tradycyjnie stosowany w leczeniu chorób płuc. Doceniono go również za pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, właściwości antybakteryjne i przyjemny zapach.
Co ciekawe, świeże liście i kwiaty hizopu zwilżone wodą mogą być stosowane jako okłady łagodzące rany, siniaki, otarcia i oparzenia. Czyste zioło można nakładać bezpośrednio na skórę lub między warstwami gazy.
Właściwości prozdrowotne:
Hyzop wspomaga układ odpornościowy organizmu i pomaga zwalczać infekcje i infekcje.
Ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, pomagając łagodzić problemy trawienne, takie jak zgaga i wzdęcia.
Przyczynia się do utrzymania prawidłowego i regularnego cyklu miesiączkowego oraz łagodzi ból towarzyszący menstruacji.
ZASTOSOWANIE
Hyzop jako przyprawa
Hyzop znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale także do celów kulinarnych oraz w przemyśle perfumeryjnym. Jest również uprawiany w celach ozdobnych. Liście hyzopu mają miętowy aromat i ostry gorzki smak, a jego kwiaty przypominają anyż w smaku i aromacie, dzięki czemu mogą zastąpić go w przepisach, zarówno świeżych, jak i suszonych. Najdelikatniejsze w smaku są białe kwiaty. Hyzop powinien być starannie przyprawiony, ponieważ jest bardzo intensywny i może zdominować jedzenie. Wystarczy użyć 2-3 liści lub kwiatów. Hyzop nadaje się do sałatek, zup na bazie roślin strączkowych i dań z grzybów. Doda mocnego smaku domowym gulaszom, pasztetom i kiełbasom, a także pikantnym sosom. Dobrze komponuje się również z drobiem. Do przetworów owocowych warto dodać odrobinę hizopu. Hyzop jest również świetnym dodatkiem do alkoholu. Wytwarza się z niego gorzkie likiery z Chartreuse, nalewki, wódki ziołowe i wina wermutowe. Spróbuj dodać hizop do swoich napojów i domowych alkoholi.
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Hyzop - herbata (zioło cięte):
1-2 łyżeczki ziela hyzopu zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Możesz trochę osłodzić. Pij szklankę 2-3 razy dziennie.
Schłodzony wywar z suszonego zioła gotowany przez 20 minut można użyć do przemywania ran.
Proszek:
Wlej pół łyżeczki proszku gorącą wodą i wypij razem z osadem po ostygnięciu.
Kulinarne:
Dodaj niewielką ilość do jedzenia lub alkoholu.
PRZECIWWSKAZANIA
Hyzop nie powinien być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią!
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Hyzop to mały półkrzew z rodziny Lamiaceae, zwykle o wysokości około 20-30 cm, ale zdarzają się też okazy znacznie wyższe. Rośnie z wąskimi lancetowatymi liśćmi i wytwarza małe białe, niebieskie, różowe lub fioletowe kwiaty na wierzchołkach łodyg. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie i w kuchni są jej liście i kwiaty. Hyzop pochodzi z regionów południowej i środkowej Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Kaukazu. Rozprzestrzenił się poza te obszary i obecnie występuje również w Ameryce Północnej.