AR84270
Składniki: Owoc głogu - Crataegus monogyna - 100g cały
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Owoc głogu - Crataegus monogyna - 100g cały
Klasyfikacja: Zioła
Suszone jagody głogu
Jagody głogu są prawdziwym sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, zwłaszcza epikatechin i kwercetyny, wzmacniają one serce i naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi i pomagają regulować ciśnienie krwi.
Owoce głogu od dawna uważane są za niezwykle cenny surowiec zielarski. W medycynie ludowej w Europie stosowano je przy wszystkich chorobach serca i układu krążenia, przygotowywano z nich wywary, nalewki i wina. Polecane są przy chorobach przewodu pokarmowego, ponieważ wspomagają trawienie i działają rozkurczowo, a także przy problemach skórnych i cukrzycy, co uzasadnia bogactwo zawartych w nich flawonoidów. Składniki aktywne zawarte w olejkach eterycznych z owocu łagodzą napięcie nerwowe, dlatego głóg stosowano również w przypadku bezsenności, wyczerpania i nadmiernej rozdrażnienia.
Owoce głogu znalazły swoje miejsce również w kuchni – były gorliwie przetwarzane na dżemy, soki i nalewki. Są również jadalne na surowo. Mają przyjemny słodki smak, ale nie są zbyt popularne, ponieważ w środku znajduje się duży kamień.
Właściwości dla zdrowia:
Owoce głogu dbają o funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego na kilka sposobów:
wzmacniają mięsień sercowy,
pomagają regulować rytm serca,
pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne,
zwiększają wydajność całego układu krążenia.
Ponadto owoce głogu działają uspokajająco i relaksująco na mięśnie gładkie. Dzięki temu uspokajają nerwy, wspomagają regenerację i odprężenie.
ZASTOSOWANIE
dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych
dla prawidłowego krążenia
stres, drażliwość, wzmożone napięcie nerwowe
menopauza u kobiet
SKŁADNIKI
Głóg - suszone owoce 100%. Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Owoce głogu mają takie same właściwości jak kwiaty głogu. Różnica polega na tym, że z owoców można zrobić więcej przetworów. Możesz również połączyć użycie obu składników.
Owoce głogu - herbata:
1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut. Przykryć odstawić na 30 minut, następnie przecedzić przez sito i dodać miód do smaku. Pij 1 szklankę wywaru 1-2 razy dziennie. Głóg należy stosować przez co najmniej 3 miesiące!
WSPÓŁPRACA
Kwiaty głogu
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość roślin, niedociśnienie.
Osoby przyjmujące leki na choroby serca i układu krążenia oraz leki przeciwnadciśnieniowe powinny skonsultować się z lekarzem lub fitoterapeutą w sprawie stosowania głogu.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Głóg pospolity (Crataegus monogyna) należy do rodziny różowatych. Pochodzi z Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Kaukazu. Jest teraz dostępny również w Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. Rośnie w lasach, krzewach, wzdłuż dróg, a czasem jest częścią żywopłotu. Toleruje różnorodne gleby, unikając jedynie torfu i złej jakości podłoża piaszczystego. Głóg może być krzewem lub małym drzewem. Osiąga od 6 do 8 m wysokości. Jego korona jest bardzo gęsta, a gałęzie pokryte są cierniami. Głóg ma charakterystyczne 3-7 klapowane liście z głębokimi ząbkami. Liście rosną u podstawy liści. Kwiaty są białe i z pięcioma płatkami tworzą baldachy. Z podstawy kwiatu wystają liczne pręciki z ciemnoróżowymi główkami i jednym słupkiem z jedną szyjką. Owoce głogu są kuliste lub owalne, koloru szkarłatnego. Dojrzewają od sierpnia do października.