AR77127
Składniki: Tymianek - Thymus vulgaris - 1kg posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (2-5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Tymianek - Thymus vulgaris - 1kg posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Tymianek (Thymus vulgaris) jest niezwykle cenionym ziołem w kuchni europejskiej i bliskowschodniej, ponieważ dodaje głębi smakowi niemal każdej potrawy. Od czasów starożytnych był używany do celów kulinarnych i leczniczych. Greckie słowo tymon, od którego pochodzi nazwa tymianek, oznacza do odkażania, dlatego zioło to było wcześniej stosowane w leczeniu chorób spowodowanych infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Jednak tradycyjne zastosowanie tymianku w medycynie było znacznie szersze. Z biegiem lat jest coraz bardziej ceniony za swoje niesamowite właściwości, takie jak łagodzenie epilepsji i leczenie nieśmiałości.
Właściwości zdrowotne
Ziele tymianku zawiera olejki eteryczne, które składają się z unikalnej kompozycji substancji bioaktywnych. Należą do nich karwakrol, tymol, cymol, linalol i borneol. Oprócz olejków tymianek zawiera również garbniki, flawonoidy, saponiny i kwasy triterpenowe. Substancje zawarte w olejku eterycznym i flawonoidach wykazują silne działanie przeciwutleniające. Składniki zawarte w tymianku działają antyseptycznie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie górnych dróg oddechowych i wspomagają naturalne mechanizmy obronne organizmu w przypadku bólu gardła, kaszlu i chrypki. Ponadto mają pozytywny wpływ na układ trawienny.
SKŁADNIKI
Suszone ziele tymianku 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Sposób użycia:
Herbata tymiankowa:
Odwar
Suszony tymianek można również wykorzystać do przygotowania aromatycznej, rozgrzewającej herbaty ziołowej.
Wystarczy, że zalejesz suszone zioła odrobiną wrzątku i odstawisz na kilka minut.
Inne zastosowania:
Tymianek ma bogaty, ciepły i niezwykle przyjemny aromat. Zioło to jest bardzo często używane w kuchni, zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Liście i gałązki dodaje się do zup, sałatek, sosów, gotowanych warzyw oraz wszelkiego rodzaju mięsa, ryb i drobiu. Można go również dodawać do masła, oliwy z oliwek, majonezu i musztardy, a także do wypieku chleba. Dobrze komponuje się również z daniami z soczewicy i fasoli, a nawet zwykłymi gotowanymi ziemniakami i ryżem. Doskonale komponuje się z bazylią i innymi ziołami, czosnkiem i cytryną.
Tymianek należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, z dala od światła i wilgoci. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje swój smak nawet przez 2 lata, dlatego można go bezpiecznie kupić w większym opakowaniu.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Tymianek to zioło z rodzaju Lamiaceae. Osiąga wysokość 20-30 cm. Jest to krzew o sztywnych pionowych łodygach i małych, wąskich liściach o szaro-zielonym kolorze. Małe różowo-białe kwiaty rosną na wierzchołkach od maja do września.
Tymianek jest uprawiany w wielu regionach świata. Pochodzi z Morza Śródziemnego i obecnie można go znaleźć dziko rosnącego w cieplejszych krajach Europy, Azji Zachodniej i Afryki Północnej.