AR3007
Składniki: Kurkumina 500 max - 100 kapsułek - Curcuma longa
Klasyfikacja: Suplementy w kapsułkach
w magazynie (1 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kurkumina 500 max - 100 kapsułek - Curcuma longa
Klasyfikacja: Suplementy w kapsułkach
Curcumin 500 to kapsułki z ekstraktem z kurkumy wzbogacone o piperynę, czyli ekstrakt z czarnego pieprzu. Piperyna zwiększa biodostępność kurkuminy nawet 2 000 razy!
Kurkumina to związek polifenolowy, który występuje naturalnie w kłączach kurkumy - kurkumy. Korzeń kurkumy jest stosowany w medycynie tradycyjnej na Dalekim Wschodzie od ponad 5 000 lat i jako przyprawa. Jego kłącze zawiera wiele cennych związków, z których najważniejszymi są tzw. kurkuminoidy. Najbardziej znanym przedstawicielem z nich jest kurkumina.
Kurkumina jest związkiem hydrofobowym, przez co jest słabo wchłaniana z przewodu pokarmowego. Zwiększenie biodostępności kurkuminy jest możliwe, gdy jest przyjmowane z piperyną. To niezwykle skuteczne połączenie jest obecne w tradycyjnej przyprawie curry, która jest dodawana do prawie każdego dania w Indiach. Częste spożywanie kurkumy przez mieszkańców Indii jest uważane za sekret ich długowieczności i dobrego zdrowia - zwłaszcza niskiej zachorowalności na raka.
Kurkumina jest uważana za jeden z najbardziej obiecujących związków pochodzenia naturalnego. Ma właściwości antyoksydacyjne i wspomaga procesy oczyszczania i detoksykacji organizmu. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby, skutecznie wspomaga mechanizmy odpornościowe (reguluje pracę białek takich jak interleukiny, chemokiny, czynniki transkrypcyjne itp.) I wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo łagodzi objawy niestrawności.
Optymalizacja odpowiedzi przeciwzapalnej organizmu
Kurkumina pomaga regulować wiele funkcji w organizmie. Wpływając na czynniki transkrypcyjne i aktywność cyklooksygenazy, optymalizuje odpowiedź przeciwzapalną organizmu.
Właściwości
przeciwutleniająceKurkumina ma silne właściwości przeciwutleniające, porównywalne z witaminami C i E. Skutecznie wymiata tlen, azot, ponadtlenek i wolne rodniki hydroksylowe, hamuje peroksydację lipidów i zapobiega uszkodzeniom tkanek. Aktywuje również enzymatyczną obronę antyoksydacyjną i zwiększa poziom glutationu.
Działanie neuroprotekcyjne
Kurkumina sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego i wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, ponieważ stymuluje syntezę chaperonin, które zapobiegają powstawaniu nieprawidłowych białek i ich agregacji. Nieprawidłowe białka są często związane z rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Dodatkowo kurkumina zwiększa przemianę cząsteczek prekursorowych do kwasu dokozaheksanowego (DHA), dzięki czemu zwiększa swoje stężenie. DHA jest jednym z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ma korzystny wpływ na rozwój i ochronę komórek nerwowych.
SKŁADNIKI:
1 kapsułka zawiera 500 mg ekstraktu z kurkumy długiego standaryzowanego na 95% kurkuminy oraz 10 mg ekstraktu z czarnego pieprzu standaryzowanego na 95% piperyny.
Kapsułka celulozowa. Bez dodatków i wypełniaczy! Opakowanie zawiera 100 kapsułek. Suplement diety.
SPOSÓB UŻYCIA
Przyjmować 1 kapsułkę 3 razy dziennie przed posiłkami.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie zastępują zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża
Wrzody żołądka.
Ze względu na działanie żółciopędne nie zaleca się stosowania kurkuminy w chorobach, w których przepływ żółci w drogach żółciowych jest ograniczony.
Bezpieczeństwo:
Kurkumina ma status GRAS (Generally Recognized as Safe) - substancję uznaną przez FDA za bezpieczną.Kurkumina
jest bezpieczna nawet w dużych dawkach - rzędu 8 g / dzień. Przy samych dawkach 12 g/dobę skutki uboczne, takie jak biegunka, wysypki, bóle głowy i żółte zabarwienie stolca, zaobserwowano u około 30% uczestników badania.
Interakcje:
Kurkumina może wzmacniać działanie leków przeciwzakrzepowych, przeciwpłytkowych i trombolitycznych.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać z dala od światła. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kurkuma i kurkumina pozyskiwane są z kłączy kurkumy - Curcuma longa, azjatyckiej byliny należącej do rodziny imbirowatych. Roślina ta występuje głównie w klimacie subtropikalnym, więc większość upraw znajduje się w Azji Południowo-Wschodniej, czyli w Indiach, Sri Lance, Chinach, Jawie, Tajwanie, Indonezji, Tajlandii i Filipinach. Można go również znaleźć w Peru i Australii. Podziemne kłącze kurkumy ma długość od 2,5 do 7 cm i średnicę 2,5 cm. Kłącze otoczone jest grubą złotobrązową skórką i jest intensywnie pomarańczowe w środku. Po zbiorach kłącze jest suszone i sprzedawane w całości lub zmielone. Kurkuma dorasta do 1 m długości. Ma prostą, nierozgałęzioną łodygę, na szczycie której wyrastają biało-różowe kłosy kwiatowe. Łodyga otoczona jest od dołu długimi, półmetrowymi liśćmi.