AR76197
Składniki: Jemioła - Viscum - 250g posiekana
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Jemioła - Viscum - 250g posiekana
Klasyfikacja: Zioła
Ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Jest to dobrze znana roślina półpasożytnicza, która rośnie na drzewach i pozyskuje z nich wodę oraz sole mineralne. W Europie i Ameryce Północnej istnieje wiele rodzajów jemioły, ale w medycynie naturalnej stosuje się tylko jemiołę naturalną. Zioło zbiera się zimą, ponieważ w tym czasie stężenie substancji czynnych jest najwyższe.
Jemioła odgrywała ważną rolę w kulturze od czasów przedchrześcijańskich. Był symbolem wieczności, dobrobytu i płodności. W kulturze celtyckiej jemioła była czczona i wierzono w jej magiczną moc. Osoba, która wspina się na drzewo na jemiołce, musiała być ubrana na biało i przecięta złotą szarfą. Jemioła nie mogła spaść na ziemię. Dziś jemioła kojarzy nam się z pocałunkami, a to dlatego, że w dawnych czasach para młoda całowała się pod jemiołą i ten gest był wielkim zobowiązaniem.
Właściwości zdrowotne:
pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
działa kojąco na serce podczas stymulacji nerwów
diuretyk
pomaga regulować nadmierne krwawienie miesiączkowe
Zastosowanie:
nadciśnienie
w stanach nadmiernego napięcia nerwowego
w okresie menopauzy
w przypadku obfitego krwawienia miesiączkowego
SKŁAD
Jemioła - 100% zielna. Surowiec najwyższej jakości!
Jemioła zawiera składniki aktywne, których zawartość może się różnić w zależności od drzewa, z którego została pozyskana. Substancje te obejmują lektyny, polipeptydy, kwasy organiczne, flawonoidy, triterpeny, cholinę, histaminę, glikozydy i wisotoksyny.
DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Jemioła - herbata (zioło cięte):
Gotowanie na parze:
1 łyżkę jemioły zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10-15 minut lub gotować w kubku przez 5 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Odwar:
Gotuj 1 łyżkę zioła przez 5 minut ze szklanką wody.
Zimno:
1 łyżkę zioła zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc lub na 4-8 godzin.
Napar, wywar lub zimny ekstrakt należy spożywać 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Nalewka z wytrawnym winem:
1 część zioła zalać 5 częściami wytrawnego czerwonego wina. Odstawić na co najmniej 2 tygodnie, a następnie przefiltrować. Weź 1 małą szklankę raz dziennie.
Proszek:
ziele jemioły można zmielić na proszek i przyjmować 2-3 razy dziennie po 1 g.
Przeciwwskazania
ciąża i laktacja, nadwrażliwość na jemiołę.
Skutki uboczne
Nadmierne spożycie jemioły może powodować wymioty, ból brzucha, nudności i skurcze.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Jemioła lub jemioła europejska jest półpasożytem, co oznacza, że wchłania wodę i sole mineralne z drzewa żywicielskiego. Należy do rodziny drzew sandałowych i występuje w całej Europie oraz w Azji Południowej i Zachodniej. Jemioła rośnie na drzewach liściastych i iglastych, tworząc kuliste grona. Jest to roślina wiecznie zielona. Jego korzeń to odrosty, za pomocą których wrasta w gałęzie drzewa i otrzymuje niezbędne substancje. Jemioła i pędy są żółto-zielone. Liście są grube, wszechstronne i mają kształt wydłużonego pęknięcia. Kwiaty są bardzo małe, około 2-3 mm długości. Są żółte i pojawiają się na gałązkach. Ładnie pachną i są zapylane przez owady. Owoce jemioły są białe i kuliste.