AR76131
Składniki: Gorczyca biała - Sinapis alba - 1kg całość
Klasyfikacja: Przyprawy
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Gorczyca biała - Sinapis alba - 1kg całość
Klasyfikacja: Przyprawy
Jest to roślina jednoroczna pochodząca z południowej Europy - basenu Morza Śródziemnego i Azji. Znany i stosowany w kuchniach i medycynie ludowej od wieków, swoją nazwę zawdzięcza goryczy, jaką ludzie odczuwają po ugryzieniu małych nasion. Musztarda jest potocznie nazywana zielem gorczycy, ponieważ z jej nasion wytwarza się musztardę o różnej ostrości - najostrzejsza jest musztarda rosyjska. Musztarda zawiera związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu doskonale nadaje się do konserwowania żywności. Jest niezbędnym dodatkiem do marynat, a ponieważ wspomaga trawienie, jest idealną przyprawą do ciężkostrawnych potraw z kapusty, takich jak bigos, tłuste mięsa czy sosy. Nadaje się również do jajek i sera. Musztarda znana jest od neolitu i była używana w czasach starożytnych nie tylko do celów kulinarnych. Hipokrates, Dioskurydes i ich następcy przypisywali mu działanie moczopędne, przeciwbólowe, przeczyszczające, rozgrzewające i afrodyzjakalne. Musztarda miała pomagać przy chorobach skóry, szkorbutie, epilepsji, paraliżu, odmrożeniach kończyn i bolących stawach. Saszetki wypełnione musztardą są do dziś używane do masażu bolesnych miejsc i na bóle reumatyczne.
Cechy zdrowotne:
Wspomaga trawienie
Musztarda zwiększa apetyt oraz wydzielanie soków trawiennych i żółci. Stosuje się go przy spożywaniu ciężkostrawnych pokarmów i tłustych dań mięsnych oraz znacznie usprawnia procesy trawienne. W tym celu można go również spożywać w postaci herbaty.
Pozytywny wpływ na żołądek i jelita
Błony śluzowe zawarte w nasionach gorczycy pokrywają błonę śluzową jelita i żołądka, wspomagają jej regenerację i chronią przed podrażnieniami.
Działa na odkrztuszanie
Odwary z musztardy wspomagają odkrztuszanie i odblokowują drogi oddechowe.
Afrodyzjak
Musztarda zwiększa ukrwienie narządów miednicy, czyniąc je bardziej wrażliwymi.
ZASTOSOWANIA
Musztarda kulinarna służy do produkcji musztardy jako dodatek do marynat, sosów, dań mięsnych i kapustnych. Zastosowania związane ze zdrowiem obejmują pobudzanie apetytu, wspomaganie trawienia, ochronę błony śluzowej przewodu pokarmowego, wspomaganie odkrztuszania i ogrzewanie organizmu.
INSTRUKCJA UŻYCIA
Do smaku
SKŁAD
Synapina - kwas fenylowy, olejki lotne, śluz, tłuszcze, glikozydy, białka i sole mineralne.
PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE
Wysokie dawki musztardy mogą uszkodzić gardło, nerki i drogi moczowe, podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz powodować biegunkę i trudności w oddychaniu.
Stosowanie musztardy nie jest zalecane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią!
Zbyt długi kontakt z nasionami gorczycy może powodować podrażnienia i oparzenia.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości.