Gorczyca biała - Sinapis alba - 1kg całość

AR76131

Składniki: Gorczyca biała - Sinapis alba - 1kg całość
Klasyfikacja: Przyprawy

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

55,93 zł

Więcej informacji

Składniki: Gorczyca biała - Sinapis alba - 1kg całość
Klasyfikacja: Przyprawy

Jest to roślina jednoroczna pochodząca z południowej Europy - basenu Morza Śródziemnego i Azji. Znany i stosowany w kuchniach i medycynie ludowej od wieków, swoją nazwę zawdzięcza goryczy, jaką ludzie odczuwają po ugryzieniu małych nasion. Musztarda jest potocznie nazywana zielem gorczycy, ponieważ z jej nasion wytwarza się musztardę o różnej ostrości - najostrzejsza jest musztarda rosyjska. Musztarda zawiera związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu doskonale nadaje się do konserwowania żywności. Jest niezbędnym dodatkiem do marynat, a ponieważ wspomaga trawienie, jest idealną przyprawą do ciężkostrawnych potraw z kapusty, takich jak bigos, tłuste mięsa czy sosy. Nadaje się również do jajek i sera. Musztarda znana jest od neolitu i była używana w czasach starożytnych nie tylko do celów kulinarnych. Hipokrates, Dioskurydes i ich następcy przypisywali mu działanie moczopędne, przeciwbólowe, przeczyszczające, rozgrzewające i afrodyzjakalne. Musztarda miała pomagać przy chorobach skóry, szkorbutie, epilepsji, paraliżu, odmrożeniach kończyn i bolących stawach. Saszetki wypełnione musztardą są do dziś używane do masażu bolesnych miejsc i na bóle reumatyczne.

Cechy zdrowotne:

Wspomaga trawienie
Musztarda zwiększa apetyt oraz wydzielanie soków trawiennych i żółci. Stosuje się go przy spożywaniu ciężkostrawnych pokarmów i tłustych dań mięsnych oraz znacznie usprawnia procesy trawienne. W tym celu można go również spożywać w postaci herbaty.

Pozytywny wpływ na żołądek i jelita
Błony śluzowe zawarte w nasionach gorczycy pokrywają błonę śluzową jelita i żołądka, wspomagają jej regenerację i chronią przed podrażnieniami.

Działa na odkrztuszanie
Odwary z musztardy wspomagają odkrztuszanie i odblokowują drogi oddechowe.

Afrodyzjak
Musztarda zwiększa ukrwienie narządów miednicy, czyniąc je bardziej wrażliwymi.

ZASTOSOWANIA
Musztarda kulinarna służy do produkcji musztardy jako dodatek do marynat, sosów, dań mięsnych i kapustnych. Zastosowania związane ze zdrowiem obejmują pobudzanie apetytu, wspomaganie trawienia, ochronę błony śluzowej przewodu pokarmowego, wspomaganie odkrztuszania i ogrzewanie organizmu.

INSTRUKCJA UŻYCIA
Do smaku

SKŁAD
Synapina - kwas fenylowy, olejki lotne, śluz, tłuszcze, glikozydy, białka i sole mineralne.

PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE
Wysokie dawki musztardy mogą uszkodzić gardło, nerki i drogi moczowe, podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz powodować biegunkę i trudności w oddychaniu.
Stosowanie musztardy nie jest zalecane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią!
Zbyt długi kontakt z nasionami gorczycy może powodować podrażnienia i oparzenia.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: