Gorczyca - Brassica nigra - 1kg całość

AR76133

Składniki: Gorczyca - Brassica nigra - 1kg całość
Klasyfikacja: Przyprawy

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (2-5 szt)

54,74 zł

Więcej informacji

Składniki: Gorczyca - Brassica nigra - 1kg całość
Klasyfikacja: Przyprawy

Gorczyca (Brassica nigra) jest siostrą gorczycy białej i brązowej. Jej nasiona mają najostrzejszy smak i dlatego są używane przede wszystkim do produkcji mocnych musztard. W krajach orientalnych nasiona gorczycy są używane do produkcji oleju musztardowego, a jej świeże liście są spożywane w sałatkach. Musztarda znana jest od czasów starożytnych. Jego pierwsze zastosowania zostały spisane w sanskrycie około 5000 lat temu, a także ma swoje miejsce w Biblii. Hipokrates głosił o pozytywnym wpływie musztardy na zdrowie, a Rzymianie prawdopodobnie jako pierwsi wykorzystali miazgę nasienną w celach leczniczych.

Właściwości zdrowotne

Składniki aktywne z nasion gorczycy wspomagają układ trawienny poprzez stymulowanie wydzielania soków trawiennych i żółci oraz pozytywnie wpływają na pracę wątroby. Z tego powodu musztarda może bardzo pomóc po zjedzeniu obfitego posiłku, łagodząc uczucie pełności, wzdęcia i niestrawność.
Substancje bioaktywne zawarte w musztardzie mają działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne, dlatego jej nasiona były wcześniej stosowane w celu łagodzenia bólów mięśni i stawów. W tym celu rozdrabniano je i mieszano z wodą, aby uzyskać gęstą zawiesinę, a następnie zawijano w gazę i nakładano na bolące miejsce.
Właściwości rozgrzewające i wykrztuśne związków musztardy wykorzystywano w medycynie ludowej na zapalenie płuc w postaci kompresu nakładanego na klatkę piersiową, a także doustnie na zapalenie gardła, oskrzeli i zatok oraz przeziębienia.

APLIKACJE

Nasiona gorczycy są istotną częścią musztardy. Odmiana służy do wyrobu ostrych musztard ze względu na intensywny smak.
Nasiona gorczycy czarnej doskonale komponują się z marynatami, majonezem, masłem ziołowym, domową kiełbasą i kiełbasą, a także warzywami i grzybami w occie. Można je dodawać do sałatek lub zaostrzać sosem do sałatek lub mięsa. Wygodnie jest stosować je w ciężkostrawnych potrawach, na przykład na bazie kapusty, fasoli lub czerwonego mięsa, ponieważ ułatwiają ich przyswajanie.
musztarda jest popularną przyprawą w Indiach, gdzie najpierw praży się ją w maśle ghee, a następnie dodaje do curry, dań z ryżu i sosów chutney.
Po obfitym posiłku pije się wywar z nasion gorczycy. Aby go przygotować, zmiażdż łyżeczkę nasion, zalej je wrzątkiem i odstaw na 10 minut.

SKŁADNIKI
Musztarda 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Przeciwwskazania
Wysokie dawki czarnej musztardy mogą uszkadzać gardło, nerki i drogi moczowe, podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, powodować biegunkę i problemy z oddychaniem. Stosowanie musztardy nie jest zalecane dla kobiet w ciąży i karmiących! Zbyt długi kontakt z nasionami gorczycy może powodować podrażnienia i oparzenia.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Gorczyca to kapusta lub gorczyca. Należy do rodzaju kapusty, choć w przeszłości należała do rodzaju musztardy (Sinapis). Występuje dziko i jest uprawiany w Europie, Azji, Ameryce i Afryce. Jest to roślina jednoroczna. Można go znaleźć na polach, zaroślach i rowach, czasami uważany za chwast. Osiąga wysokość od 0,5 do 2,5 m. Jego dolne liście są nieco większe niż górne i mają faliste krawędzie. Kwiaty są małe i żółte, składające się z czterech płatków. Nasiona gorczycy znajdują się w strąkach lub w podłużnych woreczkach nasiennych, które znajdują się na szczycie pędów.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: