AR76133
Składniki: Gorczyca - Brassica nigra - 1kg całość
Klasyfikacja: Przyprawy
w magazynie (2-5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Gorczyca - Brassica nigra - 1kg całość
Klasyfikacja: Przyprawy
Gorczyca (Brassica nigra) jest siostrą gorczycy białej i brązowej. Jej nasiona mają najostrzejszy smak i dlatego są używane przede wszystkim do produkcji mocnych musztard. W krajach orientalnych nasiona gorczycy są używane do produkcji oleju musztardowego, a jej świeże liście są spożywane w sałatkach. Musztarda znana jest od czasów starożytnych. Jego pierwsze zastosowania zostały spisane w sanskrycie około 5000 lat temu, a także ma swoje miejsce w Biblii. Hipokrates głosił o pozytywnym wpływie musztardy na zdrowie, a Rzymianie prawdopodobnie jako pierwsi wykorzystali miazgę nasienną w celach leczniczych.
Właściwości zdrowotne
Składniki aktywne z nasion gorczycy wspomagają układ trawienny poprzez stymulowanie wydzielania soków trawiennych i żółci oraz pozytywnie wpływają na pracę wątroby. Z tego powodu musztarda może bardzo pomóc po zjedzeniu obfitego posiłku, łagodząc uczucie pełności, wzdęcia i niestrawność.
Substancje bioaktywne zawarte w musztardzie mają działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne, dlatego jej nasiona były wcześniej stosowane w celu łagodzenia bólów mięśni i stawów. W tym celu rozdrabniano je i mieszano z wodą, aby uzyskać gęstą zawiesinę, a następnie zawijano w gazę i nakładano na bolące miejsce.
Właściwości rozgrzewające i wykrztuśne związków musztardy wykorzystywano w medycynie ludowej na zapalenie płuc w postaci kompresu nakładanego na klatkę piersiową, a także doustnie na zapalenie gardła, oskrzeli i zatok oraz przeziębienia.
APLIKACJE
Nasiona gorczycy są istotną częścią musztardy. Odmiana służy do wyrobu ostrych musztard ze względu na intensywny smak.
Nasiona gorczycy czarnej doskonale komponują się z marynatami, majonezem, masłem ziołowym, domową kiełbasą i kiełbasą, a także warzywami i grzybami w occie. Można je dodawać do sałatek lub zaostrzać sosem do sałatek lub mięsa. Wygodnie jest stosować je w ciężkostrawnych potrawach, na przykład na bazie kapusty, fasoli lub czerwonego mięsa, ponieważ ułatwiają ich przyswajanie.
musztarda jest popularną przyprawą w Indiach, gdzie najpierw praży się ją w maśle ghee, a następnie dodaje do curry, dań z ryżu i sosów chutney.
Po obfitym posiłku pije się wywar z nasion gorczycy. Aby go przygotować, zmiażdż łyżeczkę nasion, zalej je wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
SKŁADNIKI
Musztarda 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Przeciwwskazania
Wysokie dawki czarnej musztardy mogą uszkadzać gardło, nerki i drogi moczowe, podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, powodować biegunkę i problemy z oddychaniem. Stosowanie musztardy nie jest zalecane dla kobiet w ciąży i karmiących! Zbyt długi kontakt z nasionami gorczycy może powodować podrażnienia i oparzenia.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Gorczyca to kapusta lub gorczyca. Należy do rodzaju kapusty, choć w przeszłości należała do rodzaju musztardy (Sinapis). Występuje dziko i jest uprawiany w Europie, Azji, Ameryce i Afryce. Jest to roślina jednoroczna. Można go znaleźć na polach, zaroślach i rowach, czasami uważany za chwast. Osiąga wysokość od 0,5 do 2,5 m. Jego dolne liście są nieco większe niż górne i mają faliste krawędzie. Kwiaty są małe i żółte, składające się z czterech płatków. Nasiona gorczycy znajdują się w strąkach lub w podłużnych woreczkach nasiennych, które znajdują się na szczycie pędów.