AR82357
Składniki: Liść mięty - Mentha piperita - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść mięty - Mentha piperita - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to jedna z najbardziej aromatycznych odmian mięty. Powstał ze skrzyżowania mięty wodnej (Mentha aquatica) i mięty zielonej (Mentha spicata). Mięta znana jest od tysięcy lat i jest szeroko stosowana w kuchni i medycynie. Nawet starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie używali mięty na bóle brzucha i problemy trawienne. Nazwa pochodzi z mitologii greckiej na cześć wróżki Minth, która lubiła Hadesa. Hades zamienił go w zioło, aby uratować wróżkę przed gniewem swojej żony Persefony.
Obecnie mięta jest używana nie tylko w kuchni i ziołolecznictwie, ale także w kosmetykach, mydłach, pastach do zębów oraz kremach i perfumach. Jest również obecny w wielu uniwersalnych maściach przeciwbólowych.
Różne herbaty instant zawierające miętę zmieloną na pył mają niewielką wartość, ponieważ olejek eteryczny szybko wietrzeje po zmieleniu surowca.
Właściwości zdrowotne:
Mięta znana jest z pozytywnego wpływu na przewód pokarmowy. Zawarte w nim składniki aktywne wspomagają pracę wątroby i stymulują wydzielanie żółci, ułatwiając tym samym trawienie tłuszczów. Składniki mięty działają również relaksująco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. W przypadku niestrawności i uczucia ciężkości po jedzeniu dobrze jest sięgnąć po wywar z mięty. Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) mogą odczuć ulgę, regularnie pijąc napar z mięty pieprzowej. Napary miętowe mogą być przydatne podczas kaszlu. Mentol, który jest zawarty w olejku eterycznym z mięty pieprzowej, ułatwia oddychanie i działa wykrztuśnie. W bolesnych miesiączkach wykorzystuje się również rozkurczowe działanie składników mięty na mięśnie gładkie.
SKŁAD
100% mięta. Surowiec najwyższej jakości!
Herbata miętowa:
Zalej 1-2 łyżeczki liści szklanką wrzącej wody i pozwól jej parzyć przez 10 minut. Do naparu można dodać imbir i kardamon, dobrze sprawdzi się również trawa cytrynowa i lukrecja. Miętę należy łączyć z innymi ziołami, a także z yerba mate i herbatami liściastymi.
Inne:
Mint to świetny dodatek do yerba mate i zielonej herbaty. Można go również gotować razem z innymi popularnymi ziołami.
Używaj mięty pieprzowej do celów kulinarnych. Jego suszona forma jest popularna na Bałkanach i Bliskim Wschodzie, gdzie jest używana do grillowanych mięs, warzyw i ryżu. Posypuje się go humusem i jedzeniem na owsiankę. Jest obecny w dolmanach lub kapuście tureckiej zawijanej w liście winogron, a także w wielu sosach jogurtowych i zupach. Suszoną miętę można również dodawać do ryb, makaronów, pizzy i sałatek.
Mięta powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.
Mint jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Mint pochodzi z rodziny borelioza i składa się z ponad 40 gatunków. Występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest to roślina wieloletnia, która osiąga wysokość od 10 cm do 1 m. Kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty mięty są małe, białe, liliowe lub różowe i są zebrane w kwiatostany na szczycie rośliny. Liście mięty wyłaniają się ukośnie z łodygi i mają kształt eliptyczny. Cała roślina pachnie intensywnie.