Anyż gwiaździsty - Illicium verum - 250g całość

AR75817

Składniki: Anyż gwiaździsty - Illicium verum - 250g całe
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

72,36 zł

Więcej informacji

Składniki: Anyż gwiaździsty - Illicium verum - 250g całe
Klasyfikacja: Zioła

Anyż gwiaździsty lub anyż gwiaździsty (Illicium verum) to przyprawa o słodko-pikantnym smaku i niezwykłym aromacie, która jest popularna na całym świecie. Najczęściej wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej – przede wszystkim chińskiej i wietnamskiej. Dodaje się go do drobiu i wołowiny. Anyż jest ważnym składnikiem chińskiej mieszanki 5 przypraw.
Drobno zmielone nasiona anyżu są dodatkiem do indyjskiego ryżu biryani i wielu tajskich potraw, takich jak karam masaman. Z drugiej strony są używane na świecie do aromatyzowania deserów, słodyczy i alkoholi.
Anyż gwiaździsty przybył do Europy dopiero w XVII wieku i osiadł na zawsze. Jej nasiona są doskonałym składnikiem ciast, słodyczy i likierów alkoholowych. Dziś trudno wyobrazić sobie francuski likier bez charakterystycznego anyżu.
Nasiona anyżu dodawane są również do mocno słodzonej kawy i herbaty, a także wchodzą w skład aromatycznej herbaty masala chai. Niektórzy ludzie żują kawałek anyżu po posiłku, aby odświeżyć oddech.
W Azji anyż jest uważany za afrodyzjak. Chińczycy przypisują temu szczególną moc - uważają, że anyż może przynieść szczęście. Torty weselne są tradycyjnie dekorowane anyżem gwiaździstym, aby młoda para mogła żyć w dobrobycie.
Anyż należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w zacienionym miejscu i, jeśli to możliwe, w całości, aby dłużej zachował wyraźny aromat. Przed dodaniem do jedzenia całe owoce i nasiona można rozdrobnić w moździerzu lub zmielić.


APLIKACJE
Anyż gwiaździsty pozytywnie wpływa na apetyt i wspomaga trawienie.
Doskonale komponuje się z miętą, kminkiem, rozmarynem i imbirem.
Dodawanie do potraw powinno być delikatne, aby nie zdominować całego dania swoim intensywnym aromatem.

SKŁAD
100% anyżu gwiaździstego. Najwyższa jakość!

INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Nadwrażliwość na roślinę.
Zatrucie może być spowodowane przez owady/zanieczyszczenie anyżu (Illicium verum) anyżem japońskim (Illicium anisatum) lub (Illicium lanceolatum), które są toksyczne. Dlatego anyż należy kupować tylko ze sprawdzonych źródeł.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Anyż gwiaździsty, anyż gwiaździsty (Illicium verum) - to niewielkie drzewo o skórzastych, jasnozielonych liściach i charakterystycznych owocach o intensywnym i oryginalnym aromacie. Naturalnym środowiskiem jest obszar Azji Południowo-Wschodniej – głównie Chin i Wietnamu, gdzie również jest uprawiany. Nie należy go mylić z jednorocznymi ziołami zwanymi anyżem (Pimpinella anisum), które są również używane w sztuce kulinarnej.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: