AR75817
Składniki: Anyż gwiaździsty - Illicium verum - 250g całe
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Anyż gwiaździsty - Illicium verum - 250g całe
Klasyfikacja: Zioła
Anyż gwiaździsty lub anyż gwiaździsty (Illicium verum) to przyprawa o słodko-pikantnym smaku i niezwykłym aromacie, która jest popularna na całym świecie. Najczęściej wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej – przede wszystkim chińskiej i wietnamskiej. Dodaje się go do drobiu i wołowiny. Anyż jest ważnym składnikiem chińskiej mieszanki 5 przypraw.
Drobno zmielone nasiona anyżu są dodatkiem do indyjskiego ryżu biryani i wielu tajskich potraw, takich jak karam masaman. Z drugiej strony są używane na świecie do aromatyzowania deserów, słodyczy i alkoholi.
Anyż gwiaździsty przybył do Europy dopiero w XVII wieku i osiadł na zawsze. Jej nasiona są doskonałym składnikiem ciast, słodyczy i likierów alkoholowych. Dziś trudno wyobrazić sobie francuski likier bez charakterystycznego anyżu.
Nasiona anyżu dodawane są również do mocno słodzonej kawy i herbaty, a także wchodzą w skład aromatycznej herbaty masala chai. Niektórzy ludzie żują kawałek anyżu po posiłku, aby odświeżyć oddech.
W Azji anyż jest uważany za afrodyzjak. Chińczycy przypisują temu szczególną moc - uważają, że anyż może przynieść szczęście. Torty weselne są tradycyjnie dekorowane anyżem gwiaździstym, aby młoda para mogła żyć w dobrobycie.
Anyż należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w zacienionym miejscu i, jeśli to możliwe, w całości, aby dłużej zachował wyraźny aromat. Przed dodaniem do jedzenia całe owoce i nasiona można rozdrobnić w moździerzu lub zmielić.
APLIKACJE
Anyż gwiaździsty pozytywnie wpływa na apetyt i wspomaga trawienie.
Doskonale komponuje się z miętą, kminkiem, rozmarynem i imbirem.
Dodawanie do potraw powinno być delikatne, aby nie zdominować całego dania swoim intensywnym aromatem.
SKŁAD
100% anyżu gwiaździstego. Najwyższa jakość!
INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Nadwrażliwość na roślinę.
Zatrucie może być spowodowane przez owady/zanieczyszczenie anyżu (Illicium verum) anyżem japońskim (Illicium anisatum) lub (Illicium lanceolatum), które są toksyczne. Dlatego anyż należy kupować tylko ze sprawdzonych źródeł.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Anyż gwiaździsty, anyż gwiaździsty (Illicium verum) - to niewielkie drzewo o skórzastych, jasnozielonych liściach i charakterystycznych owocach o intensywnym i oryginalnym aromacie. Naturalnym środowiskiem jest obszar Azji Południowo-Wschodniej – głównie Chin i Wietnamu, gdzie również jest uprawiany. Nie należy go mylić z jednorocznymi ziołami zwanymi anyżem (Pimpinella anisum), które są również używane w sztuce kulinarnej.