Pieprz syczuański - Zanthoxylum piperitum - 50g całość

AR77002

Składniki: Pieprz syczuański - Zanthoxylum piperitum - 50g całość
Klasyfikacja: Przyprawa

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

29,16 zł

Więcej informacji

Składniki: Pieprz syczuański - Zanthoxylum piperitum - 50g całość
Klasyfikacja: Przyprawa

Pieprz syczuański (Zanthoxylum piperitum) to przyprawa o niezwykłym i bardzo złożonym aromacie. Wbrew swojemu wyglądowi i nazwie nie jest spokrewniony z innymi odmianami pieprzu. Ta przyprawa jest wytwarzana z jagód pochodzących z drzewa zwanego żółtą papryką, którego odmiany można znaleźć w Chinach, Japonii, Himalajach i Ameryce Północnej.

Pieprz syczuański jest zabarwiony na czarno w różnych odcieniach czerwieni, od jasnego do bardzo ciemnego. Ma nieregularną powierzchnię i wygląda, jakby był pokryty małymi kolcami. Jego bogaty aromat składa się z pikantnych aromatów cytrusowych i lekko pikantnego smaku. Gryzienie muszli powoduje uczucie charakterystycznego mrowienia i drętwienia jamy ustnej i języka z powodu zawartej w nich substancji zwanej nowokainą.

Pieprz syczuański jest bardzo popularny w Chinach i wchodzi w skład mieszanki pięciu chińskich przypraw. Jest również używany w Japonii, gdzie znajduje się w mieszance Shichimi Togarashi. Odgrywa niezwykle ważną rolę w kuchni himalajskiej, gdzie wybór przypraw jest znacznie mniejszy ze względu na trudne warunki uprawy. Tybetańczycy i Bhutańczycy m.in. dodają go do dań momoSow, czyli okrągłych pierogów nadziewanych warzywami lub mięsem i podawanych z bardzo ostrym sosem.

INSTRUKCJA UŻYCIA
Aby uzyskać pełnię aromatu tej przyprawy, upiecz muszle na suchej patelni, a następnie zmiel je na proszek lub rozetrzyj w moździerzu. Do mielenia należy używać tylko takiej ilości, która zostanie natychmiast zużyta, ponieważ przyprawy przechowywane w postaci mielonej szybko stracą swój smak.

Przyprawy syczuańskie idealnie pasują do pikantnych potraw i doskonale uzupełniają chili. W chińskiej prowincji Syczuan, od której wywodzi się nazwa przyprawa, używa się jej niemal w każdym daniu. Szczególnie nadaje się do ryb, drobiu, mięsa, sałatek i zup. Dobrze komponuje się z tofu i tempehem, a także ryżem i warzywami. Warto spróbować połączenia z chili, imbirem i anyżem.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: