AR77002
Składniki: Pieprz syczuański - Zanthoxylum piperitum - 50g całość
Klasyfikacja: Przyprawa
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Pieprz syczuański - Zanthoxylum piperitum - 50g całość
Klasyfikacja: Przyprawa
Pieprz syczuański (Zanthoxylum piperitum) to przyprawa o niezwykłym i bardzo złożonym aromacie. Wbrew swojemu wyglądowi i nazwie nie jest spokrewniony z innymi odmianami pieprzu. Ta przyprawa jest wytwarzana z jagód pochodzących z drzewa zwanego żółtą papryką, którego odmiany można znaleźć w Chinach, Japonii, Himalajach i Ameryce Północnej.
Pieprz syczuański jest zabarwiony na czarno w różnych odcieniach czerwieni, od jasnego do bardzo ciemnego. Ma nieregularną powierzchnię i wygląda, jakby był pokryty małymi kolcami. Jego bogaty aromat składa się z pikantnych aromatów cytrusowych i lekko pikantnego smaku. Gryzienie muszli powoduje uczucie charakterystycznego mrowienia i drętwienia jamy ustnej i języka z powodu zawartej w nich substancji zwanej nowokainą.
Pieprz syczuański jest bardzo popularny w Chinach i wchodzi w skład mieszanki pięciu chińskich przypraw. Jest również używany w Japonii, gdzie znajduje się w mieszance Shichimi Togarashi. Odgrywa niezwykle ważną rolę w kuchni himalajskiej, gdzie wybór przypraw jest znacznie mniejszy ze względu na trudne warunki uprawy. Tybetańczycy i Bhutańczycy m.in. dodają go do dań momoSow, czyli okrągłych pierogów nadziewanych warzywami lub mięsem i podawanych z bardzo ostrym sosem.
INSTRUKCJA UŻYCIA
Aby uzyskać pełnię aromatu tej przyprawy, upiecz muszle na suchej patelni, a następnie zmiel je na proszek lub rozetrzyj w moździerzu. Do mielenia należy używać tylko takiej ilości, która zostanie natychmiast zużyta, ponieważ przyprawy przechowywane w postaci mielonej szybko stracą swój smak.
Przyprawy syczuańskie idealnie pasują do pikantnych potraw i doskonale uzupełniają chili. W chińskiej prowincji Syczuan, od której wywodzi się nazwa przyprawa, używa się jej niemal w każdym daniu. Szczególnie nadaje się do ryb, drobiu, mięsa, sałatek i zup. Dobrze komponuje się z tofu i tempehem, a także ryżem i warzywami. Warto spróbować połączenia z chili, imbirem i anyżem.