AR77154
Składniki: Liść laurowy - Wawrzyn - Laurus nobilis - 50g cały
Klasyfikacja: Przyprawa
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść laurowy - Wawrzyn - Laurus nobilis - 50g cały
Klasyfikacja: Przyprawa
Wawrzyn wawrzynowy (Laurus nobilis) to drzewo, z którego pochodzą liście laurowe. Uprawiano go już w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie wysoko ceniono jego walory smakowe i gdzie zyskał na znaczeniu jako symbol siły, chwały i zwycięstwa. Głowy zwycięzców olimpijskich zostały udekorowane wieńcem laurowym. Był także symbolem greckiego boga Apolla. W średniowieczu laur był używany w postaci nalewek i maści. Stosowano go przy chorobach reumatycznych i nerwobólach, a jego napar służył do moczenia stóp.
Cechy zdrowotne:
Liść laurowy jest bogaty w substancje bioaktywne o właściwościach przeciwutleniających i antyseptycznych. Należą do nich m.in. pinen, limonen, linalol, terpineol i eugenol.
Składniki liści laurowych przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Napar z liści laurowych pomaga przy wzdęciach i zaburzeniach trawienia, łagodzi wrzody żołądka, zwiększa apetyt. Liść laurowy obecny w pokarmie, który jest trudny do strawienia, ułatwi jego wchłanianie.
ZASTOSOWANIE
Suszone liście laurowe, znane również jako liść laurowy, mają korzenno-słodki aromat i gorzki, ziemisty smak. Zazwyczaj dodaje się je w całości do potraw w ilościach od 1 do kilku sztuk. Zmielone liście dodają potrawom więcej smaku niż całe. Stosuje się je w mieszankach przyprawowych.
Liście laurowe są integralną częścią zup. Nadają bulionom piękny aromat i doskonale podkreślają słodkawy smak warzyw korzeniowych. Dobrze komponują się ze wszystkimi gotowanymi daniami mięsnymi i warzywnymi, sosami, a także konfiturami i marynatami. Można je również dodawać do ryb i pieczonych mięs. Dobrze komponują się z potrawami z kapusty i potrawami na bazie nasion roślin strączkowych, poprawiając ich strawność. Liść laurowy można również wrzucić do wrzącej kaszy lub ryżu.
Wysokiej jakości suszone liście laurowe przechowywane są w szczelnie zamkniętym pojemniku i zachowują swój aromat w ciemnym miejscu nawet przez 2 lata.
Ciekawostką jest, że wywar z suszonych liści laurowych można dodać do kąpieli w celach aromaterapeutycznych, a także w celu złagodzenia bólu mięśni i stawów. Ponadto liście laurowe można umieścić w szafkach kuchennych, aby odstraszyć mole.
SKŁADNIKI
Liście laurowe, całe, suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Wawrzyn szlachetny to wiecznie zielone drzewo lub krzew o wysokości kilku metrów. W optymalnych warunkach może osiągnąć do 18 m i żyje około 100 lat. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, gdzie rośnie dziko lub na plantacjach. Rośnie przez owalne, spiczaste i gładkie liście o długości 2,5-10 cm. Świeże liście są ciemnozielone i po wysuszeniu zmieniają kolor na oliwkowy. Wawrzyn kwitnie wiosną, a jego kwiaty są małe i żółte, 4-6 w miejscach, z których wyrastają liście. Jej owoce to ciemne jagody. Liście, kwiaty i owoce wawrzynu są bardzo aromatyczne.