Owoce kolendry - Fructus corindri - 250g całość

AR78140

Składniki: Owoc kolendry - Fructus corindri - 250g cały
Klasyfikacja: Przyprawa

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

25,92 zł

Więcej informacji

Składniki: Owoc kolendry - Fructus corindri - 250g cały
Klasyfikacja: Przyprawa

Suszona kolendra (całe nasiona)

Nasiona kolendry (Coriandrum sativum) to znana od wieków przyprawa, która była również używana do promowania zdrowia. Kolendra może pochodzić z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci jest również szeroko rozpowszechniona w Azji. Kojarzy się głównie z kuchnią arabską i indyjską, ale także z kuchnią hiszpańską, meksykańską i marokańską. Jest częścią najsłynniejszej azjatyckiej mieszanki przypraw - curry. Ma bardzo charakterystyczny aromat, który szybko traci się po rozdrobnieniu nasion. Dlatego zaleca się zmielenie kolendry tuż przed użyciem.

Świeże nasiona kolendry wydzielają nieprzyjemny i mdły zapach, który staje się atrakcyjny dopiero po wysuszeniu. Aromat suszonych nasion jest mocny, ostry i ziemisty, jednocześnie podkreślony nutami skórki pomarańczowej i mentolu. Smak nasion kolendry jest intensywny, dość gorzki i ziemisty jak zapach.


Właściwości zdrowotne:
Nasiona kolendry wspomagają trawienie, pobudzają apetyt i działają relaksująco na żołądek i jelita, łagodzą choroby po posiłkach. Ponadto działają antyseptycznie, a w większych ilościach pomagają zwiększyć laktację u matek karmiących.


Stosuj w kuchni
Nasiona kolendry dodają potrawom głębi i wyrazistości. Są doskonałą przyprawą do bulionów, sosów i marynat. Wzbogacają smak i aromat mięs, ryb, sałatek i marynat. Idealnie komponują się z wieprzowiną i szynką, zwłaszcza gdy do dania dodaje się pomarańczę. W krajach arabskich są niezastąpionym dodatkiem do dań z jagnięciny i kozy, a także wszelkiego rodzaju nadzień. Dobrze komponują się również z różnorodnymi daniami z ryżu, a także zupami i gulaszami. Warto też spróbować ich w nieco bardziej nietypowej roli, dodając je jako przyprawę do alkoholu, pieczywa czy ciasta. Z nasion kolendry wytwarza się indyjskie mieszanki przypraw: curry, tandoori i garam masala. Są również dodatkiem do mieszanek chili, takich jak północnoafrykański harris – bardzo ostra pasta z ostrą papryką.

SKŁADNIKI
Nasiona kolendry (Coriandrum sativum) 100% w całości. Najwyższa jakość!

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na kolendrę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kolendra (Coriandrum sativum) to jednoroczna roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego należąca do rodziny selerowatych. Łodyga kolendry jest wyprostowana i rozgałęziona, osiąga wysokość 70 centymetrów. Dolne liście są proste i długoogoniaste, podczas gdy górne przypominają koperek. Surowcem są nasiona kolendry, z których można wytwarzać przyprawy i olejki eteryczne. Kolendra preferuje ciepłą, suchą glebę, nie lubi stałej wilgoci ani zbyt dużej ilości azotu.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: