AR78986
Składniki: Liść świętej bazylii - Ocimum sanctum - 50g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść świętej bazylii - Ocimum sanctum - 50g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Święta bazylia, tulsi, tulasi (Ocimum sanctum lub Ocimum tenuiflorum)
to azjatyckie zioło o korzystnym wpływie na pamięć i zdolności poznawcze, neuroprotekcyjne i obniżające poziom stresu. Ma działanie antyseptyczne i wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy i cholesterolu.
W drodze do Indii, Chin i krajów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie znajduje zastosowanie w medycynie tradycyjnej i w kuchni, na pewno spotkamy świętą bazylię. Pełni również rolę rytualną i magiczną – dla Hindusów jest świętą rośliną i symbolem bogini Lakszmi, która jest boginią szczęścia, bogactwa i piękna. W wielu indyjskich domach tulasi uprawia się zawsze, w reprezentacyjnym miejscu. Tulasi to słowo z sanskrytu, które oznacza niezrównany.
Ajurweda zalicza świętą bazylię do adaptogenów, czyli roślin, które zwiększają odporność organizmu na różne czynniki stresowe. Tulasi jest składnikiem wielu indyjskich preparatów i mieszanek ziołowych. Indianie nazywają go eliksirem życia i wierzą, że pomaga zrównoważyć wszystkie procesy zachodzące w organizmie. W przeszłości stosowano go w leczeniu wielu dolegliwości, takich jak choroby serca, astma, stany lękowe, niestrawność, biegunka, bóle pleców, zapalenie stawów, choroby skóry czy ukąszenia węży, użądlenia skorpionów.
Właściwości prozdrowotne:
Tulasi ma pozytywny wpływ na mózg i układ nerwowy. Substancje bioaktywne zawarte w ziołach przyczyniają się do poprawy pamięci i zapobiegania jej utracie, a także zwiększają zdolności uczenia się. Ponadto mają działanie neuroprotekcyjne, to znaczy chronią mózg i neurony przed degeneracją i uszkodzeniem.
Badania wykazały, że tulasi zmniejsza stres, zapobiegając wydzielaniu kortyzolu w nadnerczach, co uzasadnia nazywanie tej rośliny adaptogenem.
Tulasi ma zdolności przeciwbakteryjne i dzięki nim wspiera naturalną odporność organizmu w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, a także infekcjami grzybiczymi.
Regularne stosowanie świętej bazylii pozytywnie wpływa na parametry metaboliczne. Roślina ta pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.
ZASTOSOWANIA:
Aby poprawić pamięć i zdolności intelektualne
Łagodzenie stresu i napięcia nerwowego
Wspieranie odporności
Promowanie prawidłowego metabolizmu glukozy i lipidów
SKŁADNIKI:
Ziele bazylii 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Tulasi zawiera olejek eteryczny i linalol, metylochikanol, cyneol, eugenol, cytral, a ponadto flawonoidy, saponiny, garbniki i sole mineralne.
DAWKOWANIE TULAS I SPOSÓB UŻYCIA
Herbata Tulas (liść cięty):
Odwar:
1 łyżkę zioła zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie.
Inne zastosowania:
Nalewka 1:5
Alkohol 40-60%. Macerować przez 7-14 dni. Weź 2-3 ml trzy razy dziennie.
Powder
Weź pół łyżeczki zioła 3-4 razy dziennie po wymieszaniu z miodem.
Cook
Suszona bazylia może być doskonałym dodatkiem do posiłków. Delikatny, słodko-ziołowy aromat odpowiedni dla warzyw, zwłaszcza bakłażana, cukinii, szpinaku i pomidorów. Tulasi można dodawać do każdej zupy i świeżej sałatki, ale także soczewicy, grochu i fasoli.
SYNERGIA:
Połączenie z Brahmi lub Gotu Kola wzmocni pozytywny wpływ tulsi na serce i zdolności poznawcze. Brahmi i ashwagandha pomogą zmniejszyć stres i napięcie nerwowe.
Przeciwwskazania:
Ciąża i karmienie piersią - efekty stosowania tulasi są nieznane, ale lepiej unikać ich przyjmowania. W przypadku nadwrażliwości stosowanie tulasi.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY:
Występuje w tropikalnym środowisku Indii, Chin i krajów Azji Południowo-Wschodniej oraz na północy Australii. Cała roślina wydziela przyjemny aromat. Może osiągnąć wysokość od 30 do 100 cm. Jego szypułka jest prosta, uniesiona i pokryta drobnymi włoskami. Liście są zielone, rzadziej zielono-fioletowe. Mają owalny kształt i ząbkowane krawędzie. Maleńkie kwiaty tulasi są fioletowe i podwójne. Tworzą wyprostowane, spiczaste kwiatostany na wierzchołkach pędów. Owoce Tulasi to małe, jasnobrązowe nasiona.