AR76639
Składniki: Liść morwy białej - Morus alba - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść morwy białej - Morus alba - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Morwa biała (Morus alba) to drzewo pochodzące z Chin, gdzie jest wysoko cenione i uprawiane od 4000 lat. Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje każdą część drzewa: owoce, liście, korę i korzenie. Morwa przybyła do Europy w XI wieku, a jej liście znane są z korzystnego wpływu na metabolizm węglowodanów i są szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym. Pełnią również inną ważną rolę: są pokarmem dla larw motyli jedwabników, które produkują jedwab.
Właściwości prozdrowotne
Liście morwy białej są bogate w substancje czynne, które wspierają prawidłowy metabolizm węglowodanów. Wpływają one na działanie enzymów trawiących węglowodany w przewodzie pokarmowym człowieka, zmniejszając tym samym wchłanianie węglowodanów po posiłkach i pomagając zrównoważyć metabolizm glukozy. Prawidłowy poziom glukozy we krwi pomaga utrzymać zdrową masę ciała i wspomaga utratę wagi.
Składniki z liści morwy zawierają szeroką gamę flawonoidów, w tym kwercetynę, rutynę i izokercetynę, które są znane ze swojego działania przeciwutleniającego i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zapobiegają również utlenianiu cholesterolu LDL, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko miażdżycy.
Substancje bioaktywne zawarte w liściach morwy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego oraz LDL i trójglicerydów we krwi. Dzieje się tak głównie za sprawą wyżej wymienionych flawonoidów, a także alkaloidów i kwasu chlorogenowego, który jest również obecny w zielonej kawie i znany jest jako doskonałe wsparcie przy odchudzaniu.
Składniki aktywne liści morwy mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Pomagają chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniem i stresem oksydacyjnym. Mają również działanie uspokajające.
ZASTOSOWANIA
Liście morwy białej przeznaczone są dla osób, które dbają o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz chcą utrzymać lub zredukować masę ciała. Mogą być również stosowane podczas długotrwałej i intensywnej pracy umysłowej oraz w stanie wzmożonego napięcia nerwowego.
SKŁAD
Suszone liście morwy 100%. Surowiec najwyższej jakości.
SPOSÓB UŻYCIA
1 wywar: 1 łyżeczkę liści wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na 10 minut pod pokrywką lub gotować w kubku przez 5-10 minut. Pij 1-2 szklanki dziennie.
SYNERGIA
Hamowanie wchłaniania węglowodanów jest skuteczniejsze w przypadku dodania hibiskusa, który zawiera substancje dezaktywujące alfa-amylazę. Połączenie z piracetamem może mieć korzystny wpływ na mózg.
Toksyczność
Liście morwy są całkowicie bezpieczne i mogą być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Morwa biała to drzewo liściaste pochodzące z Azji. Należy do rodziny morwowatych. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie, a także można go znaleźć w Europie, Afryce, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wyspach Pacyfiku. Drzewo osiąga wysokość około 15 metrów. Ma zielonkawą korę z jasnymi, rdzawymi pęknięciami. Kwiaty są biseksualne i pojawiają się na tym samym drzewie. Liście są duże, ale cienkie i delikatne oraz bardzo zróżnicowane. Owoce morwy mogą być białe, czarne lub czerwone. Ich smak jest lekko słodki.