AR100794
Składniki: Żeń-szeń biały - Panax ginseng - 25g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Żeń-szeń biały - Panax ginseng - 25g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Żeń-szeń biały to ten sam gatunek co żeń-szeń czerwony lub żeń-szeń Panax. Różnica polega na tym, że po zbiorach i ścięciu korzeń czerwonego żeń-szenia jest poddawany działaniu gorącej pary, dzięki czemu nabiera charakterystycznego czerwonego koloru. Ponadto skórka nie jest usuwana. Z kolei biały żeń-szeń jest obrany i wysuszony na słońcu zaraz po zbiorach. Sposób przetwarzania żeń-szenia znacząco wpływa na jego skład chemiczny i działanie.
Korzyści zdrowotne:
Oba rodzaje żeń-szenia mają właściwości adaptogenne i przeciwzapalne, wzmacniają organizm, zmniejszają zmęczenie, poprawiają krążenie krwi i zwiększają odporność.
Czerwony żeń-szeń zawiera duże ilości aktywnych saponin (ginsenozydów) i jest znany ze swojego działania stymulującego. Ma intensywne działanie, zwiększa tętno i ciśnienie krwi. Wyostrza koncentrację i zmysły, poprawia nastrój, dodaje energii i motywacji do działania.
Z kolei biały żeń-szeń zawiera mniej aktywnych saponin i ma nieco inny profil chemiczny. To sprawia, że jego efekt jest bardziej subtelny. Nie pobudza tak bardzo jak czerwony i nie podnosi ciśnienia krwi, dlatego mogą go przyjmować osoby z nadciśnieniem, skłonne do stresu i mające problemy z zasypianiem.
Żeń-szeń biały wyróżnia się przede wszystkim pozytywnym wpływem na nastrój, profil lipidowy i układ sercowo-naczyniowy. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że biały żeń-szeń zwiększa poziom serotoniny w mózgu, pomaga normalizować poziom cholesterolu i poprawia stan naczyń krwionośnych.
ZASTOSOWANIE
w celu ogólnego wzmocnienia organizmu i uodpornienia go na różne czynniki stresowe
poprawa koncentracji i zdolności intelektualnych
poprawa nastroju
w okresie rekonwalescencji
poprawa funkcjonowania osób starszych
jako wsparcie w leczeniu hiperlipidemii i chorób układu krążenia
SKŁADNIKI
Żeń-szeń biały (Panax ginseng) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
JAK KORZYSTAĆ
Odwar (ścięty korzeń):
Zalej 1-2 łyżeczki korzenia szklanką wrzącej wody i gotuj przez 10-15 minut. Wypij pół szklanki lub jedną szklankę rano i w południe.
Napar (mielony korzeń):
Zalej pół łyżeczki zmielonego korzenia niewielką ilością gorącej wody. Po schłodzeniu wypij wraz z osadem. Stosować 1-2 razy dziennie, najlepiej w pierwszej połowie dnia.
Nalewka
Na ścięty korzeń wlać 40-60% alkoholu w stosunku 1:5. Odstawić na 4 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając. Na koniec odcedź. Przyjmować jedną łyżeczkę (5 ml) 1-2 razy dziennie.
Nie należy przyjmować wieczorem – żeń-szeń może utrudniać zasypianie.
Po dwóch miesiącach przyjmowania żeń-szenia zaleca się przerwę na 1-2 miesiące, po której można wznowić stosowanie.
WSPÓŁPRACA
Ginkgo biloba i guarana wzmacniają pozytywny wpływ żeń-szenia na funkcje poznawcze.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę. Nie podawać dzieciom.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Żeń-szeń (Panax ginseng) należy do rodziny Araliaceae. Występuje naturalnie w Chinach, Korei i Japonii, a także na Dalekim Wschodzie Rosji. Rozwija charakterystyczny korzeń, często przypominający człowieka. Nad ziemią tworzy trójpalczaste liście i kwiatostany zebrane w złożone parasole.