AR78074
Składniki: Amla, owoce - Emblica officinalis - 250g mielone
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Amla, owoce - Emblica officinalis - 250g mielone
Klasyfikacja: Zioła
Amla (Emblica officinalis) korzystnie wpływa na metabolizm glukozy i cholesterolu, wspomaga pracę mózgu, poprawia kondycję włosów i skóry.
Roślina ta jest niskim drzewem pochodzącym z Indii i Azji Południowo-Wschodniej. Jest stosowany w Ajurwedzie od ponad 2000 lat. Wszystkie jego części są przydatne: owoce, nasiona, liście, korzenie, kora i kwiaty, które są używane zarówno świeże, jak i suszone. Największy potencjał prozdrowotny wykazują owoce amli, o czym świadczy wiele badań naukowych, dlatego podbiły rynek suplementów na Zachodzie.
Amla i jej owoce odgrywają bardzo ważną rolę nie tylko w medycynie ajurwedyjskiej, ale także w wielu azjatyckich systemach medycznych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C były one stosowane w przeszłości w leczeniu szkorbutu. Stosowano je również jako leki przeciwbiegunkowe, moczopędne i wykrztuśne. Polecano je przy wrzodach żołądka i chorobach wątroby. Popularną praktyką w Indiach jest codzienne spożywanie owoców amli, aby odżywić wszystkie narządy i utrzymać wysoki poziom witalności. Hindusi wierzą, że owoce te przedłużają życie, dlatego uważają amlę za świętą roślinę.
Owoc amla to jednak nie tylko element tradycyjnej medycyny – ma on również szeroki wachlarz zastosowań kulinarnych. W Indiach wytwarza się słodkie i słone przetwory, dodaje się je do wypieków i deserów oraz wyciska sok. Jednym z najłatwiejszych sposobów na zrobienie owoców amli jest ugotowanie ich z cukrem i szafranem.
Korzystne właściwości dla zdrowia:
Metabolizm glukozy i lipidów
Najważniejszą właściwością amli jest to, że bardzo skutecznie poprawia metabolizm glukozy i cholesterolu. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a także jeden z leków stosowanych w cukrzycy – glibenklamid. Efekt ten zaobserwowano zarówno u diabetyków, jak i osób zdrowych. Aby go uzyskać, wystarczyło spożywać 3 g sproszkowanych owoców amli dziennie przez 21 dni.
To samo badanie wykazało pozytywny wpływ amli na metabolizm lipidów. Po 21 dniach spożywania 2 lub 3 g owoców amla zarówno diabetycy, jak i osoby zdrowe zwiększyły poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawiły się wyniki złego cholesterolu – LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
Warto wspomnieć o innym badaniu, które choć zostało przeprowadzone w laboratorium, dało całkiem obiecujące wyniki. Badał wpływ owoców amli na wrażliwość insulinową adipocytów (komórek tłuszczowych). Wykazano, że amla znacznie zwiększa tę wrażliwość, a potraktowane nią adipocyty są w stanie przyswoić i wykorzystać więcej glukozy. Ma ogromne znaczenie w chorobach metabolicznych, takich jak insulinooporność, cukrzyca i zespół metaboliczny.
Brain
Vasudevan i Parle przeprowadzili badanie na szczurach, w którym podawano im różne dawki sproszkowanych owoców amla i sprawdzali, jak wpłynie to na ich pamięć i zdolności poznawcze. Zwierzęta podzielono na młodsze i starsze; Ponadto stworzono grupę, w której szczury wywoływały amnezję za pomocą substancji chemicznych (skopolaminy i diazepamu). Amla miała pozytywny wpływ na zdolności poznawcze szczurów w każdej grupie, przy czym efekt ten zwiększał się wraz z dawką. Ponadto amla nie tylko zachowała, ale także odwróciła amnezję zwierząt leczonych skopolaminą i diazepamem, wykazując jej regeneracyjny wpływ na struktury pamięciowe mózgu.
W innych badaniach na zwierzętach wykazano, że amla ma pozytywny wpływ na ich nastrój (jak wykazały standardowe testy behawioralne), a także ma działanie przeciwlękowe. Naukowcy przypuszczają, że efekty te są związane z hamującym wpływem owoców amli na enzym MAO-A, który rozkłada katecholaminy, serotoninę i GABA. W związku z tym prowadzi do wzrostu poziomu wspomnianych neuroprzekaźników w układzie nerwowym, a w konsekwencji do wzrostu samopoczucia.
Oczekiwana długość życia i witalność
Według Ajurwedy amla jest jedną z najlepszych roślin przeciwstarzeniowych i przedłużających życie. Bardzo ciekawym badaniem przeprowadzonym z użyciem amli był eksperyment z 2017 roku, w którym badano wpływ jej owoców na oczekiwaną długość życia, płodność i zachowania rozrodcze muszek owocowych (Drosophila melanogaster). Każdy z badanych parametrów uległ znacznej poprawie. Długość życia much wzrosła nawet o 83% (ze średnio 42 dni do średnio 77 dni). Zwiększyła się również ruchliwość i płodność owadów oraz ich aktywność rozrodcza.
Hair & Skin
W Indiach amla znana jest również ze swoich właściwości upiększających włosy i skórę, dlatego jest popularnym składnikiem lokalnych kosmetyków. Kosmetyki z amlą można znaleźć również w naszym kraju: olej amla Nanga, olejek do włosów Dabur Amla oraz Jaśmin.
Badania laboratoryjne wykazały, że amla stosowana zewnętrznie stymuluje wzrost włosów i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiegając degradacji jej struktur kolagenowych i przedwczesnemu starzeniu.
ZASTOSOWANIE
w celu poprawy wyników glukozy i lipidów
poprawa pamięci i zdolności intelektualnych
w celu ochrony mózgu
w celu poprawy nastroju
jako surowiec do produkcji kosmetyków domowych
SKŁADNIKI
Amla - 100% mielone owoce (Emblica officinalis). Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE & ZASTOSOWANIE
Zalecana dzienna dawka owoców amla w proszku to 2-3 g, 1 pełna łyżeczka proszku to około 2,5 g Przed spożyciem wymieszaj proszek z wodą, sokiem lub jogurtem lub dodaj do smoothie. Nie dodawaj do gorących potraw.
WSPÓŁPRACA
Amla doskonale współgra z owocami bhibitaki i harada. Wszystkie trzy owoce są częścią dobrze znanej ajurwedyjskiej mieszanki – triphali.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Osobom przyjmującym leki przeciwcukrzycowe zaleca się ostrożność podczas przyjmowania amli i monitorowanie wyników stężenia glukozy we krwi.
Amla może spowalniać krzepnięcie krwi. Należy o tym pamiętać podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Amla (Emblica officinalis) należy do rodziny liściastych (Phyllantaceae). Ojczyzną amli są Indie i Azja Południowo-Wschodnia, a preferowanym siedliskiem są suche i niezbyt gęste lasy lub zarośla. Amla to małe drzewo o średniej wysokości 10-18 m. Tworzy charakterystyczne, iglaste liście, ciasno ułożone na gałęziach w równych rzędach. Wytwarza drobne, biało-zielone kwiaty męskie i żeńskie, wyrastające między liśćmi na wierzchołkach gałązek. Jej owoce są kuliste i zielonkawożółte. Do złudzenia przypominają agrest, stąd potoczna angielska nazwa amla: agrest indyjski, czyli agrest indyjski.