Amla, owoc - Emblica officinalis - 250g mielony

AR78074

Składniki: Amla, owoce - Emblica officinalis - 250g mielone
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

71,28 zł

Więcej informacji

Składniki: Amla, owoce - Emblica officinalis - 250g mielone
Klasyfikacja: Zioła

Amla (Emblica officinalis) korzystnie wpływa na metabolizm glukozy i cholesterolu, wspomaga pracę mózgu, poprawia kondycję włosów i skóry.
Roślina ta jest niskim drzewem pochodzącym z Indii i Azji Południowo-Wschodniej. Jest stosowany w Ajurwedzie od ponad 2000 lat. Wszystkie jego części są przydatne: owoce, nasiona, liście, korzenie, kora i kwiaty, które są używane zarówno świeże, jak i suszone. Największy potencjał prozdrowotny wykazują owoce amli, o czym świadczy wiele badań naukowych, dlatego podbiły rynek suplementów na Zachodzie.
Amla i jej owoce odgrywają bardzo ważną rolę nie tylko w medycynie ajurwedyjskiej, ale także w wielu azjatyckich systemach medycznych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C były one stosowane w przeszłości w leczeniu szkorbutu. Stosowano je również jako leki przeciwbiegunkowe, moczopędne i wykrztuśne. Polecano je przy wrzodach żołądka i chorobach wątroby. Popularną praktyką w Indiach jest codzienne spożywanie owoców amli, aby odżywić wszystkie narządy i utrzymać wysoki poziom witalności. Hindusi wierzą, że owoce te przedłużają życie, dlatego uważają amlę za świętą roślinę.
Owoc amla to jednak nie tylko element tradycyjnej medycyny – ma on również szeroki wachlarz zastosowań kulinarnych. W Indiach wytwarza się słodkie i słone przetwory, dodaje się je do wypieków i deserów oraz wyciska sok. Jednym z najłatwiejszych sposobów na zrobienie owoców amli jest ugotowanie ich z cukrem i szafranem.

Korzystne właściwości dla zdrowia:

Metabolizm glukozy i lipidów
Najważniejszą właściwością amli jest to, że bardzo skutecznie poprawia metabolizm glukozy i cholesterolu. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a także jeden z leków stosowanych w cukrzycy – glibenklamid. Efekt ten zaobserwowano zarówno u diabetyków, jak i osób zdrowych. Aby go uzyskać, wystarczyło spożywać 3 g sproszkowanych owoców amli dziennie przez 21 dni.
To samo badanie wykazało pozytywny wpływ amli na metabolizm lipidów. Po 21 dniach spożywania 2 lub 3 g owoców amla zarówno diabetycy, jak i osoby zdrowe zwiększyły poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawiły się wyniki złego cholesterolu – LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
Warto wspomnieć o innym badaniu, które choć zostało przeprowadzone w laboratorium, dało całkiem obiecujące wyniki. Badał wpływ owoców amli na wrażliwość insulinową adipocytów (komórek tłuszczowych). Wykazano, że amla znacznie zwiększa tę wrażliwość, a potraktowane nią adipocyty są w stanie przyswoić i wykorzystać więcej glukozy. Ma ogromne znaczenie w chorobach metabolicznych, takich jak insulinooporność, cukrzyca i zespół metaboliczny.

Brain
Vasudevan i Parle przeprowadzili badanie na szczurach, w którym podawano im różne dawki sproszkowanych owoców amla i sprawdzali, jak wpłynie to na ich pamięć i zdolności poznawcze. Zwierzęta podzielono na młodsze i starsze; Ponadto stworzono grupę, w której szczury wywoływały amnezję za pomocą substancji chemicznych (skopolaminy i diazepamu). Amla miała pozytywny wpływ na zdolności poznawcze szczurów w każdej grupie, przy czym efekt ten zwiększał się wraz z dawką. Ponadto amla nie tylko zachowała, ale także odwróciła amnezję zwierząt leczonych skopolaminą i diazepamem, wykazując jej regeneracyjny wpływ na struktury pamięciowe mózgu.
W innych badaniach na zwierzętach wykazano, że amla ma pozytywny wpływ na ich nastrój (jak wykazały standardowe testy behawioralne), a także ma działanie przeciwlękowe. Naukowcy przypuszczają, że efekty te są związane z hamującym wpływem owoców amli na enzym MAO-A, który rozkłada katecholaminy, serotoninę i GABA. W związku z tym prowadzi do wzrostu poziomu wspomnianych neuroprzekaźników w układzie nerwowym, a w konsekwencji do wzrostu samopoczucia.

Oczekiwana długość życia i witalność
Według Ajurwedy amla jest jedną z najlepszych roślin przeciwstarzeniowych i przedłużających życie. Bardzo ciekawym badaniem przeprowadzonym z użyciem amli był eksperyment z 2017 roku, w którym badano wpływ jej owoców na oczekiwaną długość życia, płodność i zachowania rozrodcze muszek owocowych (Drosophila melanogaster). Każdy z badanych parametrów uległ znacznej poprawie. Długość życia much wzrosła nawet o 83% (ze średnio 42 dni do średnio 77 dni). Zwiększyła się również ruchliwość i płodność owadów oraz ich aktywność rozrodcza.

Hair & Skin
W Indiach amla znana jest również ze swoich właściwości upiększających włosy i skórę, dlatego jest popularnym składnikiem lokalnych kosmetyków. Kosmetyki z amlą można znaleźć również w naszym kraju: olej amla Nanga, olejek do włosów Dabur Amla oraz Jaśmin.
Badania laboratoryjne wykazały, że amla stosowana zewnętrznie stymuluje wzrost włosów i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiegając degradacji jej struktur kolagenowych i przedwczesnemu starzeniu.

ZASTOSOWANIE
w celu poprawy wyników glukozy i lipidów
poprawa pamięci i zdolności intelektualnych
w celu ochrony mózgu
w celu poprawy nastroju
jako surowiec do produkcji kosmetyków domowych

SKŁADNIKI
Amla - 100% mielone owoce (Emblica officinalis). Surowiec najwyższej jakości!

DAWKOWANIE & ZASTOSOWANIE
Zalecana dzienna dawka owoców amla w proszku to 2-3 g, 1 pełna łyżeczka proszku to około 2,5 g Przed spożyciem wymieszaj proszek z wodą, sokiem lub jogurtem lub dodaj do smoothie. Nie dodawaj do gorących potraw.

WSPÓŁPRACA
Amla doskonale współgra z owocami bhibitaki i harada. Wszystkie trzy owoce są częścią dobrze znanej ajurwedyjskiej mieszanki – triphali.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Osobom przyjmującym leki przeciwcukrzycowe zaleca się ostrożność podczas przyjmowania amli i monitorowanie wyników stężenia glukozy we krwi.
Amla może spowalniać krzepnięcie krwi. Należy o tym pamiętać podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Amla (Emblica officinalis) należy do rodziny liściastych (Phyllantaceae). Ojczyzną amli są Indie i Azja Południowo-Wschodnia, a preferowanym siedliskiem są suche i niezbyt gęste lasy lub zarośla. Amla to małe drzewo o średniej wysokości 10-18 m. Tworzy charakterystyczne, iglaste liście, ciasno ułożone na gałęziach w równych rzędach. Wytwarza drobne, biało-zielone kwiaty męskie i żeńskie, wyrastające między liśćmi na wierzchołkach gałązek. Jej owoce są kuliste i zielonkawożółte. Do złudzenia przypominają agrest, stąd potoczna angielska nazwa amla: agrest indyjski, czyli agrest indyjski.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: