AR73604
Składniki: Herbata czerwona Rooibos - Aspalathi contarm, Aspalathi linearis - 500g
Klasyfikacja: Rooibos | Herbata z miodokrzewu
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Herbata czerwona Rooibos - Aspalathi contarm, Aspalathi linearis - 500g
Klasyfikacja: Rooibos | Herbata z miodokrzewu
Jest to narodowy napój z Republiki Południowej Afryki, jest to doskonała zdrowa herbata o delikatnym smaku i przyjemnym działaniu. Nie zawiera kofeiny, dzięki czemu może być pijany przez dzieci jeszcze przed snem. Dodatkowo nie zawiera garbników, które odpowiadają za smak herbaty, aby nie podrażniać żołądka.
Surowiec Rooibos składa się z liści i młodych pędów pochodzących z Aspalatus linearis. Jest to krzew występujący naturalnie w południowej Afryce, a obecnie – ze względu na rosnące zapotrzebowanie – intensywnie uprawiany na górzystych terenach jej zachodniej części. Po zbiorach, które odbywają się wiosną i latem, młode pędy są miażdżone, fermentowane w wilgotnym środowisku, a następnie suszone.
Właściwości prozdrowotne:
Łagodzi
antyoksydant
Reguluje pracę przewodu pokarmowego
Poprawia pracę jelit
Tonizuje układ nerwowy
Zmniejsza objawy alergii
JAK PRZYGOTOWAĆ
Liście rooibos (około 1 łyżeczka na 250 ml) podlewamy gorącą wodą. Powinny być gotowane na parze przez 3-5 minut. Można go również gotować w niskich temperaturach. Podawaj gorącą lub zimną herbatę. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu.
kompozycja
Związki polifenolowe są tu reprezentowane przez różne rodzaje flawonoidów: flawony (luteolina, chryoeriol), flawonole (kwercetyna, izokwercytryna, rutozyd), dihydrochalony (aspalatyna, notofangina) i flawinowane C-glikozydy (orientyna, izoorientyna). Zawartość aspalatyny w surowcu niefermentowanym wynosi 15 g/1 kg suchej masy. Zidentyfikowano wiele kwasów fenolowych: protokatech, kawowy, p-hydroksybenzoesowy, waniliowy, p-kumarowy, ferulowy i syringowy. Wśród składników frakcji lotnej można wymienić gwajacol, damascenone, octan geraniolu, alkohol fenyloetylowy i ß-jonon. Zawartość garbników reprezentowanych przez galotaniny jest niska (4-5% w przeliczeniu na suchą masę). Stwierdzono również obecność kwaśnych polisacharydów, kwasu askorbinowego i związków mineralnych (Ca, Mg, Mn, Cu, fosforany, siarczany, fluorki). Rooibos nie zawiera kofeiny.