AR76413
Składniki: Majeranek - Herba majoranea - 100g posiekany
Klasyfikacja: Przyprawy
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Majeranek - Herba majoranea - 100g posiekany
Klasyfikacja: Przyprawy
Majeranek to zioło pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy i Rzymianie używali go na zatrucia, skurcze i obrzęki. Majeranek uprawiany był również jako symbol miłości i afrodyzjak, dlatego nie mogło go zabraknąć na przyjęciu weselnym. W średniowieczu majeranek był używany do zaklęć miłosnych, a kobiety nosiły go ze sobą lub wkładały pod poduszkę przed pójściem spać, aby przyciągnąć mężczyznę.
Właściwości prozdrowotne
Majeranek jest bogaty w składniki aktywne o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych, dlatego spożywanie naparu z majeranku może wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu przed różnego rodzaju infekcjami, przeziębieniami i grypą.
Składniki zawarte w olejku eterycznym z majeranku korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zwiększają wydzielanie soków trawiennych i tonizują przewód pokarmowy, dzięki czemu pomagają przy wzdęciach, zaparciach, bólach brzucha i biegunkach. Z tego powodu majeranek jest popularnym dodatkiem do ciężkich posiłków.
W stanach wzmożonego napięcia nerwowego, a także PMS i bolesnych miesiączkach warto spróbować naparów z majeranku.
SKŁADNIKI
Zioło suszone majeranek 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Zastosowania kulinarne
Majeranek stał się cenną przyprawą ze względu na charakterystyczny ziołowo-drzewny aromat i intensywny smak, które razem tworzą ciepły, charakterystyczny aromat.
Majeranek kojarzy się przede wszystkim z daniami i zupami na bazie grochu i fasoli, ponieważ doskonale podnosi ich smak. Świetnie komponuje się również z pieczonym mięsem i drobiem, pasztetami, kiełbasami, nadzieniami mięsnymi i sosami. Poprawia strawność tłustych i ciężkich potraw. Jest nieodłącznym elementem żurku. Nadaje się również do dań z soczewicą i różnego rodzaju kaszami. Można nim posypać sałatki i gotowane ziemniaki lub dodać do twarożka. Majeranek dobrze komponuje się z tymiankiem, rozmarynem, szałwią, cząberem, ale także czosnkiem i cebulą.
Suszony majeranek można wykorzystać do przygotowania herbaty. Aby to zrobić, zalej łyżeczkę zioła wrzącą wodą i pozwól mu parzyć przez 5-10 minut.
Napar o silniejszych właściwościach uzyskuje się zalewając 2 lub 3 łyżki zioła szklanką letniej wody, dodając łyżkę miodu i pozostawiając na noc.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Majeranek należy do rodziny miętowatych. Obecnie rośnie dziko tylko na Cyprze i w Turcji, ale uprawia się go w wielu krajach na całym świecie od Europy, przez Afrykę Północną po Azję. Dorasta do wysokości około 50 cm. Jego sztywne, cienkie łodygi tworzą wiele gałęzi i stają się zdrewniałe u podstawy. Liście majeranku są małe, owalne i szaro-zielone. Wyrastają z przeciwległej łodygi i są pokryte drobnym puchem. Kwiaty są małe i zebrane w główki kwiatostanów. Są koloru białego lub delikatnie różowego.