Gałka muszkatołowa - całe nasiona - Muscatnuss - 50g całość

AR76083

Składniki: Gałka muszkatołowa - całe nasiona - Muscatnuss - 50g całe
Klasyfikacja: Przyprawy

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

33,48 zł

Więcej informacji

Składniki: Gałka muszkatołowa - całe nasiona - Muscatnuss - 50g całe
Klasyfikacja: Przyprawy

Gałka muszkatołowa to nasiona drzewa gałki muszkatołowej, drzewa pochodzącego z wysp korzeniowych będących częścią Indonezji. Jest to jedna z najstarszych przypraw. Uważa się, że Hindusi jako pierwsi go docenili, ponieważ jego oryginalna nazwa jest zapisana w sanskrycie. Handel nim rozprzestrzenił się następnie na Azję Południowo-Wschodnią i został przywieziony do Europy przez Arabów w VI wieku p.n.e. Jego cena była wysoka, więc arabscy kupcy starannie strzegli swoich zasobów i handlowali nim aż do XV wieku.

Właściwości prozdrowotne
Gałka muszkatołowa zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, dlatego jest stosowana w medycynie tradycyjnej w krajach azjatyckich. Używanie łyżki do jedzenia lub herbaty może złagodzić dolegliwości, takie jak uczucie nadmiernej sytości po jedzeniu, wzdęcia, niestrawność i zapalenie żołądka. Stosuje się go również przy biegunce. Składniki gałki muszkatołowej są łagodnie przeciwbólowe i uspokajające, ale te właściwości są słabo zbadane. Niektórzy twierdzą, że zjedzenie szklanki ciepłego mleka ze szczyptą orzechów przed snem pomoże Ci zasnąć i poprawi jakość snu.

SKŁADNIKI
Gałka muszkatołowa - całe nasiona, 100%.

ZASTOSOWANIE
Gałka muszkatołowa ma przyjemny, korzenny i kamforowy aromat. Smak jest charakterystyczny, lekko gorzki i pozostawia uczucie świeżości na języku. Do celów kulinarnych wystarczy użyć jednej lub dwóch szczypt, jego nadmiar może zdominować i zepsuć smak potrawy. Najlepiej przechowywać go w postaci całych nasion i zetrzeć na tarce tuż przed użyciem. Gałka muszkatołowa traci swój smak i aromat podczas przechowywania.
Gałka muszkatołowa dobrze komponuje się z deserami i często dodawana jest do różnych ciast i ciasteczek, pierników, kremów czekoladowych. Jest świetnym dodatkiem do kawy i kakao, a niektórzy używają go do aromatyzowania ajerkoniaku, grzanego wina i piwa.
Dobrze komponuje się z pikantnym smakiem. Uzupełnia smak potraw na bazie nasion roślin strączkowych, zwłaszcza fasoli. Dobrze komponuje się z serami i wszelkiego rodzaju mięsami, a także daniami z jajek. Warzywa, które możesz dodać ze szczyptą, takie jak brokuły, kapusta, szpinak, cebula i bakłażan.

PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na obecność mirystycyny kobietom w ciąży i karmiącym, a także dzieciom nie zaleca się stosowania większych ilości. Niewielkie ilości powszechnie dodawane do żywności są bezpieczne.
Gałka muszkatołowa nie jest klasyfikowana jako orzech, dlatego nie stanowi zagrożenia dla osób uczulonych na orzechy.
Wysokie dawki gałki muszkatołowej (5-20 g) mogą powodować halucynacje, zawroty głowy i nudności.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) należy do rodziny geranium. Jest uprawiany w Malezji, na Karaibach, w Brazylii, na Sri Lance, w Indiach
i na Zanzibarze. Jest to wiecznie zielone drzewo, które osiąga wysokość 10-20 m. Pochodzą z niego dwie przyprawy:
gałka muszkatołowa, która jest rdzeniem nasiona, oraz macis, która jest pergaminem nasion i nazywana jest kwiatem gałki muszkatołowej.
Gałka muszkatołowa pokryta jest owalnymi, skórzastymi liśćmi, spiczastymi na końcach. Kora pnia jest gładka, koloru oliwkowozielonego. Kwiaty są podzielone na męskie i żeńskie, zebrane w małe białe kwiatostany. Owoc gałki muszkatołowej przypomina dużą żółtą śliwkę. Wewnątrz znajduje się ciemny, intensywnie czerwony kamień.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: