AR86513
Składniki: Ekstrakt z aceroli 17% witaminy C - Malpighia glabra - 250g
Klasyfikacja: Ekstrakty roślinne
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Ekstrakt z aceroli 17% witaminy C - Malpighia glabra - 250g
Klasyfikacja: Ekstrakty roślinne
Ekstrakt z aceroli (17% witaminy C)
Ekstrakt z aceroli jest skoncentrowanym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C. Acerola to tropikalne drzewo lub krzew pochodzący z Ameryki Południowej, wytwarzający owoce przypominające wiśnie. Mogą pochwalić się najwyższą zawartością witaminy C ze wszystkich owoców, a także zawierają szereg flawonoidów, które zwiększają wchłanianie witaminy C i zapobiegają jej rozkładowi.
ACTION
Korzyści zdrowotne:
Skoncentrowana acerola dzięki wysokiej zawartości witaminy C:
Wspomaganaturalne mechanizmy obronne organizmu i pomaga zwalczać infekcje,
wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
zmniejsza uczucie zmęczenia i zwiększa wydolność fizyczną
korzystnie wpływa na nastrój i wzmacnia odporność na stres
przyczynia się do prawidłowej budowy zębów, kości, chrząstek i skóry.
ZASTOSOWANIE
Ekstrakt z aceroli jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym oraz dla osób z obniżoną odpornością. Korzyści z jego stosowania odniosą sportowcy oraz osoby, które ciężko pracują fizycznie i intelektualnie, są narażone na stres i są zmęczone.
Ekstrakt może być stosowany przez dzieci i osoby starsze, jest również bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
SKŁAD
Czysty ekstrakt z aceroli standaryzowany na 17% witaminy C. Bez dodatków.
SPOSÓB UŻYCIA
Zapobiegawczo:
1 g ekstraktu (około 1/3 łyżeczki) raz dziennie.
Terapeutyczne:
1 g ekstraktu 3 razy dziennie.
Maksymalna dzienna dawka to 6 g ekstraktu. Należy go podzielić na 3 lub więcej porcji.
1 g ekstraktu dostarcza 170 mg witaminy C.
Proszek należy rozcieńczyć w zimnej wodzie lub soku i spożywać najlepiej 30 minut przed posiłkiem. Ekstraktu nie należy dodawać do gorących lub gorących napojów i posiłków, ponieważ wysoka temperatura niszczy witaminę C.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie należy przekraczać zalecanych dawek. Nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem, a duże ilości ekstraktu mogą podrażniać przewód pokarmowy i powodować bóle brzucha, nudności i biegunkę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Acerola, czyli Malpigia, należy do rodziny Malpygiaceae i występuje w Ameryce Południowej i Środkowej oraz na tropikalnym południu Ameryki Północnej. Osiąga wysokość 2-3 m i rodzi okrągłe, czerwone owoce pestkowe, podobne do wiśni. Ich średnica waha się od 1 do 3 cm. Smakują słodko-kwaśno.