AR74025
Składniki: Ekstrakt ze stewii 97% - Stevia rebaudiana Bertoni - 100g
Klasyfikacja: Ekstrakty roślinne
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Ekstrakt ze stewii 97% - Stevia rebaudiana Bertoni - 100g
Klasyfikacja: Ekstrakty roślinne
Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. Od wieków jest uprawiana przez miejscowych ze względu na słodki smak liści i do stosowania w medycynie naturalnej. Zyskał ogromną popularność na rynkach azjatyckich, w tym w Japonii, Tajlandii i Chinach, już w latach 70.
W Europie stewia i jej ekstrakty zostały zatwierdzone przez Unię Europejską stosunkowo niedawno, bo dopiero w 2011 roku. Stewia jako substancja słodząca oznaczona jest symbolem 960 E. Decyzja ta była poprzedzona wieloletnimi badaniami nad bezpieczeństwem i możliwymi skutkami ubocznymi regularnego stosowania stewii. Zgodnie z wynikami tych badań stewia została uznana za bezpieczną i nie powodowała skutków ubocznych. Nie ma przeciwwskazań do stosowania stewii u dzieci, osób starszych czy kobiet w ciąży. Nie stwierdzono również żadnych negatywnych objawów wśród populacji Ameryki Południowej lub Japonii, które od lat używają stewii.
Stewia swoją słodycz zawdzięcza glikozydom stewiolowym. Nie dostarcza praktycznie żadnych kalorii, a jego moc słodząca jest wielokrotnie większa niż cukru. Nie powoduje próchnicy i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Zawiera również przeciwutleniacze, minerały (sód, magnez, potas), witaminę C i kwas foliowy. Pierwiastki śladowe znajdują się w śladowych ilościach, w tym witaminy kobalt, żelazo, i B.
Ostrzeżenie!
Najlepiej kupować stewię w postaci suszonych i rozdrobnionych liści lub czystego ekstraktu (stewiozydu). Ta ostatnia jest formą stewii zalecaną przez FDA (Food and Drug Administration). Istnieje wiele stewiowych słodzików, które zawierają glikozydy stewiolowe, ale są oparte na maltodekstrynie - rodzaju węglowodanów, które dostarczają tyle samo kalorii, co zwykły cukier.
SKŁADNIKI
Ekstrakt ze stewii standaryzowany na zawartość 98% glikozydów stewiozydowych, w tym min. 97% rebaudiozydu A. Rebaudiozyd A jest najważniejszym i najkorzystniejszym ze słodkich glikozydów. Nie ma gorzkiego posmaku.
1 opakowanie 100g ekstraktu ze stewii odpowiada 28 kg cukru.
Wartość energetyczna w 100 g produktu:
Wartość energetyczna wynosi 7 kcal / 28 kJ<br />tłuszcz 0,03 g<br />- w tym nasycone 0,02 g<br />1,5 g węglowodany<br /> w tym cukry 0,25 g<br />białko <0,1 g<br />ślad sodu
APPS
Stevia to rozwiązanie dla osób, które chcą zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, jest doskonałym zamiennikiem cukru. Może być stosowany jako składnik napojów, deserów, przetworów owocowych itp. Jest odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu może być używany do pieczenia i gotowania.
Stewia stosowana jest od wieków przez mieszkańców Ameryki Południowej w medycynie naturalnej. Współczesna medycyna prowadzi badania nad jego potencjalnymi właściwościami, w tym:
pozytywny wpływ na gospodarkę glukozą,
wsparcie w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
wspomaganie kontroli masy ciała,
profilaktyka nowotworów.