AR81906
Składniki: Ksylitol - cukier brzozowy - 1kg
Klasyfikacja: Cukier i substancje słodzące
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Ksylitol - cukier brzozowy - 1kg
Klasyfikacja: Cukier i substancje słodzące
Ksylitol to prozdrowotny zamiennik cukru – polecany dla diabetyków. Ten naturalny substytut cukru pozyskiwany jest z drewna brzozy fińskiej. Zazwyczaj chiński ksylitol kukurydziany jest dostępny w handlu. Jest to biała, krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje jak cukier.
ZASTOSOWANIE
W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru tworzy w organizmie odczyn zasadowy, dzięki czemu:
zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł,
ogranicza rozwój grzybów i drożdży (w tym Candida albicans) w układzie pokarmowym,
jest skuteczny wobec bakterii jelitowych wywołujących wrzody żołądka,
ma właściwości prozdrowotne.
Ksylitol wspomaga wchłanianie wapnia i dlatego:
zalecany w profilaktyce osteoporozy,
zwiększa mineralizację szkliwa zębów.
Ksylitol może być stosowany zewnętrznie
Hamuje rozwój bakterii wywołujących np. zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcję zatok.
Do płukania w przypadku infekcji gardła.
Ksylitol jest stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności, zwłaszcza gumy do żucia i słodyczy. Polecany jest dla diabetyków. Ksylitol jest uważany za substancję niepróchnicotwórczą. Jest całkowicie bezpieczny niezależnie od dziennej ilości spożywanej. Ksylitol jest wytwarzany naturalnie w organizmie człowieka w ilości około 15 g dziennie poprzez trawienie. Nie powoduje ubytków, a jego spożywanie może przyczynić się do usunięcia płytki nazębnej, a także np. pomóc w leczeniu infekcji jamy ustnej.
Ma szerokie zastosowanie w gotowaniu, pieczeniu i mrożeniu potraw, a także w przygotowywaniu przetworów.
PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE
Ze względu na lekkie działanie przeczyszczające nie jest zalecany dla dzieci poniżej 3 roku życia.