Podbiał pospolity - Tussilago farfara - 100g posiekany

AR82453

Składniki: Podbiał pospolity - Tussilago farfara - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

30,45 zł

Więcej informacji

Składniki: Podbiał pospolity - Tussilago farfara - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła

Podbiał pospolity – liście
Podbiał pospolity (Tussilago farfara) ceniony jest za pozytywny wpływ na drogi oddechowe. Związki zawarte w jej liściach działają otulająco i ułatwiają odkrztuszanie, dlatego roślinę tę często można znaleźć w aptekach jako składnik pastylek do ssania i syropów stosowanych na kaszel, chrypkę czy ból gardła.

Podbiał kwitnie wczesną wiosną, dlatego jego liście spożywano na surowo w sałatkach wczesną wiosną, zanim wykiełkują pierwsze warzywa. Palono je również na choroby płuc, a następnie jako substytut tytoniu. Prozdrowotne właściwości podbiału znane są już od czasów starożytnych, kiedy to wierzono, że roślina ta ma właściwości pobudzające i lecznicze. Stosowano go przy kaszlu, katarze, zapaleniu migdałków, zapaleniu krtani, bólu gardła, a także astmie i innych chorobach układu oddechowego. Potoczna nazwa podbiał pochodzi od wyglądu jego liści, które są lekko białawe od spodu. Niektóre nazwy ludowe to podbiał oznaczający kłobuk, ośla stopka, końskie kopyto lub korzeń dżumy.

Korzyści zdrowotne:

Liść podbiału ma korzystny wpływ na górne i dolne drogi oddechowe. Zawarty w nim śluz otula jamę ustną, gardło, krtań i ściany dróg oddechowych, łagodząc ich podrażnienia, a także łagodząc nieprzyjemny kaszel. Rozcieńczają wydzielinę w drogach oddechowych i wspomagają jej odkrztuszanie poprzez stymulację pracy nabłonka rzęskowego. Flawonoidy podbiału są również korzystne dla odkrztuszania, ponieważ działają relaksująco na drogi oddechowe i oskrzela, ułatwiając oddychanie.
Śluzy obecne w liściach podbiału chronią również przewód pokarmowy, więc ich regularne spożywanie pomoże złagodzić podrażnienia żołądka i jelit. Z drugiej strony garbniki działają ściągająco na błonę śluzową jelit.
Liść podbiału można również stosować zewnętrznie. Zawarte w nim składniki aktywne łagodzą podrażnienia skóry i wspomagają gojenie się ran, odcisków, oparzeń i egzemy.

SKŁAD
podbiał - 100% arkusz. Surowiec najwyższej jakości!

Liście podbiału zawierają związki śluzowe, garbniki, kwas galusowy, olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy polifenolowe, bittery (tusilagin), inulinę, karotenoidy i sole mineralne (związki).


>DAWKOWANIE I SPOSÓB PRZYJMOWANIA

uwaga!
Nie należy przekraczać zalecanych porcji do użytku wewnętrznego, ponieważ podbiał zawiera toksyczne alkaloidy pirolizydynowe.

Podbiału nie wolno stosować dłużej niż 6 tygodni.

Podbiał - herbata (cięty liść):
Napar: Zalej 2 łyżki suszonych liści 2 szklankami wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Spożywać 4 razy dziennie w porcjach po pół szklanki. Można go dosłodzić miodem. Przyjmować maksymalnie 2 łyżki suszonego proszku dziennie.

Schłodzony napar może być stosowany zewnętrznie do mycia skóry wrażliwej lub trądzikowej, podrażnionej, egzemy, ran i oparzeń. Do kąpieli można dodać większą ilość naparu.

Ekstrakt na zimno:
2 łyżki podbiału zalać szklanką schłodzonej przegotowanej wody. Przykryj i odstaw na 6-8 godzin, odcedź. Pij co 3 godziny po 1-2 łyżki stołowe.

WSPÓŁPRACA
Tymianek i dziewanna wzmocnią pozytywny wpływ podbiału na układ oddechowy.

PRZECIWWSKAZANIA
Okres ciąży i laktacji. Jeśli wystąpi reakcja alergiczna, przerwij stosowanie.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN

Podbiał należy do rodziny astrowatych. Występuje naturalnie w Europie, dużej części Azji i niektórych krajach Afryki Północnej. Został sprowadzony do Ameryki Południowej. Rośnie na glebach gliniastych, na żwirze i między kamieniami, na zboczach, stromych brzegach rzek i spalonych terenach. Kwitnie od marca do maja, a jej liście pojawiają się pod koniec kwitnienia.

Podbiał osiąga wysokość 30 cm. Tworzy cienkie, nadziemne kłącze o długości do 1 m. Łodygi, na których pojawia się kwiat, są grube i pokryte czerwono-brązowymi, łuskowatymi liśćmi. Właściwe liście podbiału są liśćmi podstawowymi – wyrastają bezpośrednio z korzenia. Są duże, mają jasnozieloną powierzchnię i białawy puszysty spód. Ich kształt może mieć kształt serca lub półkola, a krawędzie są ząbkowane. Podbiał wytwarza piękne kwiaty o intensywnie żółtym kolorze. Składają się z kosza otoczonego żeńskimi kwiatami językowymi (płatkami) i pokrytego biseksualnymi kwiatami rurkowymi pośrodku. Owoce podbiału to nasiona z wiązką kępek, która umożliwia ich rozsiewanie przez wiatr.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: