AR123881
Składniki: Drzewo oliwne liść europejski - Olea europea - 50g cały
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Drzewo oliwne liść europejski - Olea europea - 50g cały
Klasyfikacja: Zioła
Suszone liście oliwne
Europejski liść oliwny (Olea europaea) ma korzystny wpływ na serce i krążenie krwi, pomaga również regulować ciśnienie krwi i wspiera naturalną odporność organizmu.
Drzewo oliwne jest uprawiane w wielu krajach na całym świecie jako źródło oliwek, a przede wszystkim cennej oliwy, która jest z nich tłoczona. Biofenole zawarte w oliwie z oliwek są jednym z najważniejszych czynników prozdrowotnych diety śródziemnomorskiej. Okazuje się, że związki te są również obecne w liściach oliwnych, które już wiele lat temu były wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. Liście oliwne są całkowicie odporne na atak bakterii, wirusów i szkodników ze względu na zawartość aktywnych związków fenolowych. Być może dlatego napar z liści był w przeszłości stosowany w krajach śródziemnomorskich na gorączkę, grypę i wiele innych infekcji.
Korzyści zdrowotne:
Liście drzewa oliwnego, a także jego owoce i pozyskiwany z nich olej, są bogatym źródłem bioaktywnych związków fenolowych o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dzięki nim liście oliwne:
Wspomaga naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych,
pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
poprawia krążenie krwi w naczyniach wieńcowych,
wspomaga regularne bicie serca, zapobiega zlepianiu się płytek krwi i tworzeniu się skrzepów
krwi,
pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu
glukozy we krwi, hamuje procesy starzenia się komórek organizmu.
SKŁAD
100% europejskie liście oliwne. Surowiec najwyższej jakości!
Najważniejszymi związkami fenolowymi obecnymi w liściach oliwnych są oleuropeina, werbaskozyd, 7-glukozyd apigeniny i 7-glukozyd luteoliny. Oprócz nich są też triterpeny, sterole, kwas chlorogenowy i kawowy, katechiny, rutyna, luteolina, diosmetyna i inne.
>DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Liście oliwne - herbata:
1 łyżkę rozgniecionych liści oliwnych zalać szklanką wrzątku. Gotuj na parze pod przykryciem przez 10-15 minut. Spożywać 2-3 filiżanki dziennie lub więcej – napar jest bezpieczny nawet w dużych ilościach.
Schłodzony napar może być stosowany zewnętrznie do pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz do przemywania plam, ran, podrażnień i oparzeń, dzięki swoim właściwościom antyseptycznym.
Liść oliwny w proszku:
Zalej pół łyżeczki zmielonych liści gorącą wodą i wypij wraz z osadem po schłodzeniu. Stosować 2 razy dziennie. Możesz również przygotować napar i używać go do przemywania ran oraz do pielęgnacji skóry jako tonik.
Nalewka:
Proporcje 1: 5. Alkohol 45-50%. Macerować przez co najmniej 7 dni. Przyjmować 5 ml (1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie.
cały liść:
Kilka liści oliwnych w filiżance zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut. Pij 2-3 szklanki naparu dziennie (lub więcej, jeśli wolisz). Schłodzony napar jest dobry do pielęgnacji skóry.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Europejskie drzewo oliwne (Olea europaea) należy do rodziny oliwkowatych. Występuje w regionie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w całej Afryce z wyjątkiem środkowej części. Rozprzestrzenił się również na Amerykę Północną, Hawaje, Australię i Nową Zelandię i można go znaleźć uprawianego w Azji Południowej oraz Ameryce Środkowej i Południowej. Jest doskonale przystosowany do klimatu półpustynnego i może rosnąć nawet na jałowych, kamienistych glebach. Co więcej, żyje bardzo długo – jego wiek może przekraczać 1000 lat. Europejskie drzewo oliwne jest niskim, wiecznie zielonym drzewem, a czasem krzewem. Dorasta do wysokości około 12 m. Jego pień jest dość krótki.
Z wiekiem staje się gęsty, nieregularny i pokryty wieloma guzkami i guzkami. Liście oliwne mają wydłużony, owalny lub wydłużony kształt. Ich powierzchnia jest ciemnozielona i błyszcząca, a spód srebrzystozielony i matowy. Są twarde, sztywne i pokryte włoskami. Kwiaty oliwki są bardzo małe i białe. Składają się z czterech płatków, dwóch brązowych pręcików i słupka. Tworzą kwiatostany wiechowate. Rozwijają się w owoce pestkowe, zwane oliwkami, koloru zielonego lub czarnego.