AR76522
Składniki: Liść Moringi - Moringa oleifera - 1kg mielony
Klasyfikacja: Zioła
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść Moringi - Moringa oleifera - 1kg mielony
Klasyfikacja: Zioła
Moringa oleifera (Moringa oleifera) pomaga regulować metabolizm glukozy i cholesterolu, jednocześnie odżywiając i wzmacniając organizm, dostarczając szereg minerałów i przeciwutleniaczy.
Moringa to tropikalna roślina pochodząca z Indii. Hindusi nazywają je cudownym drzewem, ponieważ jest niezwykle odporne, może rosnąć na jałowej glebie, owocuje przy suchej pogodzie, a po ścięciu odrasta, a każda jego część jest przydatna. Azja i Afryka wykorzystują jego liście, korzenie, korę oraz części owoców i nasion, a lista ich zastosowań jest bardzo długa. W medycynie tradycyjnej liście moringi były stosowane w leczeniu malarii, duru brzusznego, chorób pasożytniczych, wodobrzusza, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, bólów reumatycznych i chorób układu moczowo-płciowego. Sama ajurweda opisuje około 300 chorób, w przypadku których zaleca się stosowanie preparatów z moringi.
W krajach rozwijających się moringa jest również źródłem oleju, żywności, naturalnych nawozów i środków czyszczących. Liście moringi są spożywane jako warzywa lub dodawane do żywności w postaci proszku w celu zwiększenia ich wartości odżywczej. Zawierają szereg przeciwutleniaczy, minerałów i związków bioaktywnych. Ponadto, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, liście moringi służą jako mydło lub woda i są całkowicie bezpieczne nawet dla wrażliwej i chorej skóry.
Cechy zdrowotne:
Liść moringi w proszku to doskonałe wsparcie dla prawidłowej gospodarki glukozą. Pomagają regulować poziom glukozy we krwi, działają również ochronnie na komórki beta trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję i wydzielanie insuliny.
Moringa ma również pozytywny wpływ na metabolizm cholesterolu. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach i zwiększa jego wydalanie, przyczyniając się tym samym do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Liście moringi zaliczane są do produktów o najwyższej zdolności antyoksydacyjnej według skali ORAC. Oznacza to, że moringa jest silnym antyoksydantem, a tym samym chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia. Ponadto wspomaga prawidłową reakcję organizmu na stany zapalne.
Proszki z liści moringi znane są ze swoich właściwości bakteriobójczych, dzięki czemu mogą wspierać organizm w walce z infekcjami, a także mogą być stosowane w pielęgnacji skóry.
Liście moringi są niezwykle bogate w minerały i mogą być dobrym źródłem wapnia, magnezu, potasu, i żelaza.
Przyjmowanie ekstraktów z liści moringi po porodzie może zwiększyć ilość mleka produkowanego przez matki karmiące piersią.
MORINGA - ZASTOSOWANIE
jako wsparcie metabolizmu glukozy i/lub cholesterolu
w celu poprawy ogólnej kondycji organizmu
mechanizmy wzmacniające przeciw wolnym rodnikom
wzmacniające reakcje przeciwzapalne
w celu zwiększenia produkcji mleka w okresie laktacji
do pielęgnacji skóry
SKŁAD
Moringa - 100% suszone liście. Surowiec najwyższej jakości!
Suszone liście moringi zawierają duże ilości związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy, antocyjany i glukozynolany, a także dużo wapnia oraz znaczną ilość potasu, magnezu, żelaza, i miedzi.
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Moringa (cięty liść):
1 łyżkę liści moringi zalać wrzątkiem w filiżance, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Na koniec odcedź. Pij szklankę naparu kilka razy dziennie.
Moringa (mielony liść):
Proszek z liści Moringi należy przyjmować doustnie. Optymalna dawka to 6 g dziennie, czyli około 2 łyżeczki.
Proszek można dodawać do jogurtów, koktajli, schłodzonych zup, past do kanapek i twarogu. Aby nie stracić cennych składników odżywczych, nie należy go dodawać do gorących potraw czy napojów.
Prosty przepis na napój z liści moringi:
- szklanka ulubionej wody mineralnej
- pół łyżeczki moringi
- łyżeczka płynnego miodu
- sok wyciśnięty z cytryny lub limonki
Wymieszaj składniki i natychmiast je spożyj.
Kosmetyk:
Moringa może być również stosowana w formie maseczki do twarzy, na przykład na bazie awokado, banana, jogurtu lub miodu.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w czasie ciąży! Podejrzewa się, że moringa powoduje poronienie.
Moringa nie jest zalecana kobietom starającym się o dziecko, ponieważ uważa się, że zmniejsza płodność kobiet. Nie należy go jednak traktować jako środka antykoncepcyjnego!
W przypadku nadwrażliwości lek należy odstawić.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Moringa oleifera (lub Moringa pterygosperma) należy do monotypowej rodziny Moringaceae. Pochodzi z północnych Indii, ale obecnie występuje w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, najlepiej w temperaturze 25–35 °C. Preferuje gleby piaszczyste i gliniaste.
Moringa to niskie drzewo o szerokiej, ale niezbyt gęstej koronie. Dorasta do 8 m wysokości. Dorosłe drzewo ma gruby, cylindryczny pień, często rozwidlony u podstawy. Pokryty jest gładką, cienką korą, której kolor waha się od szarego do jasnobrązowego. Młode gałęzie moringi są gęsto owłosione. Liście są duże, do 90 cm długości i składają się z wielu par mniejszych, owalnych, jasnozielonych liści. Kwiaty moringi mają wąskie białe płatki i żółte pręciki. Tworzą wiechowate kwiatostany i przyjemnie pachną. Mogą kwitnąć przez cały rok. Owoce moringi to długie (do 90 cm), cienkie i zielone strąki z pestkami.