Liść moringi - Moringa oleifera - 1kg mielony

AR76522

Składniki: Liść Moringi - Moringa oleifera - 1kg mielony
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

Ten produkt nie występuje już w magazynie

173,88 zł

Więcej informacji

Składniki: Liść Moringi - Moringa oleifera - 1kg mielony
Klasyfikacja: Zioła

Moringa oleifera (Moringa oleifera) pomaga regulować metabolizm glukozy i cholesterolu, jednocześnie odżywiając i wzmacniając organizm, dostarczając szereg minerałów i przeciwutleniaczy.
Moringa to tropikalna roślina pochodząca z Indii. Hindusi nazywają je cudownym drzewem, ponieważ jest niezwykle odporne, może rosnąć na jałowej glebie, owocuje przy suchej pogodzie, a po ścięciu odrasta, a każda jego część jest przydatna. Azja i Afryka wykorzystują jego liście, korzenie, korę oraz części owoców i nasion, a lista ich zastosowań jest bardzo długa. W medycynie tradycyjnej liście moringi były stosowane w leczeniu malarii, duru brzusznego, chorób pasożytniczych, wodobrzusza, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, bólów reumatycznych i chorób układu moczowo-płciowego. Sama ajurweda opisuje około 300 chorób, w przypadku których zaleca się stosowanie preparatów z moringi.
W krajach rozwijających się moringa jest również źródłem oleju, żywności, naturalnych nawozów i środków czyszczących. Liście moringi są spożywane jako warzywa lub dodawane do żywności w postaci proszku w celu zwiększenia ich wartości odżywczej. Zawierają szereg przeciwutleniaczy, minerałów i związków bioaktywnych. Ponadto, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, liście moringi służą jako mydło lub woda i są całkowicie bezpieczne nawet dla wrażliwej i chorej skóry.

Cechy zdrowotne:

Liść moringi w proszku to doskonałe wsparcie dla prawidłowej gospodarki glukozą. Pomagają regulować poziom glukozy we krwi, działają również ochronnie na komórki beta trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję i wydzielanie insuliny.
Moringa ma również pozytywny wpływ na metabolizm cholesterolu. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach i zwiększa jego wydalanie, przyczyniając się tym samym do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Liście moringi zaliczane są do produktów o najwyższej zdolności antyoksydacyjnej według skali ORAC. Oznacza to, że moringa jest silnym antyoksydantem, a tym samym chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia. Ponadto wspomaga prawidłową reakcję organizmu na stany zapalne.
Proszki z liści moringi znane są ze swoich właściwości bakteriobójczych, dzięki czemu mogą wspierać organizm w walce z infekcjami, a także mogą być stosowane w pielęgnacji skóry.
Liście moringi są niezwykle bogate w minerały i mogą być dobrym źródłem wapnia, magnezu, potasu, i żelaza.
Przyjmowanie ekstraktów z liści moringi po porodzie może zwiększyć ilość mleka produkowanego przez matki karmiące piersią.

MORINGA - ZASTOSOWANIE
jako wsparcie metabolizmu glukozy i/lub cholesterolu
w celu poprawy ogólnej kondycji organizmu
mechanizmy wzmacniające przeciw wolnym rodnikom
wzmacniające reakcje przeciwzapalne
w celu zwiększenia produkcji mleka w okresie laktacji
do pielęgnacji skóry

SKŁAD
Moringa - 100% suszone liście. Surowiec najwyższej jakości!
Suszone liście moringi zawierają duże ilości związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy, antocyjany i glukozynolany, a także dużo wapnia oraz znaczną ilość potasu, magnezu, żelaza, i miedzi.

DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE

Moringa (cięty liść):
1 łyżkę liści moringi zalać wrzątkiem w filiżance, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Na koniec odcedź. Pij szklankę naparu kilka razy dziennie.

Moringa (mielony liść):
Proszek z liści Moringi należy przyjmować doustnie. Optymalna dawka to 6 g dziennie, czyli około 2 łyżeczki.
Proszek można dodawać do jogurtów, koktajli, schłodzonych zup, past do kanapek i twarogu. Aby nie stracić cennych składników odżywczych, nie należy go dodawać do gorących potraw czy napojów.


Prosty przepis na napój z liści moringi:
- szklanka ulubionej wody mineralnej
- pół łyżeczki moringi
- łyżeczka płynnego miodu
- sok wyciśnięty z cytryny lub limonki

Wymieszaj składniki i natychmiast je spożyj.

Kosmetyk:
Moringa może być również stosowana w formie maseczki do twarzy, na przykład na bazie awokado, banana, jogurtu lub miodu.

PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w czasie ciąży! Podejrzewa się, że moringa powoduje poronienie.
Moringa nie jest zalecana kobietom starającym się o dziecko, ponieważ uważa się, że zmniejsza płodność kobiet. Nie należy go jednak traktować jako środka antykoncepcyjnego!
W przypadku nadwrażliwości lek należy odstawić.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Moringa oleifera (lub Moringa pterygosperma) należy do monotypowej rodziny Moringaceae. Pochodzi z północnych Indii, ale obecnie występuje w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, najlepiej w temperaturze 25–35 °C. Preferuje gleby piaszczyste i gliniaste.
Moringa to niskie drzewo o szerokiej, ale niezbyt gęstej koronie. Dorasta do 8 m wysokości. Dorosłe drzewo ma gruby, cylindryczny pień, często rozwidlony u podstawy. Pokryty jest gładką, cienką korą, której kolor waha się od szarego do jasnobrązowego. Młode gałęzie moringi są gęsto owłosione. Liście są duże, do 90 cm długości i składają się z wielu par mniejszych, owalnych, jasnozielonych liści. Kwiaty moringi mają wąskie białe płatki i żółte pręciki. Tworzą wiechowate kwiatostany i przyjemnie pachną. Mogą kwitnąć przez cały rok. Owoce moringi to długie (do 90 cm), cienkie i zielone strąki z pestkami.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

30 innych produktów w tej samej kategorii: