AR79304
Składniki: Glistnik zielony - Chelidonium majus - 500g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Glistnik zielony - Chelidonium majus - 500g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus) to wszechstronna roślina, którą można znaleźć w europejskich lasach. Kojarzy się przede wszystkim jako środek ludowy wspomagający walkę z brodawkami, w tym celu stosuje się świeży sok płynący z łodygi lub nalewkę z ziela. Zawiera również substancje, które mają pozytywny wpływ na wątrobę, drogi żółciowe i serce, rozluźniając mięśnie gładkie i szkieletowe. Niektóre ze składników są porównywane w swoim działaniu do morfiny, kodeiny i papaweryny.
Pierwsze wzmianki o glistniku pojawiły się w starożytnym Egipcie i datowane są na około 1550 rok p.n.e.! Roślina ta była później wielokrotnie opisywana przez wielkich historycznych lekarzy i botaników, na przykład Dioskurydesa, Pliniusza Starszego, św. Hildegarda i Paracelsus. Glistnik od zawsze był niezwykle cenioną rośliną w medycynie, a jego łacińska nazwa zwyczajowa Chelidonium oznacza dar z nieba. Co ciekawe, pomimo wielu naukowo uzasadnionych właściwości prozdrowotnych tej rośliny, od kilku lat podejmowane są działania mające na celu wyeliminowanie gliścika z naturalnego gojenia. Twierdzi się, że ryzyko jego stosowania przewyższa znikome korzyści terapeutyczne.
Właściwości zdrowotne:
korzystnie wpływa na pracę wątroby i dróg żółciowych - stymuluje produkcję żółci i wspomaga jej wydalanie do dwunastnicy,
Rozluźnia mięśnie gładkie i szkieletowe, przyczyniając się tym samym do łagodzenia bólów brzucha, menstruacji i mięśni,
działa kojąco i ułatwia zasypianie
korzystnie wpływa na pracę serca i funkcjonowanie układu krążenia
stosowany zewnętrznie poprawia wygląd i kondycję skóry,
jest szczególnie polecany na brodawki.
SKŁAD
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus) - 100% ziela. Surowiec najwyższej jakości!
Ziele glistnika zawiera alkaloidy izochinolinowe, kwasy fenolowe, flawonoidy, żywice, olejki eteryczne, aminy biogenne, cholinę, lektyny, śluzy, enzymy proteolityczne i glikogen.
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Glistnik większy - herbata (zioło cięte):
Napar:
1 łyżkę zioła zalać 1 szklanką wrzącej wody, parzyć przez 30 minut, przecedzić. Spożywać 1 szklankę naparu rozłożoną na 3-4 porcje w ciągu dnia.
Odwar:
Pół łyżki zioła wsyp pół łyżki zioła do małego, nie aluminiowego rondla, zalej szklanką wody i powoli doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, a następnie odcedź. W ciągu dnia spożywać 1 szklankę wywaru, podzieloną na 3-4 porcje.
Proszek:
1 małą łyżeczkę proszku zalać odrobiną gorącej wody. Po schłodzeniu wypić z osadem. Stosować dwa razy dziennie.
Dopuszczalna dzienna dawka suszonego ziela glisty to 4-5 g (około 1 łyżka stołowa).
Nalewka:
1 część suchego, najlepiej zmielonego zioła zalać 5 częściami 40-50% alkoholu. Odstawić na 7 dni, a następnie przefiltrować. Weź pół łyżeczki nalewki rozcieńczonej w pół szklanki wody 2-3 razy dziennie. Nalewka może być stosowana do przemywania zmian skórnych takich jak brodawki, egzema, opryszczka, kłykciny, owrzodzenia i zmiany łuszczycowe.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża i laktacja, jaskra, choroba wrzodowa, zapalenie żołądka i jelit.
Skutki uboczne:
Glistnik zielony jest rośliną silnie trującą! Przekroczenie zalecanych dawek może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, ból brzucha, wymioty, wzrost ciśnienia krwi oraz uszkodzenie oczu i wątroby.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Glistnik należy do rodziny makowatych. Jest powszechny w całej Europie, można go również znaleźć w Azji i Ameryce Północnej. Rośnie w klimacie umiarkowanym. Glistnik osiąga wysokość od 30 do 90 cm. Jego łodyga jest silnie rozgałęziona, a gdy się łamie, sączy się z niej charakterystyczny żółty sok. Młode pędy są gęsto pokryte włoskami, ale z czasem stają się łyse. Liście mają ząbkowane krawędzie i są lekko owłosione od spodu. Kwiaty są intensywnie żółte i składają się z czterech owalnych płatków. Z jego środka wystają kolumny o długości do 8 mm. Owoce mają 2-5 cm długości, wąskie woreczki z nasionami skierowanymi pionowo do góry.