AR75970
Składniki: Kora Chuchuhuasi - Maytenus krukovii - 50g mielone
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kora Chuchuhuasi - Maytenus krukovii - 50g mielone
Klasyfikacja: Zioła
Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) to roślina pochodząca z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Nazwa chuchuhuasi pochodzi z języka Indian Keczua i dosłownie oznacza drżenie pleców.
Rdzenni szamani i uzdrowiciele od wieków używali ekstraktów z kory chuchuhuasi w celu łagodzenia bólu pleców i jako lekarstwo na problemy ze stawami reumatycznymi. Do dziś miejscowa ludność wydaje się uważać chuchuhuasi za jeden z najskuteczniejszych środków w tym zakresie.
Chuchuhuasi (wymawiane chuhuasi) odnosi się do kilku różnych gatunków z rodzaju Maytenus, ale najczęściej termin ten obejmuje gatunki Maytenus macrocarpa, Maytenus krukovii i Maytenus laevis.
W Amazonii kora chuchuhuasi jest bardzo szeroko stosowana i jest wysoko ceniona przez mieszkańców. W niektórych rejonach chuchuhuasi jest również uważany za afrodyzjak i tonik. Tubylcy najczęściej przygotowują ekstrakty alkoholowe z rumem (aguardiente) z kory tego drzewa lub gotują je w wodzie przez długi czas.
Kora Chuchuhuasi to surowiec najwyższej jakości. Pochodzi z upraw w Peru.
DZIAŁANIE & ZASTOSOWANIE
Korzyści zdrowotne:
Chuchuhuasi ma właściwości ściągające i przeciwutleniające.
Ekstrakty lub mazidła zawierające korę chuchuhuasi mogą być stosowane zewnętrznie do wcierania w skórę lub jako okłady. Łagodzą bóle stawów i przyspieszają procesy regeneracji.
SKŁAD
Kora Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) 100%. Brak dodatków. Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I SPOSÓB PRZYJMOWANIA
Odwar: 3 łyżki zmielonej skórki zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Odstawić na 20 minut, przecedzić.
Do użytku na zewnątrz.
INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) to wysokie drzewo dorastające do 30 metrów wysokości, występujące w amazońskich lasach deszczowych. Rośnie w Boliwii, Kolumbii, Ekwadorze i Peru.
Nazwy lokalne: chuchuasha, chuchuaso, chucchu huashu, chuchasha.