Szafran - Crocus sativus - 10g

AR29054

Składniki: Crocus sativus - 10g
Klasyfikacja: Przyprawa

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (2-5 szt)

265,68 zł

Więcej informacji

Składniki: Crocus sativus - 10g
Klasyfikacja: Przyprawa


Szafran to najdroższa przyprawa na świecie, którą pozyskuje się z kwiatu (Crocus sativus). Wysokiej jakości szafran ma intensywny pomarańczowo-czerwony kolor i nie jest zbyt rozdrobniony. Wysoka kruchość szafranu świadczy o tym, że jest on nadmiernie starzony. Włókna prawdziwego szafranu po umieszczeniu w gorącej wodzie powinny zabarwić go na złoty kolor, zachować własny kolor i teksturę oraz nieznacznie zwiększyć jego objętość.

Wysoka cena szafranu wynika z kilku czynników. Jedyną częścią rośliny, która tworzy pieprz, są małe kolumny kwiatowe. Zbiera się je ręcznie, a do zbierania ilości handlowych potrzebna jest ogromna liczba kwiatów. Szacuje się, że pół kilograma szafranu mieści się w przedziale od 50 do 75 tysięcy kwiatów. Zajmują powierzchnię równą boisku do piłki nożnej. Co więcej, kwitną w tym samym czasie, a okres kwitnienia jest krótki. Z tego powodu tysiące osób zatrudnionych na plantacjach pracuje dzień i noc w ciągu 1-2 tygodni kwitnienia. Po zbiorach należy je odpowiednio wysuszyć i upewnić się, że nie są ani zbyt wilgotne, ani zbyt kruche.

Właściwości

prozdrowotne Szafran zawiera ponad 150 związków bioaktywnych. Najważniejsze z nich to krocyna i safranol.

Związki zawarte w szafranie:

Mają korzystny wpływ na układ nerwowy i nastrój, łagodzą objawy depresji i PMS
Wykazują działanie przeciwutleniające
Wspomagają prawidłową regulację poziomu cholesterolu
Mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku i proces widzenia

SKŁADNIKI:
Szafran 100%. Surowiec najwyższej jakości.

ZASTOSOWANIA KULINARNE
Zapach szafranu określa się jako połączenie zapachu miodu i siana. Smak jest gorzki i ostry, więc wystarczy mała szczypta, aby posmakować potrawy.

Szafran jest popularny w kuchniach azjatyckich, północnoafrykańskich i śródziemnomorskich. Nadaje się do dań pikantnych i słodkich. Stosuje się go głównie do dań z ryżu, czyli do paelli, pilawu i biryani, a także do zup, mięsa, ryb i owoców morza, curry i ciastek. Anglicy i Szwedzi dodają go do chleba, ciast i placków z orzechami i rodzynkami, Francuzi do zupy ryżowej, a Marokańczycy do tadżiny. Szafran jest również obecny we wszelkiego rodzaju słodyczach i deserach, niektórych napojach alkoholowych i kawowych w świecie arabskim.

Przeciwwskazania
Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać szafranu.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Jego pierwsze wzmianki o uprawie pojawiły się w Grecji i Persji kilka tysięcy lat temu, a później rozwinęły się w Indiach. Chiny i Europa. Obecnie głównymi producentami szafranu są Iran (ponad połowa światowej produkcji), Hiszpania, Indie, Grecja, Azerbejdżan, Maroko i Włochy. Roślina osiąga wysokość do 15 cm. Ma kilka wąskich płatków i ma piękne fioletowe kwiaty. Kwitną wiosną lub październikiem przez około 2 tygodnie.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

30 innych produktów w tej samej kategorii: