AR29054
Składniki: Crocus sativus - 10g
Klasyfikacja: Przyprawa
w magazynie (2-5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Crocus sativus - 10g
Klasyfikacja: Przyprawa
Szafran to najdroższa przyprawa na świecie, którą pozyskuje się z kwiatu (Crocus sativus). Wysokiej jakości szafran ma intensywny pomarańczowo-czerwony kolor i nie jest zbyt rozdrobniony. Wysoka kruchość szafranu świadczy o tym, że jest on nadmiernie starzony. Włókna prawdziwego szafranu po umieszczeniu w gorącej wodzie powinny zabarwić go na złoty kolor, zachować własny kolor i teksturę oraz nieznacznie zwiększyć jego objętość.
Wysoka cena szafranu wynika z kilku czynników. Jedyną częścią rośliny, która tworzy pieprz, są małe kolumny kwiatowe. Zbiera się je ręcznie, a do zbierania ilości handlowych potrzebna jest ogromna liczba kwiatów. Szacuje się, że pół kilograma szafranu mieści się w przedziale od 50 do 75 tysięcy kwiatów. Zajmują powierzchnię równą boisku do piłki nożnej. Co więcej, kwitną w tym samym czasie, a okres kwitnienia jest krótki. Z tego powodu tysiące osób zatrudnionych na plantacjach pracuje dzień i noc w ciągu 1-2 tygodni kwitnienia. Po zbiorach należy je odpowiednio wysuszyć i upewnić się, że nie są ani zbyt wilgotne, ani zbyt kruche.
Właściwości
prozdrowotne Szafran zawiera ponad 150 związków bioaktywnych. Najważniejsze z nich to krocyna i safranol.
Związki zawarte w szafranie:
Mają korzystny wpływ na układ nerwowy i nastrój, łagodzą objawy depresji i PMS
Wykazują działanie przeciwutleniające
Wspomagają prawidłową regulację poziomu cholesterolu
Mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku i proces widzenia
SKŁADNIKI:
Szafran 100%. Surowiec najwyższej jakości.
ZASTOSOWANIA KULINARNE
Zapach szafranu określa się jako połączenie zapachu miodu i siana. Smak jest gorzki i ostry, więc wystarczy mała szczypta, aby posmakować potrawy.
Szafran jest popularny w kuchniach azjatyckich, północnoafrykańskich i śródziemnomorskich. Nadaje się do dań pikantnych i słodkich. Stosuje się go głównie do dań z ryżu, czyli do paelli, pilawu i biryani, a także do zup, mięsa, ryb i owoców morza, curry i ciastek. Anglicy i Szwedzi dodają go do chleba, ciast i placków z orzechami i rodzynkami, Francuzi do zupy ryżowej, a Marokańczycy do tadżiny. Szafran jest również obecny we wszelkiego rodzaju słodyczach i deserach, niektórych napojach alkoholowych i kawowych w świecie arabskim.
Przeciwwskazania
Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać szafranu.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Jego pierwsze wzmianki o uprawie pojawiły się w Grecji i Persji kilka tysięcy lat temu, a później rozwinęły się w Indiach. Chiny i Europa. Obecnie głównymi producentami szafranu są Iran (ponad połowa światowej produkcji), Hiszpania, Indie, Grecja, Azerbejdżan, Maroko i Włochy. Roślina osiąga wysokość do 15 cm. Ma kilka wąskich płatków i ma piękne fioletowe kwiaty. Kwitną wiosną lub październikiem przez około 2 tygodnie.