AR76667
Składniki: Pieprz - Fructus Piperis nigri - 250g cały
Klasyfikacja: Pieprz
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Pieprz - Fructus Piperis nigri - 250g cały
Klasyfikacja: Pieprz
Pieprz (Piper nigrum) nazywany jest królem pieprzu. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z Indii i mają 4000 lat. W Europie przyprawy były najważniejszym towarem w średniowiecznym handlu przyprawami. Był używany jako środek płatniczy - pieniądz i był uważany za równie cenny jak złoto, dlatego przez długi czas mogli sobie na niego pozwolić tylko władcy i bogata szlachta. Dopiero po odkryciu drogi morskiej do Indii stał się bardziej popularny. Co ciekawe, w klasztorach spożywanie przypraw było zabronione, ponieważ uważano je za afrodyzjak.
Pieprz wytwarzany jest z zielonych, niedojrzałych owoców rośliny Piper nigrum, które zaczynają się lekko rumienić (są czerwone, gdy są dojrzałe). Zebrane owoce suszy się na słońcu, aż ich powierzchnia ciemnieje.
Właściwości zdrowotne:
Pieprz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit i wydzielanie soków trawiennych. Wspomaga układ odpornościowy i pomaga eliminować szkodliwe bakterie i grzyby. Poprawia krążenie krwi i działa silnie antyoksydacyjnie.
SKŁADNIKI
Suszony pieprz - zbożowy lub 100% mielony. Surowiec najwyższej jakości!
Substancje bioaktywne zawarte w pieprzu czarnym to olejki eteryczne, alkaloidy, z których najważniejszym jest piperyna oraz flawonoidy, w tym kemferol i kwercetyna.
JAK UŻYWAĆ?
Przyprawa ma bardzo bogaty aromat i ostry smak. Jest to przyprawa tak uniwersalna, że dobrze komponuje się z niemal każdym daniem. Czasami dodaje się go już w niewielkich ilościach do czekolady i deserów.
Potrawę najlepiej doprawić mielonym pieprzem pod koniec gotowania, aby nie straciło smaku, natomiast na początek należy dodać całe kulki.
Ziarna czarnego pieprzu są obowiązkowym dodatkiem do zup. Mielony pieprz dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, ryb i drobiu. Warto nim doprawiać jajka, sałatki i świeże warzywa. Można go dodawać do gotowania warzyw, ryżu, kaszy i roślin strączkowych.
Całe przyprawy najdłużej zachowują pełnię smaku i aromatu, dlatego najlepiej zmielić je tuż przed użyciem. Zarówno cały, jak i mielony pieprz należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od światła i wilgoci.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Papryka to wieloletnia roślina pnąca z rodziny pieprzowatych. Pochodzi z Indii i jest uprawiany na plantacjach w klimacie tropikalnym. Jego wysokość sięga 15 m. Liście są ciemnozielone i lancetowate lub sercowate. Kwiaty są białe i małe, zebrane w długie, opadające kwiatostany. Owoce papryki to małe, okrągłe jagody o wielkości kilku milimetrów, które tworzą grudkowate główki nasion. Ta sama roślina produkuje czarne, czerwone, białe i zielone ziarna pieprzu. Zbiera się je na różnych etapach dojrzałości i poddaje różnym metodom przetwarzania.