Pieprz Cayenne - Fructus capsici - 100g mielony

AR76662

Składniki: Pieprz Cayenne - Fructus capsici - 100g mielony
Klasyfikacja: Pieprz

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

24,84 zł

Więcej informacji

Składniki: Pieprz Cayenne - Fructus capsici - 100g mielony
Klasyfikacja: Pieprz

Pieprz cayenne - co to jest?
Papryka Cayenne, wbrew swojej nazwie, nie pochodzi z rodziny pieprzowatych, ale jest wytwarzana z ostrej papryki (Capsicum annum) odmiany cayenne. Cayenne to stolica Gujany Francuskiej, kraju w Ameryce Południowej, skąd prawdopodobnie pochodzi ta odmiana pieprzu.

Aby zrobić pieprz cayenne, wybiera się małe, dojrzałe czerwone lub żółte ostre papryki, które są następnie suszone i mielone. Gotowa przyprawa ma intensywny czerwony kolor i jest również sprzedawana pod nazwą pieprz turecki lub gwinejski.

Tradycyjne zastosowanie pieprzu cayenne w medycynie sięga wielu wieków wstecz. W czasach starożytnych Chińczycy i Meksykanie używali go do poprawy krążenia krwi, rozgrzania i oczyszczenia organizmu oraz przyspieszenia trawienia. Stosowano go w leczeniu gorączki, reumatyzmu, a nawet gruźlicy i różnego rodzaju nowotworów.

Korzyści zdrowotne:

Pieprz cayenne, jak każda ostra przyprawa, zapobiega namnażaniu się bakterii, wirusów i grzybów, a także je zabija. Z tego powodu podróżując do krajów tropikalnych, warto jeść pikantne potrawy.
Pieprz cayenne zwiększa termogenezę organizmu, co może być przydatne przy odchudzaniu.
Napotne działanie tej przyprawy wspomaga procesy obronne organizmu przed infekcjami i przeziębieniami.
Pieprz cayenne intensywnie pobudza trawienie i pobudza wypróżnienia. Ponadto spożywanie dużej ilości tej przyprawy z jedzeniem zwiększa uczucie sytości.
W krajach tropikalnych pieprz ten jest bardzo popularny, ponieważ jego działanie napotne pomaga schłodzić organizm.

JAK UŻYWAĆ?Pieprz cayenne
jest bardzo ostry, ostry i bardzo ciepły. W kuchni meksykańskiej stosuje się go niemal w każdym daniu. Może być dodawany do mięsa, ryb, drobiu i owoców morza. Nadaje się do zup, warzyw i dań na bazie roślin strączkowych. Jest dobrym dodatkiem do ciast, gulaszu, ostrych sosów i serów. Dobrze komponuje się z ziemniakami i jajkami. Doskonale uwydatnia smak czekolady i deserów czekoladowych. Dobrze komponuje się również z ciepłymi słodkimi daniami, a Latynosi dodają go nawet do sałatek owocowych.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Capsicum annum to roślina spokrewniona z ziemniakami i pomidorami. Jego pierwotny zasięg to Ameryka Południowa i Środkowa. Obecnie ostra papryka jest uprawiana na całym świecie jako warzywo i przyprawa, głównie w tropikalnych regionach Indii i Afryki Wschodniej, Meksyku i Stanów Zjednoczonych.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: