Owoc kminu rzymskiego - Cuminum cyminum - 250g w całości

AR76230

Składniki: Owoc kminu rzymskiego - Cuminum cyminum - 250g cały
Klasyfikacja: Przyprawa

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

33,48 zł

Więcej informacji

Składniki: Owoc kminu rzymskiego - Cuminum cyminum - 250g cały
Klasyfikacja: Przyprawa

Kminek rzymski, znany również jako kminek, to przyprawa szczególnie charakterystyczna dla Indii, Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. W tych regionach trudno jest znaleźć żywność, która nie jest aromatyzowana kminkiem, ani całego, ani mielonym. Jego niezwykły aromat doskonale uzupełnia smak i aromat dań mięsnych i wegetariańskich, wypieków, zup, falafeli, placków i hummusu. W Indiach używa się go również do przygotowania pysznego napoju zwanego wodą jeera – jest to wywar z nasion kminku spożywany w celu poprawy trawienia lub po prostu jako aromatyczna herbata. Aby go przygotować, wystarczy gotować łyżeczkę nasion w małym garnku z wodą przez kilka minut. Nasiona można wlać i kilkakrotnie ugotować, aż bulion zblednie. Woda Jeera świetnie smakuje zarówno bez dodatków, jak i z nutą miodu.

Jak smakuje kminek?
Nasiona te mają ziemisto-słodki aromat i gorzki, ale orzeźwiający smak. Po upieczeniu stają się bardziej kruche i wydzielają przyjemny aromat, typowy dla prażonych nasion lub orzechów. Aromat potraw z dodatkiem kminku nabiera orientalnej głębi. Nie ma jednak co z nim przesadzać, ponieważ jego nadmiar w potrawie działa odpychająco.

Kmin rzymski – jak stosować?
Jeśli chcesz użyć nasion w całości, najlepiej dodać je do szklistej cebuli i pozwolić im się usmażyć przed zmiksowaniem wszystkiego. Można je również smażyć na suchej patelni przez 30 sekund. Jeśli potrzebujesz mielonego kminku, dobrze jest zmielić go w młynku (do kawy) tuż przed użyciem i używać świeżego. Pozostałą ilość najlepiej przechowywać w czystym, szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.

Kmin rzymski – do czego można go dodać?
dania mięsne i wegańskie
curry
hummus
falafel
soczewica i ciecierzyca
pasta chlebowa
ciasta
Naleśniki
papadamy
samosy
zupy
Sałatki
kapusta i bigos
do pieczenia chleba
na herbatę

Kmin rzymski - trochę historii
Pochodzenie tej rośliny jest niejasne, ponieważ dziś nie występuje ona w stanie dzikim. Wiadomo jednak, że uprawiano go w starożytnych Indiach, Egipcie, Grecji i Rzymie.

Kminek rzymski pełnił funkcję przyprawy, lekarstwa i kosmetyku. Egipcjanie używali ich również do mumifikacji zwłok. Chociaż były wysoko cenione, symbolizowały niezbyt pozytywne cechy, a mianowicie chciwość i skąpstwo. Z tego powodu dawny cesarz rzymski – Marek Aureliusz – otrzymał przydomek Cuminus.
Główną prozdrowotną właściwością nasion kminku, którą chwalili już starożytni naukowcy, był ich pozytywny wpływ na trawienie. Kminek był uważany za najlepszą przyprawę zwiększającą apetyt, eliminującą niestrawność i wzdęcia spośród wszystkich znanych w tamtych czasach. Ale to nie wszystko. Stosuje się go w leczeniu ... blada twarz i jest również używany do robienia kąpieli w celu złagodzenia bólu mięśni.
Nieco na północ od Europy, w krajach celtyckich, rzymskie nasiona kminku miały zupełnie inne znaczenie symboliczne. Wierzyli, że pomagają one pozostać wiernymi, więc kobiety dawały swoim mężom wino i chleb z dodatkiem tych nasion, gdy wybierały się w podróż lub na wojnę. Kminek miał również pomagać w konserwacji dóbr, dlatego bogaci umieszczali jego nasiona w różnych przedmiotach w swoich domach, aby chronić je przed kradzieżą.
Jeszcze inne znaczenie miał kminek rzymski w dawnej Germanii, gdzie wierzono, że przywołuje duchy leśne. Z tego powodu ci, którzy mieszkali w pobliżu lasów, unikali nasion kminku rzymskiego w swojej kuchni w obawie przed nieproszonymi gośćmi.


SKŁADNIKI
Kmin rzymski - 100% całych nasion. Surowiec najwyższej jakości!

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kmin rzymski (Cuminum cyminum) to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae). Dziś jest szeroko uprawiany w krajach tropikalnych. Osiąga wysokość 30-50 cm. Tworzy rozgałęzioną łodygę pokrytą długimi, nitkowatymi liśćmi podobnymi do liści kopru. Na wierzchołkach pędów wytwarza małe, różowe kwiaty zebrane w typowy dla selera kwiatostan w kształcie parasola. Na ich miejscu pojawiają się torebki z aromatycznymi nasionami.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

30 innych produktów w tej samej kategorii: