AR76230
Składniki: Owoc kminu rzymskiego - Cuminum cyminum - 250g cały
Klasyfikacja: Przyprawa
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Owoc kminu rzymskiego - Cuminum cyminum - 250g cały
Klasyfikacja: Przyprawa
Kminek rzymski, znany również jako kminek, to przyprawa szczególnie charakterystyczna dla Indii, Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. W tych regionach trudno jest znaleźć żywność, która nie jest aromatyzowana kminkiem, ani całego, ani mielonym. Jego niezwykły aromat doskonale uzupełnia smak i aromat dań mięsnych i wegetariańskich, wypieków, zup, falafeli, placków i hummusu. W Indiach używa się go również do przygotowania pysznego napoju zwanego wodą jeera – jest to wywar z nasion kminku spożywany w celu poprawy trawienia lub po prostu jako aromatyczna herbata. Aby go przygotować, wystarczy gotować łyżeczkę nasion w małym garnku z wodą przez kilka minut. Nasiona można wlać i kilkakrotnie ugotować, aż bulion zblednie. Woda Jeera świetnie smakuje zarówno bez dodatków, jak i z nutą miodu.
Jak smakuje kminek?
Nasiona te mają ziemisto-słodki aromat i gorzki, ale orzeźwiający smak. Po upieczeniu stają się bardziej kruche i wydzielają przyjemny aromat, typowy dla prażonych nasion lub orzechów. Aromat potraw z dodatkiem kminku nabiera orientalnej głębi. Nie ma jednak co z nim przesadzać, ponieważ jego nadmiar w potrawie działa odpychająco.
Kmin rzymski – jak stosować?
Jeśli chcesz użyć nasion w całości, najlepiej dodać je do szklistej cebuli i pozwolić im się usmażyć przed zmiksowaniem wszystkiego. Można je również smażyć na suchej patelni przez 30 sekund. Jeśli potrzebujesz mielonego kminku, dobrze jest zmielić go w młynku (do kawy) tuż przed użyciem i używać świeżego. Pozostałą ilość najlepiej przechowywać w czystym, szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.
Kmin rzymski – do czego można go dodać?
dania mięsne i wegańskie
curry
hummus
falafel
soczewica i ciecierzyca
pasta chlebowa
ciasta
Naleśniki
papadamy
samosy
zupy
Sałatki
kapusta i bigos
do pieczenia chleba
na herbatę
Kmin rzymski - trochę historii
Pochodzenie tej rośliny jest niejasne, ponieważ dziś nie występuje ona w stanie dzikim. Wiadomo jednak, że uprawiano go w starożytnych Indiach, Egipcie, Grecji i Rzymie.
Kminek rzymski pełnił funkcję przyprawy, lekarstwa i kosmetyku. Egipcjanie używali ich również do mumifikacji zwłok. Chociaż były wysoko cenione, symbolizowały niezbyt pozytywne cechy, a mianowicie chciwość i skąpstwo. Z tego powodu dawny cesarz rzymski – Marek Aureliusz – otrzymał przydomek Cuminus.
Główną prozdrowotną właściwością nasion kminku, którą chwalili już starożytni naukowcy, był ich pozytywny wpływ na trawienie. Kminek był uważany za najlepszą przyprawę zwiększającą apetyt, eliminującą niestrawność i wzdęcia spośród wszystkich znanych w tamtych czasach. Ale to nie wszystko. Stosuje się go w leczeniu ... blada twarz i jest również używany do robienia kąpieli w celu złagodzenia bólu mięśni.
Nieco na północ od Europy, w krajach celtyckich, rzymskie nasiona kminku miały zupełnie inne znaczenie symboliczne. Wierzyli, że pomagają one pozostać wiernymi, więc kobiety dawały swoim mężom wino i chleb z dodatkiem tych nasion, gdy wybierały się w podróż lub na wojnę. Kminek miał również pomagać w konserwacji dóbr, dlatego bogaci umieszczali jego nasiona w różnych przedmiotach w swoich domach, aby chronić je przed kradzieżą.
Jeszcze inne znaczenie miał kminek rzymski w dawnej Germanii, gdzie wierzono, że przywołuje duchy leśne. Z tego powodu ci, którzy mieszkali w pobliżu lasów, unikali nasion kminku rzymskiego w swojej kuchni w obawie przed nieproszonymi gośćmi.
SKŁADNIKI
Kmin rzymski - 100% całych nasion. Surowiec najwyższej jakości!
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kmin rzymski (Cuminum cyminum) to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae). Dziś jest szeroko uprawiany w krajach tropikalnych. Osiąga wysokość 30-50 cm. Tworzy rozgałęzioną łodygę pokrytą długimi, nitkowatymi liśćmi podobnymi do liści kopru. Na wierzchołkach pędów wytwarza małe, różowe kwiaty zebrane w typowy dla selera kwiatostan w kształcie parasola. Na ich miejscu pojawiają się torebki z aromatycznymi nasionami.