AR81658
Składniki: Cynamon Drzewo cejlońskie - Cinnamomum verum - 50g posiekane
Klasyfikacja: Przyprawa
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Cynamon Drzewo cejlońskie - Cinnamomum verum - 50g posiekane
Klasyfikacja: Przyprawa
Cynamon był znany już w czasach starożytnych. Handel cynamonem rozwijał się szybko, a wiele z tej przyprawy trafiło do Europy ze względu na jej szerokie zastosowanie kulinarne i rytualne. Cynamon był używany do wyrobu perfum i olejków, a Egipcjanie używali go do maści kremacyjnych. Jest również stosowany w medycynie starożytnej na cukrzycę i zapalenie oskrzeli, a także na dolegliwości żołądkowo-jelitowe i do pobudzania apetytu. Najważniejszymi odmianami są Cinnamomum cassia lub cynamon chiński, który jest najbardziej rozpowszechniony, oraz Cinnamomum verum lub zeylanicum - prawdziwy cynamon lub cynamon cejloński, który jest uważany za najlepszej jakości. Nazwa cynamon pochodzi od indonezyjskiego słowa kayumanis, które oznacza słodkie drewno.
Właściwości zdrowotne:
Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i zwiększa apetyt. Wspomaga mechanizmy obronne organizmu przed bakteriami i grzybami, wspomaga walkę z infekcjami. Jednak największą zaletą cynamonu jest to, że pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Z tego powodu cynamon może być spożywany jako cenny dodatek do diety cukrzycowej. Należy jednak pamiętać, że korzystne działanie cynamonu w tym obszarze obserwuje się przy jego dziennym spożyciu 5-6 g (jest to jedna pełna łyżeczka mielonego cynamonu).
ZASTOSOWANIA
Cynamon jest używany głównie jako przyprawa do słodkich potraw i wypieków. Doskonale nadaje się do deserów owocowych, słodkiego twarogu, naleśników i owsianki. Dodaje się go do grzanego wina, syropów i kremów lub stosuje się jako rozpylacz. Meksykanie uwielbiają dodawać cynamon do kawy, herbaty i kakao. W kuchni indyjskiej i bliskowschodniej cynamon jest używany nie tylko w deserach, ale także w daniach pikantnych i pikantnych. Jest częścią mieszanki curry i garam masala. Cynamon cejloński ma niezwykle przyjemny, słodki smak oraz słodko-korzenny aromat. Mielona szybko traci swój aromat, dlatego warto kupić ją w całości, kupić i rozdrobnić w domu.
SKŁADNIKI
Laski cynamonu Cejlon 100%. Surowiec najwyższej jakości!
SPOSÓB UŻYCIA
Laski cynamonu należy rozdrobnić przed użyciem. Ogromną zaletą cynamonu cejlońskiego jest to, że jego pąki są kruche i łatwe do zmiażdżenia (w przeciwieństwie do cynamonu kasja). Laski cynamonu można również parzyć jako herbatę. Nie zaleca się spożywania więcej niż 6 g cynamonu dziennie.
Przeciwwskazania
Nie zaleca się spożywania więcej niż zalecana ilość cynamonu (do 6 g dziennie) ze względu na obecność w nim kumaryny, która jest toksyną i może być szkodliwa dla wątroby, może być również rakotwórcza. Alergie na cynamon są rzadkie. Objawiają się obrzękiem dziąseł i pojawieniem się plam lub pęknięć na skórze. Aby tego uniknąć, należy pominąć produkty, które zawierają cynamon (często znajdujący się w coca-coli, lodach, czekoladzie, gumie do żucia). Przyprawa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Cynamon to wiecznie zielone drzewo tropikalne z rodziny wawrzynowatych, które rośnie w Chinach, Indiach i Azji Południowo-Wschodniej, a także na Zanzibarze. Istnieje wiele gatunków, a dwie główne i najważniejsze odmiany to cynamon chiński (Cinnamomum cassia) i cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum). Przyprawa jest pozyskiwana z kory cynamonu, która zwykle występuje w postaci mielonej, czasami również w postaci suszonych kawałków kory, które są naturalnie zwijane w bułki.