AR72480
Składniki: Kwas sorbowy - 250g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kwas sorbowy - 250g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
Kwas sorbowy (trans-hexa-2,4-dien) – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów karboksylowych, który stosowany jest jako konserwant, głównie w margarynie i serach. Na listach składu żywności jest oznaczony jako E-200 zgodnie z E-listą. Może być również stosowany w postaci soli potasowej (E-202) lub wapniowej (E-203). Po raz pierwszy uzyskano go przez ekstrakcję z owoców jarzębiny (Sorbus aucuparia), od którego wziął swoją nazwę. Pod względem chemicznym kwas sorbowy jest bardzo podobny do kwasów występujących w żywności. Organizm metabolizuje go podobnie. Jest całkowicie biodegradowalny w środowisku.
Kwas sorbowy i jego sole hamują rozwój pleśni i drożdży przy pH 3-6, przy czym ich aktywność jest ograniczona wobec bakterii, zwłaszcza bakterii kwasu mlekowego, co sprawia, że kwas sorbowy jest bardzo przydatny w produkcji serów. Właściwości konserwujące zwiększają się w obecności soli kuchennej, cukru, kwasu propionowego, nizyny i fosforanów. Mechanizm działania opiera się na hamowaniu enzymów, głównie dehydrogenaz, ale także katalazy, peroksydazy i niektórych enzymów zawierających grupy -SH.
ZASTOSOWANIE
Stosowany jest jako środek konserwujący i utrzymujący wilgoć (sery, serniki, mrożone pizze, nadzienia do ciast owocowych, syropy czekoladowe, sałatki owocowe, wyroby cukiernicze, napoje gazowane, chleb, skorupiaki, sok z cytryny, wino, napój alkoholowy jabłkowy (cydr jabłkowy). Oprócz przemysłu spożywczego dodaje się go do kosmetyków, płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów oraz różnych maści (np. dentystycznych). Kwas sorbowy jest stosowany w ogrodnictwie ekologicznym jako naturalny środek zapobiegawczy przeciwko rozwojowi grzybów i grzybów. Badaniom poddano próbki o stężeniach od 0,5 do 2%. Kwas sorbowy jawi się jako doskonałe rozwiązanie jako w pełni biodegradowalny, nieszkodliwy i naturalny środek ochrony roślin. W przypadku stosowania samego kwasu sorbinowego jako środka ochrony roślin należy pamiętać, że kwas sorbowy jest aktywny tylko przy kwaśnym pH.
środki
Kwas sorbowy i jego sól, sorbinian potasu, są uważane za bezpieczne i całkowicie nieszkodliwe w ilościach znajdujących się w żywności. Maksymalna dopuszczalna dawka kwasu sorbinowego wynosi 25 mg / kg masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 60 kg może bezpiecznie spożywać 1,5 g kwasu sorbinowego dziennie.
uwaga! Kwas sorbowy należy do grupy tzw. alergenów kontaktowych. Oznacza to, że podczas stosowania kosmetyków zawierających ten związek może dojść do podrażnień.
Czasami może wystąpić alergia pokarmowa, na przykład: wysypka, ból brzucha.