Kłącze kurkumy - Curcuma longa - 1kg całość

AR76286

Składniki: Kłącze kurkumy - Curcuma longa - 1kg całe
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

137,16 zł

Więcej informacji

Składniki: Kłącze kurkumy - Curcuma longa - 1kg całe
Klasyfikacja: Zioła

Kurkuma (Curcuma longa) znana jest również jako kurkuma, kurkuma Zohara lub szafran indyjski. Jest to intensywnie żółta przyprawa o gorzkim smaku, znana w Azji Południowo-Wschodniej od czasów starożytnych. Do dziś znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, w medycynie tradycyjnej i współczesnej, a także jako naturalny barwnik, któremu przypisano symbol E100.

Kurkuma jest przedmiotem wielu badań naukowych. Od dawna obserwuje się, że Hindusi, którzy spożywają go regularnie, rzadko chorują na raka, a ponadto charakteryzują się najniższą częstością występowania choroby Alzheimera na świecie.


Właściwości zdrowotne
Kurkuma jest bogata w kurkuminoidy - silne substancje bioaktywne, które, jak wykazano, mają wiele cennych właściwości. Najważniejszym z nich jest kurkumina, która odpowiada za żółty kolor kurkumy.


Regularne spożywanie kurkumy:

Jest doskonałym uzupełnieniem diety ochronnej przed mutacjami i przy narażeniu na działanie czynników rakotwórczych, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania żółci i soków trawiennych, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca, działa ochronnie na układ nerwowy i może zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. Korzyści płynące z kurkumy mogą odczuwać osoby cierpiące na problemy trawienne i choroby przewodu pokarmowego, takie jak niestrawność, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna. Warto również zastanowić się nad włączeniem kurkumy do diety osób starszych, cierpiących na chorobę Alzheimera, a także osób ze skłonnościami do depresji i pracy umysłowej. Osoby z nieprawidłowym poziomem cholesterolu i chorobami serca powinny spożywać kurkumę.

SKŁAD
100% suszone kłącze. Surowiec najwyższej jakości.

INSTRUKCJA UŻYCIA
Kurkuma jest bardzo częstym dodatkiem do potraw na Dalekim i Bliskim Wschodzie. Jest częścią mieszanki przypraw curry i jest stosowany w potrawach curry. Z powodzeniem może być również stosowany w potrawach słowackich i europejskich.
Kurkuma nadaje się do zup, sosów i wszystkich rodzajów mięsa. Doskonale komponuje się z rybami i niweluje ich charakterystyczny zapach. Wskazane jest dodawanie kurkumy do gotowania ryżu, owsianki, warzyw, soczewicy i innych roślin strączkowych. Dobrze komponuje się również z owsianką, naleśnikami i innymi słodkimi daniami. Kurkuma nada każdej potrawie piękny, ciepły, żółtawy kolor, który można wykorzystać do wypieku chleba, ciast i ciastek, a także do nadzień, na przykład do pierogów ruskich. Można go również dodawać do jogurtu, majonezu i musztardy, a nawet posypywać kanapkami. Kurkuma idealna z przyprawami takimi jak imbir, kolendra, kminek, cynamon, kardamon, czosnek, pieprz i papryka.
Całe kłącze dłużej zachowuje smak i aromat przyprawy. Możesz dodać go do doniczki w całości, ale najlepiej zmielić go bezpośrednio przed użyciem. Kurkumę należy stosować ostrożnie w kuchni, ponieważ jej nadmiar może powodować gorzki smak potraw. Optymalna dawka dla małej miski to ćwierć łyżeczki, a dla większych można dodać pół łyżeczki.
Kurkuma może być stosowana w celu promowania zdrowia jako codzienny suplement. W tym celu codziennie spożywa się od pół do całej łyżeczki kurkumy. Należy go połączyć z obfitą szczyptą pieprzu lub słodką lub ostrą papryką i łyżeczką oliwy z oliwek.

SYNERGIA
Przyprawy i oliwa z oliwek zwiększają wchłanianie składników bioaktywnych nawet 2 000 razy.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kurkuma pozyskiwana jest z kłączy Curcuma longa, azjatyckiej byliny należącej do rodziny imbirowatych. Występuje głównie w klimacie subtropikalnym, dlatego większość upraw występuje w Azji Południowo-Wschodniej, tj. w Indiach, Sri Lance, Chinach, Jawie, Tajwanie, Indonezji, Tajlandii i na Filipinach. Występuje również w Peru i Australii. Kłącze kurkumy ma od 2,5 do 7 cm długości i 2,5 cm średnicy. Kłącze otoczone jest grubą, złocistobrązową skórką i jest intensywnie pomarańczowe w środku. Po zbiorach kłącze jest suszone i sprzedawane w całości lub w postaci zmielonej. Kurkuma dorasta do 1 m długości. Ma prostą, nierozgałęzioną szypułkę, na której wyrastają biało-różowe główki kwiatowe. Łodyga otoczona jest długimi, półmetrowymi liśćmi.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

30 innych produktów w tej samej kategorii: