AR76286
Składniki: Kłącze kurkumy - Curcuma longa - 1kg całe
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kłącze kurkumy - Curcuma longa - 1kg całe
Klasyfikacja: Zioła
Kurkuma (Curcuma longa) znana jest również jako kurkuma, kurkuma Zohara lub szafran indyjski. Jest to intensywnie żółta przyprawa o gorzkim smaku, znana w Azji Południowo-Wschodniej od czasów starożytnych. Do dziś znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, w medycynie tradycyjnej i współczesnej, a także jako naturalny barwnik, któremu przypisano symbol E100.
Kurkuma jest przedmiotem wielu badań naukowych. Od dawna obserwuje się, że Hindusi, którzy spożywają go regularnie, rzadko chorują na raka, a ponadto charakteryzują się najniższą częstością występowania choroby Alzheimera na świecie.
Właściwości zdrowotne
Kurkuma jest bogata w kurkuminoidy - silne substancje bioaktywne, które, jak wykazano, mają wiele cennych właściwości. Najważniejszym z nich jest kurkumina, która odpowiada za żółty kolor kurkumy.
Regularne spożywanie kurkumy:
Jest doskonałym uzupełnieniem diety ochronnej przed mutacjami i przy narażeniu na działanie czynników rakotwórczych, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania żółci i soków trawiennych, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca, działa ochronnie na układ nerwowy i może zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. Korzyści płynące z kurkumy mogą odczuwać osoby cierpiące na problemy trawienne i choroby przewodu pokarmowego, takie jak niestrawność, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna. Warto również zastanowić się nad włączeniem kurkumy do diety osób starszych, cierpiących na chorobę Alzheimera, a także osób ze skłonnościami do depresji i pracy umysłowej. Osoby z nieprawidłowym poziomem cholesterolu i chorobami serca powinny spożywać kurkumę.
SKŁAD
100% suszone kłącze. Surowiec najwyższej jakości.
INSTRUKCJA UŻYCIA
Kurkuma jest bardzo częstym dodatkiem do potraw na Dalekim i Bliskim Wschodzie. Jest częścią mieszanki przypraw curry i jest stosowany w potrawach curry. Z powodzeniem może być również stosowany w potrawach słowackich i europejskich.
Kurkuma nadaje się do zup, sosów i wszystkich rodzajów mięsa. Doskonale komponuje się z rybami i niweluje ich charakterystyczny zapach. Wskazane jest dodawanie kurkumy do gotowania ryżu, owsianki, warzyw, soczewicy i innych roślin strączkowych. Dobrze komponuje się również z owsianką, naleśnikami i innymi słodkimi daniami. Kurkuma nada każdej potrawie piękny, ciepły, żółtawy kolor, który można wykorzystać do wypieku chleba, ciast i ciastek, a także do nadzień, na przykład do pierogów ruskich. Można go również dodawać do jogurtu, majonezu i musztardy, a nawet posypywać kanapkami. Kurkuma idealna z przyprawami takimi jak imbir, kolendra, kminek, cynamon, kardamon, czosnek, pieprz i papryka.
Całe kłącze dłużej zachowuje smak i aromat przyprawy. Możesz dodać go do doniczki w całości, ale najlepiej zmielić go bezpośrednio przed użyciem. Kurkumę należy stosować ostrożnie w kuchni, ponieważ jej nadmiar może powodować gorzki smak potraw. Optymalna dawka dla małej miski to ćwierć łyżeczki, a dla większych można dodać pół łyżeczki.
Kurkuma może być stosowana w celu promowania zdrowia jako codzienny suplement. W tym celu codziennie spożywa się od pół do całej łyżeczki kurkumy. Należy go połączyć z obfitą szczyptą pieprzu lub słodką lub ostrą papryką i łyżeczką oliwy z oliwek.
SYNERGIA
Przyprawy i oliwa z oliwek zwiększają wchłanianie składników bioaktywnych nawet 2 000 razy.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kurkuma pozyskiwana jest z kłączy Curcuma longa, azjatyckiej byliny należącej do rodziny imbirowatych. Występuje głównie w klimacie subtropikalnym, dlatego większość upraw występuje w Azji Południowo-Wschodniej, tj. w Indiach, Sri Lance, Chinach, Jawie, Tajwanie, Indonezji, Tajlandii i na Filipinach. Występuje również w Peru i Australii. Kłącze kurkumy ma od 2,5 do 7 cm długości i 2,5 cm średnicy. Kłącze otoczone jest grubą, złocistobrązową skórką i jest intensywnie pomarańczowe w środku. Po zbiorach kłącze jest suszone i sprzedawane w całości lub w postaci zmielonej. Kurkuma dorasta do 1 m długości. Ma prostą, nierozgałęzioną szypułkę, na której wyrastają biało-różowe główki kwiatowe. Łodyga otoczona jest długimi, półmetrowymi liśćmi.