AR84343
Składniki: Szyszki chmielu - Humulus lupulus - 100g posiekane
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Szyszki chmielu - Humulus lupulus - 100g posiekane
Klasyfikacja: Zioła
Szyszki chmielu (Lupuli flos) to jeden z najpopularniejszych surowców roślinnych w Europie, który łagodzi napięcie nerwowe i ułatwia zasypianie. Chmiel uprawiano już w starożytnej Grecji i Rzymie, a jego szyszki stosowano przy bezsenności, braku apetytu oraz w celu zmniejszenia podniecenia seksualnego jako środek przeciw afrodyzjakowi. Dopiero kilka wieków później, w czasach słowiańskich, chmiel zaczęto wykorzystywać do produkcji piwa.
Szyszki chmielu to żeńskie kwiaty tej rośliny. Składają się z jasnozielonych łusek, których powierzchnia pokryta jest włoskami gruczołowymi wytwarzającymi lupulinę. Lupulina to żywica o charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku, która wykorzystywana jest w procesie aromatyzowania piwa. Z drugiej strony substancje bioaktywne zawarte w lupulinie mają znaczenie w ziołolecznictwie.
Właściwości prozdrowotne:
Głównymi substancjami bioaktywnymi obecnymi w chmielu są kwasy goryczkowe, terpeny i chalkony. Zawierają również flawonoidy i katechiny zaliczane do silnych przeciwutleniaczy.
Uspokajające
Synergistyczne działanie substancji czynnych zawartych w szyszkach chmielu hamuje aktywność ośrodkowego układu nerwowego, a dodatkowo spowalnia przekazywanie bodźców do mózgu. Dzięki temu napary i ekstrakty z szyszek chmielu ułatwiają relaks umysłu i ciała oraz ułatwiają zasypianie.
Trawienie
Wodne ekstrakty z szyszek chmielu korzystnie wpływają na procesy trawienne. Składniki aktywne zawarte w czopkach stymulują wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a także enzymów trzustkowych i jelitowych, dlatego napary z chmielu łagodzą problemy trawienne, takie jak zgaga, wzdęcia i związane z nimi bóle brzucha, a także przynoszą ulgę po obfitym posiłku.
Hormony
Szyszki chmielu zawierają fitoestrogeny, czyli hormony roślinne o działaniu podobnym do estrogenu. Efekt ten nie jest bardzo silny, ale może być stosowany jako pomoc w łagodzeniu objawów menopauzy.
ZASTOSOWANIE
trudności z zasypianiem
wyczerpanie nerwowe
zwiększone napięcie nerwowe
stres
podrażnienie
zmniejszone wydzielanie enzymów trawiennych
problemy trawienne
łagodzenie objawów menopauzy
SKŁAD
100% szyszek chmielu. Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Chmiel - herbata:
1-2 łyżki chmielu zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 15 minut. Filtr. Weź szklankę 2-3 razy dziennie przed posiłkami, aby pobudzić trawienie, lub raz dziennie przed snem.
SYNERGIA:
Kojący efekt wzmocnią melisa, waleriana i ashwagandha.
Przeciwwskazania
Chmiel nie powinien być stosowany jednocześnie z syntetycznymi środkami uspokajającymi.
Ze względu na efekt hipnotyczny stosowanie chmielu nie jest zalecane przez osoby prowadzące pojazdy i obsługujące urządzenia mechaniczne w ruchu.
Ze względu na brak wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa nie zaleca się stosowania chmielu w okresie ciąży i laktacji ani podawania go dzieciom poniżej 12 roku życia.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to wieloletnia, pełzająca roślina. Należy do rodziny konopi. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin, ale rozprzestrzenił się również w strefach umiarkowanych i ciepłych w całej Eurazji oraz części Afryki, Ameryki Południowej i Australii. Chmiel osiąga do 6 metrów długości. Jego łodyga jest szorstka i pokryta włoskami, zawsze zakrzywiona w prawo. Liście chmielu są duże i mają kształt dłoni, ale tam, gdzie rosną kwiaty, liście są mniejsze i w kształcie serca. Są również pokryte włoskami. Chmiel jest rośliną dwupienną, więc na jednej winorośli rosną tylko kwiaty męskie lub żeńskie. Kwiaty męskie są bardzo małe i składają się z 5 płatków. Tworzą kwiatostany. Kwiaty żeńskie wyglądają jak zielone szyszki i osiągają 3 cm długości. Reprezentują surowiec roślinny powszechnie znany jako chmiel.