Kakao surowe Criollo - Theobroma cacao - 1kg mielone

AR87664

Składniki: Kakao surowe Criollo - Theobroma cacao - 1kg mielone
Klasyfikacja: Zdrowa żywność

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

150,12 zł

Więcej informacji

Składniki: Kakao surowe Criollo - Theobroma cacao - 1kg mielone
Klasyfikacja: Zdrowa żywność

Surowe kakao w proszku Criollo Bio / Surowe kakao w proszku

Surowe kakao w proszku SALDAC pochodzi z Peru. Tam jest zbierany i mielony na proszek w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swoje cenne wartości odżywcze.

SUROWE / SUROWE KAKAO oznacza, że nasiona zostały zmielone w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni. Dzięki temu kakao zachowuje cechy surowego produktu.
Ziarna użyte do produkcji tego kakao to wysokiej jakości regionalna odmiana o nazwie Criollo. Z języka hiszpańskiego criollo oznacza lokalnego pochodzenia. Nasiona te są bogate w masło kakaowe, dzięki czemu mają intensywny, głęboki aromat i nie mają gorzkiego smaku. Są one bardzo rzadkie – stanowią zaledwie 3% światowej produkcji kakao. Są one używane do produkcji luksusowych wyrobów czekoladowych. Są też znacznie droższe.

Największym producentem kakao Criollo jest Wenezuela. Szacuje się, że z ostatnich czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka. Surowe nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, są pozbawione goryczki, a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.

Dążąc do dostarczania produktów najwyższej jakości, Fabryka Czekolady SALDAC kładzie szczególny nacisk na warunki produkcji i kieruje się wartościami SPRAWIEDLIWEGO HANDLU.

Dlaczego warto regularnie spożywać surowe kakao?
Kakao surowe – działanie:

szybko poprawia nastrój!
wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
chroni mózg i zapobiega uszkodzeniom neuronów,
korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
wspomaga metabolizm glukozy.
Warto dodać, że lacao jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł magnezu. 1 łyżka kakao w proszku (10 g) dostarcza około 60 mg magnezu, co stanowi nawet 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek osoby dorosłej.
Co ciekawe, kakao ma wyższą zdolność przeciwutleniającą niż i zielona herbata, a także czerwone wino!

kompozycja

Surowe, w 100% organiczne kakao w proszku Criollo. Najwyższa jakość!

Kakao nie jest alkalizowane.

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 450 kcal/100 g
Węglowodany 46,6 g
w tym cukry 2 g
Tłuszcz 17,8 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 10,9 g
Białko 25,8 g
Żelazo 18,2 mg
Magnez 587,7 mg
Wapń 153,7 mg
Fosfor 929,6 mg


JAK KORZYSTAĆ

Kakao w proszku można wykorzystać do wyrobu słodyczy i wypieków, ale aby w pełni wykorzystać jego prozdrowotne właściwości, warto przygotować napój kakaowy na bazie wody lub mleka bez dodatku cukru i ewentualnie z łyżeczką nierafinowanego oleju kokosowego.

składowanie

Produkt należy przechowywać w suchym miejscu i chronić przed światłem.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

14 innych produktów w tej samej kategorii: