AR87664
Składniki: Kakao surowe Criollo - Theobroma cacao - 1kg mielone
Klasyfikacja: Zdrowa żywność
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kakao surowe Criollo - Theobroma cacao - 1kg mielone
Klasyfikacja: Zdrowa żywność
Surowe kakao w proszku Criollo Bio / Surowe kakao w proszku
Surowe kakao w proszku SALDAC pochodzi z Peru. Tam jest zbierany i mielony na proszek w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swoje cenne wartości odżywcze.
SUROWE / SUROWE KAKAO oznacza, że nasiona zostały zmielone w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni. Dzięki temu kakao zachowuje cechy surowego produktu.
Ziarna użyte do produkcji tego kakao to wysokiej jakości regionalna odmiana o nazwie Criollo. Z języka hiszpańskiego criollo oznacza lokalnego pochodzenia. Nasiona te są bogate w masło kakaowe, dzięki czemu mają intensywny, głęboki aromat i nie mają gorzkiego smaku. Są one bardzo rzadkie – stanowią zaledwie 3% światowej produkcji kakao. Są one używane do produkcji luksusowych wyrobów czekoladowych. Są też znacznie droższe.
Największym producentem kakao Criollo jest Wenezuela. Szacuje się, że z ostatnich czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka. Surowe nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, są pozbawione goryczki, a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.
Dążąc do dostarczania produktów najwyższej jakości, Fabryka Czekolady SALDAC kładzie szczególny nacisk na warunki produkcji i kieruje się wartościami SPRAWIEDLIWEGO HANDLU.
Dlaczego warto regularnie spożywać surowe kakao?
Kakao surowe – działanie:
szybko poprawia nastrój!
wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
chroni mózg i zapobiega uszkodzeniom neuronów,
korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
wspomaga metabolizm glukozy.
Warto dodać, że lacao jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł magnezu. 1 łyżka kakao w proszku (10 g) dostarcza około 60 mg magnezu, co stanowi nawet 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek osoby dorosłej.
Co ciekawe, kakao ma wyższą zdolność przeciwutleniającą niż i zielona herbata, a także czerwone wino!
kompozycja
Surowe, w 100% organiczne kakao w proszku Criollo. Najwyższa jakość!
Kakao nie jest alkalizowane.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 450 kcal/100 g
Węglowodany 46,6 g
w tym cukry 2 g
Tłuszcz 17,8 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 10,9 g
Białko 25,8 g
Żelazo 18,2 mg
Magnez 587,7 mg
Wapń 153,7 mg
Fosfor 929,6 mg
JAK KORZYSTAĆ
Kakao w proszku można wykorzystać do wyrobu słodyczy i wypieków, ale aby w pełni wykorzystać jego prozdrowotne właściwości, warto przygotować napój kakaowy na bazie wody lub mleka bez dodatku cukru i ewentualnie z łyżeczką nierafinowanego oleju kokosowego.
składowanie
Produkt należy przechowywać w suchym miejscu i chronić przed światłem.