AR79560
Składniki: Kora Pau dArco Lapacho - Tabebuia impeginosa - 250g posiekana
Klasyfikacja: Wzmocnienie układu odpornościowego
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kora Pau dArco Lapacho - Tabebuia impeginosa - 250g posiekana
Klasyfikacja: Wzmocnienie układu odpornościowego
Pau dArco, La Pacho (Tabebuia impetiginosa) ma korzystny wpływ na układ odpornościowy i wzmacnia cały organizm. Dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wątroby, wspomaga oczyszczanie i poprawia jakość krwi.
La pacho pochodzi z Amazonii. Nazwa ta odnosi się zarówno do drzewa, jak i jego wewnętrznej kory, która tradycyjnie była stosowana w medycynie tradycyjnej. La pacho ma wiele lokalnych nazw, a o ile w Ameryce Południowej usłyszymy głównie o ipe-roxo lub taheboo. Rdzenni Indianie żyjący w dżungli Amazonii nazywają je Pau dArco, boskim drzewem, i darzyli je wielkim szacunkiem, ponieważ jego wewnętrzna kora była dla nich jedną z najważniejszych potrzeb medycznych. Stosowali go na ogromną liczbę dolegliwości, takich jak gorączka, malaria, przeziębienia i kaszel, anemia, infekcje bakteryjne i wirusowe oraz infekcje grzybicze. Preparaty z kory tłumiły również wszelki ból, a po ukąszeniach jadowitych węży działały na rany.
Z biegiem lat Pau dArco stało się popularne w medycynie naturalnej w całej Ameryce Południowej i Środkowej, a dziś interesuje się nim wielu naukowców współczesnej medycyny. W samej bazie danych PubMed zarejestrowanych jest około 200 eksperymentów, w których testowano aktywność La Pacha i wyizolowanych składników aktywnych na nowotwory, bakterie, wirusy i grzyby, komórki odpornościowe i inne elementy krwi, narządy wewnętrzne, enzymy i reakcje fizjologiczne.
Właściwości prozdrowotne
Pau dArco wspomaga naturalną odporność i wspomaga mechanizmy obronne organizmu podczas infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych
Wspomaga prawidłową reakcję organizmu na stany zapalne
Stymuluje produkcję czerwonych krwinek
Chroni wątrobę przed działaniem substancji toksycznych
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi
Wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych mikroorganizmów i zbędnych produktów przemiany materii
Wspomaga procesy trawienne i korzystnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej
ZASTOSOWANIE:
Aby utrzymać odpowiednią odporność
Dla ogólnego wzmocnienia organizmu
Przydatny w detoksykacji i oczyszczaniu organizmu
Aby poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego
Odwar z kory może być stosowany zewnętrznie
SKŁADNIKI:
Kora Pau dArco 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Substancje bioaktywne obecne w korze Pau dArco to przede wszystkim lapachol i beta-lapachon należące do furanonaftochinonów i chinonów oraz naftolonu. Obok nich znajdują się również glikozydy fenolowe, dialdehydy cyklopentenowe, irydoidy i benzenoidy.
SPOSÓB UŻYCIA:
Odwar
1-2 łyżki kory wlać do szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut na małym ogniu. Przykryj i pozostaw na 30 minut. Spożywać 2-3 szklanki dziennie.
Odwar można stosować zewnętrznie do mycia twarzy i ciała, skóry, włosów, narządów płciowych i odbytu, jako płukanie gardła doustnie oraz w postaci okładów na oczy.
Nalewka 1:5
Alkohol 50-60%. Macerować przez minimum 14 dni. Przyjmować 5 ml (1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie.
Proszek
Kora może być przyjmowana doustnie w ilości 1-2,5 g dziennie.
Wydajność wina 1:5
Czerwone lub białe wytrawne wino. Macerować przez 1 miesiąc. Pij 25 ml ekstraktu raz dziennie.
SYNERGIA
Vilcacora będzie miała pozytywny wpływ na odporność.
Przeciwwskazania
Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na lek, stosowanie leków przeciwzakrzepowych.
Działania niepożądane
Bardzo wysokie dawki leku mogą powodować nudności, ból głowy i brzucha, wymioty i biegunkę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
La pacho (Tabebuia impetiginosa lub Handroanthus impetiginosus) to drzewo z rodziny Bignoniaceae. Występuje w Ameryce Południowej i Środkowej, rzadziej w południowej części Ameryki Północnej. Zamieszkuje głównie lasy deszczowe Amazonii, ale można go również znaleźć w parkach i ogrodach, gdzie sadzi się go w celach dekoracyjnych. W sprzyjających warunkach la pacho może żyć 700 lat. Drzewo to osiąga wysokość do 30 m. Jego charakterystyczną cechą są duże, piękne kwiaty, które kwitną tylko 21 dni w roku. Mają kształt rurki, a ich długość może wynosić 8 cm. Są intensywnie różowe na zewnątrz i żółte w środku. Liście pojawiają się na drzewie, gdy tylko zakwitną kwiaty i pozostają na nim do następnego okresu kwitnienia. Owoce la pacho mają postać cienkich, zielonych strąków z nasionami, których długość może wynosić 50 cm.