Pau dArco Kora Lapacho - Tabebuia impeginosa - 250g posiekane

AR79560

Składniki: Kora Pau dArco Lapacho - Tabebuia impeginosa - 250g posiekana
Klasyfikacja: Wzmocnienie układu odpornościowego

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

54,60 zł

Więcej informacji

Składniki: Kora Pau dArco Lapacho - Tabebuia impeginosa - 250g posiekana
Klasyfikacja: Wzmocnienie układu odpornościowego

Pau dArco, La Pacho (Tabebuia impetiginosa) ma korzystny wpływ na układ odpornościowy i wzmacnia cały organizm. Dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wątroby, wspomaga oczyszczanie i poprawia jakość krwi.

La pacho pochodzi z Amazonii. Nazwa ta odnosi się zarówno do drzewa, jak i jego wewnętrznej kory, która tradycyjnie była stosowana w medycynie tradycyjnej. La pacho ma wiele lokalnych nazw, a o ile w Ameryce Południowej usłyszymy głównie o ipe-roxo lub taheboo. Rdzenni Indianie żyjący w dżungli Amazonii nazywają je Pau dArco, boskim drzewem, i darzyli je wielkim szacunkiem, ponieważ jego wewnętrzna kora była dla nich jedną z najważniejszych potrzeb medycznych. Stosowali go na ogromną liczbę dolegliwości, takich jak gorączka, malaria, przeziębienia i kaszel, anemia, infekcje bakteryjne i wirusowe oraz infekcje grzybicze. Preparaty z kory tłumiły również wszelki ból, a po ukąszeniach jadowitych węży działały na rany.

Z biegiem lat Pau dArco stało się popularne w medycynie naturalnej w całej Ameryce Południowej i Środkowej, a dziś interesuje się nim wielu naukowców współczesnej medycyny. W samej bazie danych PubMed zarejestrowanych jest około 200 eksperymentów, w których testowano aktywność La Pacha i wyizolowanych składników aktywnych na nowotwory, bakterie, wirusy i grzyby, komórki odpornościowe i inne elementy krwi, narządy wewnętrzne, enzymy i reakcje fizjologiczne.

Właściwości prozdrowotne
Pau dArco wspomaga naturalną odporność i wspomaga mechanizmy obronne organizmu podczas infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych
Wspomaga prawidłową reakcję organizmu na stany zapalne
Stymuluje produkcję czerwonych krwinek
Chroni wątrobę przed działaniem substancji toksycznych
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi
Wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych mikroorganizmów i zbędnych produktów przemiany materii
Wspomaga procesy trawienne i korzystnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej

ZASTOSOWANIE:
Aby utrzymać odpowiednią odporność
Dla ogólnego wzmocnienia organizmu
Przydatny w detoksykacji i oczyszczaniu organizmu
Aby poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego
Odwar z kory może być stosowany zewnętrznie

SKŁADNIKI:
Kora Pau dArco 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Substancje bioaktywne obecne w korze Pau dArco to przede wszystkim lapachol i beta-lapachon należące do furanonaftochinonów i chinonów oraz naftolonu. Obok nich znajdują się również glikozydy fenolowe, dialdehydy cyklopentenowe, irydoidy i benzenoidy.

SPOSÓB UŻYCIA:

Odwar
1-2 łyżki kory wlać do szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut na małym ogniu. Przykryj i pozostaw na 30 minut. Spożywać 2-3 szklanki dziennie.
Odwar można stosować zewnętrznie do mycia twarzy i ciała, skóry, włosów, narządów płciowych i odbytu, jako płukanie gardła doustnie oraz w postaci okładów na oczy.

Nalewka 1:5
Alkohol 50-60%. Macerować przez minimum 14 dni. Przyjmować 5 ml (1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie.

Proszek
Kora może być przyjmowana doustnie w ilości 1-2,5 g dziennie.

Wydajność wina 1:5
Czerwone lub białe wytrawne wino. Macerować przez 1 miesiąc. Pij 25 ml ekstraktu raz dziennie.

SYNERGIA
Vilcacora będzie miała pozytywny wpływ na odporność.

Przeciwwskazania
Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na lek, stosowanie leków przeciwzakrzepowych.

Działania niepożądane
Bardzo wysokie dawki leku mogą powodować nudności, ból głowy i brzucha, wymioty i biegunkę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
La pacho (Tabebuia impetiginosa lub Handroanthus impetiginosus) to drzewo z rodziny Bignoniaceae. Występuje w Ameryce Południowej i Środkowej, rzadziej w południowej części Ameryki Północnej. Zamieszkuje głównie lasy deszczowe Amazonii, ale można go również znaleźć w parkach i ogrodach, gdzie sadzi się go w celach dekoracyjnych. W sprzyjających warunkach la pacho może żyć 700 lat. Drzewo to osiąga wysokość do 30 m. Jego charakterystyczną cechą są duże, piękne kwiaty, które kwitną tylko 21 dni w roku. Mają kształt rurki, a ich długość może wynosić 8 cm. Są intensywnie różowe na zewnątrz i żółte w środku. Liście pojawiają się na drzewie, gdy tylko zakwitną kwiaty i pozostają na nim do następnego okresu kwitnienia. Owoce la pacho mają postać cienkich, zielonych strąków z nasionami, których długość może wynosić 50 cm.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

9 innych produktów w tej samej kategorii: