AR71639
Składniki: Proch strzelniczy - 100g
Klasyfikacja: kawa i herbata
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Proch strzelniczy - 100g
Klasyfikacja: kawa i herbata
Proch strzelniczy - 100g (Kod: AR71639)
Proch strzelniczy to bardzo ceniona chińska zielona herbata zhu cha, czyli herbata w perłach. Pochodzi z prowincji Zhejiang, która znajduje się na samym wschodzie Chin. Nazwa proch strzelniczy została nadana europejskim kupcom, ponieważ liście tej herbaty zwinięte w charakterystyczne kulki przypominają proch strzelniczy. Liście zwijają się podczas produkcji. Dawniej odbywało się to ręcznie, obecnie jest to proces mechaniczny. Dzięki takiej formie herbata prochowa nie kruszy się i jest łatwiejsza do przenoszenia oraz zajmuje mniej miejsca.
Liście prochu strzelniczego wyróżniają się spośród zielonych herbat nie tylko kształtem, ale także bogatym, ciemnozielonym kolorem ze srebrzystym połyskiem. Im bardziej widoczny połysk, tym lepsza jakość herbaty. Smak herbaty prochowej jest równie niezwykły jak jej wygląd: wyraźny i głęboki, a niektórzy uważają go nawet za ostry.
Co ciekawe, największymi eksporterami tego rodzaju herbaty z Chin są kraje Afryki Północnej, gdzie tradycyjna marokańska herbata przygotowywana jest na bazie prochu strzelniczego.
Sparze
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na filiżankę lub większą filiżankę (250-300 ml)
- pół łyżeczki na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
80 °C
Czas trwania infuzji:
Pierwszy wlew powinien trwać 1-2 minuty, każdy kolejny wlew należy przedłużyć o 30-60 sekund. Po tym czasie należy oddzielić liście od solanki. Możesz je wlać 4 razy.
Smak, aromat i kolor naparu
Proch strzelniczy powinien być zaparzany w nieco wyższej temperaturze niż inne herbaty zielone, tj. około 80 stopni. Pozwala to na wyczucie jej charakterystycznego smaku.
Pierwszy, trwający 2-3 minuty napar tworzy intensywny, bursztynowy napar, wystarczająco ciemny jak na zieloną herbatę. Aromat naparu jest świeży i wyraźnie kwiatowy. Smak jest orzeźwiający i pozostawia uczucie kwaskowatości na języku.
Drugi napar najlepiej podkreśla głębię herbaty. Aromat naparu jest tym razem delikatniejszy i bardziej liściasty. Z drugiej strony smak cieszy swoją złożonością i równowagą. Jest bardziej miękka i delikatna. Goryczka mięknie i ustępuje miejsca nutom słodkim i cytrusowym.
Trzecie i czwarte napar nadal dodają intensywnego koloru. Aromat naparu jest bardzo delikatny i lotny, ale gdy przebywamy przy nim dłużej, czujemy słodko-orzechową nutę. W smaku jest delikatny i słodki, a goryczka prawie niewyczuwalna.
>SKŁADNIKI
100% zielona herbata w proszku strzelniczym.