AR76208
Składniki: Kakao w proszku Criollo - 250g mielone
Klasyfikacja: Kakao i czekolada
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kakao w proszku Criollo - 250g mielone
Klasyfikacja: Kakao i czekolada
Kakao – napój bogów. Tak nazywają to mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, ojczyzny kakao. Znając wartości odżywcze i działanie tego fantastycznego napoju, nie sposób się z nimi nie zgodzić. Kakao jest bogate w magnez, przeciwutleniacze i związki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nastrój i dostarczają energii.
W surowych ziarnach kakaowca naukowo znanych jest do 380 związków chemicznych, a kilka z nich ma działanie psychoaktywne. W stanie surowym ziarna kakaowe są niejadalne, ponieważ taka ilość polifenoli sprawia, że są wyjątkowo gorzkie i niejadalne. Z tego powodu ziarna poddawane są obróbce cieplnej, która zmniejsza zawartość polifenoli do 10% i sprawia, że stają się jadalne lub nadają się do dalszej obróbki.
Criollo to najcenniejsza odmiana ziaren kakaowca. Ziarna te wyróżniają się pełnym smakiem i bogatym aromatem. Wykorzystuje się je do wyrobu najwyższej jakości wyrobów czekoladowych.
Właściwości prozdrowotne
Kakao dostarcza energii dzięki obecności teobrominy. Jest to związek z grupy alkaloidów purynowych, który rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie krwi i stymuluje pracę serca. Kakaowy zastrzyk energii jest z pewnością łagodniejszy niż ten po kawie, ale jest też bardzo przyjemny. Wynika to z połączenia teobrominy z innymi związkami wymienionymi poniżej.
Kakao poprawia nastrój, wpływając na uwalnianie beta-endorfin w naszym mózgu – peptydów opioidowych, które zwiększają uczucie przyjemności i poprawiają nastrój. Pozwalają one uzależnić się od czekolady.
Co ciekawe, kakao jest również bogatym źródłem fenyloetyloaminy – cząsteczki, która naturalnie występuje w naszym mózgu i wpływa na poczucie szczęścia, wywołując stan podobny do zakochania. Niestety, gdy pochodzi z pożywienia, rzadko dociera do mózgu, ponieważ jest rozkładany w jelitach przez enzym MAO-B.
Kakao dostarcza dużą ilość magnezu – 1 łyżka kakao to około 60 mg magnezu, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. To nasza ulubiona wymówka, aby spożywać dużo kakao i czekolady (ale tylko tej ciemnej, bo mlecznej jest mało, a białej nie ma jej wcale).
Flawonoidy zawarte w kakao mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu hamują starzenie się komórek, a tym samym całego organizmu.
SKŁADNIKI
Kakao odmiana criollo, suszona, mielona 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kakao nie jest alkalizowane.
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
Wartość energetyczna wynosi 450 kcal / 100 g
Węglowodany 50,4 g
- w tym cukry 2,8 g
Tłuszcz 13,1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 7,06 g
Białko 26,4 g
Żelazo 16,2 mg
Magnez 524,5 mg
Wapń 154,9 mg
Fosfor 888,4 mg
WSPÓŁPRACA
Kakao doskonale komponuje się z kawą, chilli, macą, przyprawami korzennymi i kokosem.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Drzewo kakaowe (Theobroma cacao) należy do rodziny malvaceae. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i zacienionych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie jego największe uprawy uprawia się w Afryce.
Drzewo kakaowe może być drzewem o wysokości do 15 m lub krzewem o wysokości do 5 m. Pokryty jest cienką brązową skórką. Jej liście są duże, cienkie i błyszczące, o wydłużonym kształcie. Mają 30 cm długości. Kwiaty są małe i biało-żółte, z fioletowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są fasolą. Są otoczone grubą, twardą skorupą i zawierają w środku od 20 do 60 nasion, które tworzą kakao.
W języku hiszpańskim criollo oznacza lokalnego pochodzenia. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości i rzadka roślina. Wenezuela jest największym producentem Criollo, chociaż plony tej rośliny wcale nie są wysokie. Criollo stanowi zaledwie 3% światowych zbiorów kakao. To jest bardzo drogie. Szacuje się, że z ostatnich czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, są pozbawione goryczy, a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.