Kakao w proszku Criollo - 250g mielone

AR76208

Składniki: Kakao w proszku Criollo - 250g mielone
Klasyfikacja: Kakao i czekolada

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

60,48 zł

Więcej informacji

Składniki: Kakao w proszku Criollo - 250g mielone
Klasyfikacja: Kakao i czekolada


Kakao – napój bogów. Tak nazywają to mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, ojczyzny kakao. Znając wartości odżywcze i działanie tego fantastycznego napoju, nie sposób się z nimi nie zgodzić. Kakao jest bogate w magnez, przeciwutleniacze i związki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nastrój i dostarczają energii.
W surowych ziarnach kakaowca naukowo znanych jest do 380 związków chemicznych, a kilka z nich ma działanie psychoaktywne. W stanie surowym ziarna kakaowe są niejadalne, ponieważ taka ilość polifenoli sprawia, że są wyjątkowo gorzkie i niejadalne. Z tego powodu ziarna poddawane są obróbce cieplnej, która zmniejsza zawartość polifenoli do 10% i sprawia, że stają się jadalne lub nadają się do dalszej obróbki.
Criollo to najcenniejsza odmiana ziaren kakaowca. Ziarna te wyróżniają się pełnym smakiem i bogatym aromatem. Wykorzystuje się je do wyrobu najwyższej jakości wyrobów czekoladowych.

Właściwości prozdrowotne

Kakao dostarcza energii dzięki obecności teobrominy. Jest to związek z grupy alkaloidów purynowych, który rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie krwi i stymuluje pracę serca. Kakaowy zastrzyk energii jest z pewnością łagodniejszy niż ten po kawie, ale jest też bardzo przyjemny. Wynika to z połączenia teobrominy z innymi związkami wymienionymi poniżej.
Kakao poprawia nastrój, wpływając na uwalnianie beta-endorfin w naszym mózgu – peptydów opioidowych, które zwiększają uczucie przyjemności i poprawiają nastrój. Pozwalają one uzależnić się od czekolady.
Co ciekawe, kakao jest również bogatym źródłem fenyloetyloaminy – cząsteczki, która naturalnie występuje w naszym mózgu i wpływa na poczucie szczęścia, wywołując stan podobny do zakochania. Niestety, gdy pochodzi z pożywienia, rzadko dociera do mózgu, ponieważ jest rozkładany w jelitach przez enzym MAO-B.
Kakao dostarcza dużą ilość magnezu – 1 łyżka kakao to około 60 mg magnezu, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. To nasza ulubiona wymówka, aby spożywać dużo kakao i czekolady (ale tylko tej ciemnej, bo mlecznej jest mało, a białej nie ma jej wcale).
Flawonoidy zawarte w kakao mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu hamują starzenie się komórek, a tym samym całego organizmu.

SKŁADNIKI
Kakao odmiana criollo, suszona, mielona 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kakao nie jest alkalizowane.
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
Wartość energetyczna wynosi 450 kcal / 100 g
Węglowodany 50,4 g
- w tym cukry 2,8 g
Tłuszcz 13,1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 7,06 g
Białko 26,4 g
Żelazo 16,2 mg
Magnez 524,5 mg
Wapń 154,9 mg
Fosfor 888,4 mg

WSPÓŁPRACA
Kakao doskonale komponuje się z kawą, chilli, macą, przyprawami korzennymi i kokosem.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Drzewo kakaowe (Theobroma cacao) należy do rodziny malvaceae. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i zacienionych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie jego największe uprawy uprawia się w Afryce.
Drzewo kakaowe może być drzewem o wysokości do 15 m lub krzewem o wysokości do 5 m. Pokryty jest cienką brązową skórką. Jej liście są duże, cienkie i błyszczące, o wydłużonym kształcie. Mają 30 cm długości. Kwiaty są małe i biało-żółte, z fioletowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są fasolą. Są otoczone grubą, twardą skorupą i zawierają w środku od 20 do 60 nasion, które tworzą kakao.
W języku hiszpańskim criollo oznacza lokalnego pochodzenia. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości i rzadka roślina. Wenezuela jest największym producentem Criollo, chociaż plony tej rośliny wcale nie są wysokie. Criollo stanowi zaledwie 3% światowych zbiorów kakao. To jest bardzo drogie. Szacuje się, że z ostatnich czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, są pozbawione goryczy, a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

29 innych produktów w tej samej kategorii: